Tetszett a cikk?

Egy újságírónő fogalmazta meg azt a mobiltelefonon terjedő szöveges üzenetet, amely azt tartalmazta, hogy Pakson felrobbant az atomerőmű egyik részlege; az álhírről óvodások beszéltek, amit egy óvónő komolyan vett - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A hírek elterjedésére reagálva korábban a gazdasági miniszter és az erőmű is cáfolta, hogy "rendkívüli esemény" történt volna Pakson.

Az álhír egy budapesti óvodából indult, amikor az egyik óvónő a gyermekek Paksról folytatott beszélgetését hallotta, s ennek alapján felhívta családját és barátait, hogy robbanás történt az atomerőműben - mondta Papp Károly ezredes. Az üzenet a családon és a barátokon kívül egy fővárosi újságírónőhöz is eljutott, aki végül mobiltelefonon terjedő szöveges üzenetté alakította az információt. Az üzenet azt tartalmazta, hogy Pakson felrobbant az atomerőmű egyik részlege, a lakosság zárja be az ajtókat, ablakokat, háromszor fürödjenek meg és ne fogyasszanak zöldséget; a rendőrség szerint a gyorsan terjedő sms-ek "alkalmasak voltak arra, hogy széles körben pánikot keltsenek".
Csillag István gazdasági miniszter az Országos Atomenergia Bizottság elnökeként még szerdán kijelentette: a paksi atomerőműben aznap semmiféle rendkívüli esemény nem történt. Csillag szerint felháborító az "a torz és cinikus gondolkodás, amely nem átall a társadalmi békét és az állampolgárok biztonságérzetét durván megzavaró manipulációhoz folyamodni". Kováts Balázs, az atomerőmű kommunikációs vezetője már korábban cáfolta, hogy az előírt határértéket, illetve a normál üzemi értéket meghaladó kibocsátás történt volna Pakson.
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán indított nyomozást közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert az akkori információk szerint Fejér megye területéről indultak az sms-ek. Egy székesfehérvári ismerős is megkapta az üzenetet, felhívta a katasztrófavédelem ügyeletét és tájékoztatást kért az üzenet valóságtartalmáról, így kapott információt szerdán fél kettőkor a rendőrség az üzenetről. A nyomozás során technikai eszközök igénybevételével jutottak el az sms megfogalmazójához, és az álhírt elindító óvónőhöz. Mivel Budapestről indult a közveszéllyel fenyegetés, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság veszi át a nyomozást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!