Tetszett a cikk?

A Financial Times (FT) szerint sokan úgy látják, hogy Magyarország - ahhoz képest, hogy EU-csatlakozása egy éven belül esedékes - politikailag „aggasztóan éretlen”. A brit napilap keddi számában egy teljes mellékletet szánt Magyarország elemzésére.

A vezető brit gazdasági-politikai napilap szerint az elmúlt hetek két fő belpolitikai eseménye - a Fidesz-kongresszus és a kormányátalakítás - is rávilágít, hogy a magyar politikai színtér lassan mindössze két ember, Orbán Viktor Fidesz-elnök és Medgyessy Péter kormányfő dominanciája alá kerül. Sok elemző szerint ez tovább csökkenti a politikai vita korábban is meglehetősen szűk terét azokban a súlyos gazdasági és politikai ügyekben, amelyekkel Magyarország szembesül.
Egy név nélkül idézett, Budapesten dolgozó nyugati diplomata azt nyilatkozta az FT-nek, hogy a magyar politikusokat főleg a rövid távú politikai csatározások kötik le, és alig foglalkoznak más ügyekkel. A fő téma - fogalmazott a diplomata - általában Magyarország történelme és nemzeti önazonossága, illetve, hogy egyesek, vagy a szüleik mit csináltak a kommunista érában.
A lap elemzése szerint a tavalyi választások is megmutatták Magyarország politikai éretlenségét: a fő politikai pártok populista gazdaságpolitikai kampányt folytattak, magasabb béreket vagy egyéb, rövid távú hasznot ígérve. Még az SZDSZ is - amelynek kampánya pedig jobban koncentrált a valós ügyekre - külön minimálbérért szállt harcba az egyetemi diplomások számára - áll a mellékletben.
Az elemzés szerint az új kormány választási ígéreteinek betartása, valamint az előző kormány választási pénzszórása volt a két fő tényezője a tavalyi hatalmas államháztartási hiánynak. A brit lap szerint a személyiségekre épülő új politikai környezet nem a Fideszt látszik segíteni, jóllehet éppen e párt tette a legtöbbet e klíma kialakításáért, amikor erősen Orbán Viktor vezető szerepére helyezte a hangsúlyt. A szocialisták kényelmes előnnyel vezetnek a közvélemény-kutatások szerint; Medgyessy Péter, a kellemes modorú volt bankár a jelek szerint kevesebb szavazó érzékenységét sérti, mint a nyers Orbán - áll a Financial Timesban.
A magyar EU-csatlakozásnak a környező országokban élő magyar nemzetiségre gyakorolt hatásáról a melléklet azt írta: ez az egyik legkényesebb kérdés, amellyel Medgyessy Péter kormányának szembe kell néznie. Sem Ukrajna, sem Szerbia-Montenegró nincs rajta az unió vízummentességi listáján, s ez az FT-nek nyilatkozó Kasza József szerb miniszterelnök-helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a vajdasági magyarokat komolyan aggasztja. Kasza ugyanakkor kijelentette, hogy a Vajdaságban élő magyaroknak nem Magyarországra kell haragudniuk, amiért érvényesíteni fogja határain az EU-előírásokat, hanem a szerb államra, amely „az utóbbi tíz évben nem ugyanazt az utat járta be (mint Magyarország)”. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!