A "keresztény erkölcs, a szabadság, a rend és a természet törvényeinek tiszteletére" szerveződött, az átalakult és kibővült Fideszre épülő Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alakuló kongresszusának 504 érvényesen voksoló résztvevője 499 igen szavazattal pártelnöknek választotta Orbán Viktort. Az egyik alelnök Pokorni Zoltán lett 494, a másik pedig Schmitt Pál 497 szavazattal.


Visszatért a Fidesz élére Orbán Viktor. A volt kormányfőt a párt XVII., tisztújító kongresszusán elsöprő többséggel választották meg elnöknek. A kongresszuson módosították a párt alkotmányát, a szervezet új elnevezése Fidesz - Magyar Polgári Szövetség, rövidített nevén Szövetség lesz. Az újonnan megválasztott elnök szerint a Szövetség létrehozásának célja nem a győzelem, hanem a valódi közélet megteremtése Magyarországon. Orbán Viktor úgy ítélte meg, hogy az átalakult Fidesz erősítheti az emberek közéletbe vetett hitét. Mint mondta, a Fidesznek már nem a múlttal kell foglalkoznia, hanem a jövőre kell valódi válaszokat adnia.
A módosított alapszabály szerint a Szövetségben nyolc tagozat jön létre, így kulturális, nyugdíjas, nő-, gazda-, munkás és alkalmazotti, falusi, önkormányzati és zöldtagozat. A jövőben lesz egy operatívabb ügyvezető és egy bővebb országos elnökség a szervezeten belül: az ügyvezető elnökség tagjai közé tartozik az elnökön kívül az országos választmány elnöke, a frakcióvezető, illetve a kongresszus által választott két alelnök. Az országos elnökséghez tartoznak majd rajtuk kívül a tagozatok elnökei, valamint, ha a Fidesz kormányon lesz, akkor a miniszterelnök, ha pedig ellenzékben, akkor a volt miniszterelnök; ha a Fidesz adja az Országgyűlés elnökét, akkor ő is, ha nem, akkor a parlament fideszes alelnöke, ezen kívül pedig az Európai Néppárt fideszes alelnöke. A kettős tagság kapcsán az alapszabály azt mondja ki, hogy az lehet tagja a Fidesznek, aki nem tagja más pártként bejegyzett szervezetnek, azonban az Európai Néppárt tagszervezetei tekintetében az országos választmány ettől eltérően rendelkezhet. A párt felépítése a jelenleginél jobban fog igazodni a választókerületek felosztásához. A módosított alapszabály kimondja, hogy a választókerületi szervezet az adott egyéni országgyűlési választókerületben működő helyi szervezetekből, illetve a városrészi csoportokból, ezek tagjaiból, valamint a választókerületi elnökből áll. A választókerületi elnököt - a választókerületi tanács tagjainak javaslata alapján - a pártelnök nevezi ki.
A kongresszuson megtárgyalták és elfogadták a Szövetséggé alakult Fidesz hitvallását és értékrendjét tartalmazó alapítólevelet is. - Szövetségünket a keresztény erkölcs, a szabadság, a rend és a természet törvényeinek tiszteletére építjük - olvasható a dokumentumban. Az alapítólevélben rögzítik: a nemzet valamennyi polgára előtt nyitott szövetség célja, hogy a kereszténydemokrácia, a szociális piacgazdaság hagyományait követve, az európai néppártok nagy családjához csatlakozva megteremtsék a magyar polgárok boldogulásának feltételeit, s erősítsék a nemzet együvé tartozását.
A tanácskozáson jóváhagyták az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló határozati javaslatot, amely szerint Magyarországra visszalopakodott a szocializmus emberi jogokat sértő gyakorlata, ami miatt önvédelemre hívják fel a társadalmat. A szintén elfogadott, a magyar nemzetpolitika és a kedvezménytörvény tárgyában állást foglaló határozati javaslat szerint az elmúlt egy évben a határokon átívelő nemzeti újraegyesítés folyamata megtorpant. Németh Zsolt alelnök bejelentette: arra kérik a kormányt, hogy a státustörvény módosító csomagját vonja vissza, dolgozza át, mert a jelenlegi javaslattal lemondana a határon túli magyarokról, s fenntartaná annak lehetőségét, hogy a kormány saját hatáskörében megszüntesse a kedvezményeket. A rendezvényen köszöntőt mondott Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke, aki szintén a kedvezménytörvény tervezett módosítása ellen emelte fel szavát beszédében.
A Fidesz kongresszusát köszöntötte Dávid Ibolya, az MDF elnöke is, aki hangsúlyozta: a Fidesznek és az MDF-nek nem abban kell versenyeznie, hogy melyik szervezet tud a másiktól több tagot, szimpatizánst szerezni, hanem mindkét pártnak bizalomra van szüksége. A Magyar Demokrata Fórum elnöke fontosnak nevezte, hogy a Fidesz és az MDF között ne húzódjon törésvonal. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

Elvesztette a kisbabáját, mégis a szüléshez kapcsolódó hirdetésekkel bombázza a Facebook

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

A szerényebben kereső munkavállalók kezet csókolhatnak a Párizst felforgató sárgamellényeseknek

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel