Tetszett a cikk?

A tervezett pénteki időpont helyett jövő hét keddjén állít jelöltet a Magyar Televízió Rt. elnöki posztjára a közmédium közalapítványi kuratóriumának elnöksége.

Az előzetes ütemterv szerint a reggel 8 órakor kezdődő elnökségi ülésen döntöttek volna ebben a kérdésben, s a 11 órára összehívott, civil delegáltakkal kiegészült kuratórium lett volna hivatott megválasztani a közmédium elnökét. A médiatörvény értelmében jövő keddig kell javaslatot tennie az elnökségnek az MTV új vezetőjének személyére, vagy új pályázatot kiírni a posztra.
Az eddigi sajtóinformációk szerint Kósa-Somogyi György korábbi programigazgató, Ragáts Imre, a közmédium jelenlegi ügyvezető alelnöke, Rudi Zoltán hírigazgató, valamint Székely Ferenc, az ATV hírműsorainak igazgatója, volt MTV-alelnök esélyes a posztra, ugyanakkor az MTI csütörtök délutáni értesülései szerint egyik pályázó sem tudhat még kétharmados támogatást maga mögött.
A kuratórium pártdelegáltakból álló, nyolcfős elnökségében a kormánypártokat két-két, a Magyar Demokrata Fórumot - mivel a Fidesz nem állított jelöltet - négy személy képviseli. Az elnökség tagjai mellett a társadalmi szervezetek delegáltjait is magában foglaló nagykuratórium még nem ült össze azóta, hogy helyeit április 30-án sorsolással elosztotta a médiahatóság.
Mendreczky Károly MTV-elnök tavaly július 16-i - a személye elleni politikai támadásokkal és az intézmény érdekeivel - indokolt lemondása óta a mostani a negyedik pályázat; ennek beadási határidejéig minden eddiginél többen, húszan nyújtották be dokumentációjukat a közmédium közalapítványi kuratóriumának. Első alkalommal - tavaly szeptember 30-án - a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt terjesztette a civil szervezetek képviselőit is magában foglaló nagykuratórium elé, ám az elvetette az indítványt. A következő két kiírás esetében egyetlen pályázó sem kapta meg a jelöltté váláshoz szükséges kétharmados támogatást a kuratóriumi elnökségben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!