Tetszett a cikk?

A 160 millió eurós kerettel gazdálkodó, 2000-ben beindított ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre-Accession) környezetvédelmi támogatási rendszer első programját júniusban, Hajdú-Bihar megyében indítják el. Az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik legfontosabb feltétele volt, hogy Magyarország alkalmazkodjon az EU környezetvédelmi normáihoz; az ISPA-rendszer ezt segíti.

Az első környezetvédelmi ISPA-program kivitelezése egy hónapon belül megkezdődhet Hajdú-Bihar megyében, miután a szerződést Debrecen önkormányzata és a kivitelező cégek június elején aláírják. A komplex regionális hulladékgazdálkodási rendszerre vonatkozó projekt lebonyolításában közreműködő Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már megküldte az Európai Unió által jóváhagyott szerződéseket a kivitelező cégeknek, jelenleg azokat véglegesítik.
A megye 77 településének hulladékgazdálkodását célzó projekt három év alatt készül el, összesen 18,7 millió euróból - mondta Becker László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nemzetközi támogatásokért felelős főosztályvezetője. A kiadásokból az EU 14 millió eurót fedez, a fennmaradó hányadot az államnak, illetve az önkormányzatoknak kell állniuk. A program révén olyan hulladékgazdálkodási rendszer jön létre, amely már a szelektíven gyűjtött kommunális hulladék előválogatását, komposztálását és újrahasznosítását is lehetővé teszi.
A Hajdú-Bihar megyein kívül további tíz ISPA-támogatású beruházás indul: a szegedi, a miskolci és a szolnoki várhatóan 2005-re, a Tisza-tavi, Duna-Tisza közi nagytérségi és Sajó-Bodva-völgyi 2006-ra, a tavaly sikeresnek ítélt Dél-Balatoni, Homokhátsági, Nyugat-Balaton-Zalavölgyi és Észak-Kelet-Pesti pedig 2006 második felében, legkésőbb 2007-ben készül el. Ezekhez a programokhoz az EU összesen 160 millió eurót (kb. 40 milliárd forintot) ad. Az ISPA-korszakot hulladékgazdálkodási szempontból Magyarország az Észak-Balatoni lerakó projektjével zárja, amelyet Brüsszel az idei keret terhére már elfogadott - mondta Becker László.
Az ország a jövő évtől EU-tagként már a kohéziós alap támogatásaihoz is hozzáfér, ami azt jelenti, hogy az eddigi legnagyobb értékűnek számító 40 millió eurós programhoz képest akár 70 millió eurós beruházásokra is pályázhat. A tervek szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lesz az első ilyen nagyobb uniós hulladékgazdálkodási fejlesztés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!