Tetszett a cikk?

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke jövő péntekre hívta össze a tagok többsége által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést, amelynek napirendjén az elnök, Horváth Aladár leváltása is szerepel. Az OCÖ alelnöke, Kolompár Orbán korábban szerdára hívta össze ugyanezt a közgyűlést. A két politikus között nyilatkozatháború indult.

Horváth elképzelései szerint az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány mellett napirendre kerülnének az antidiszkriminációs és a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos kérdések is, valamint az OCÖ tavalyi és idei gazdálkodásáról szóló belső vizsgálat eredményei is.
A rendkívüli közgyűlést kedden Kolompár Orbán ügyvezető elnök, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának elnöke is összehívta, az általa megjelölt időpont szerda. "Az ülést a tagok 60 százaléka kezdeményezte. Ebben a helyzetben sem politikailag, sem etikailag nem tartottam volna elfogadhatónak a kérés elutasítását" - fogalmazott az MTI-nek.
Horváth és Kolompár között a jelek szerint többfrontos küzdelem alakult ki. Horváth az MTI-vel azt közölte, nem működik együtt az OCÖ-ben a Magyarországi Roma Parlament a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumával, mivel annak egyes vezetői antiszemita megjegyzéseket tettek a nyilvánosság előtt. "Egyikük többször is azt mondta, zsidó lobbik érdeke, hogy megakadályozzák a roma intézményrendszer kiépítését. Engem ezen érdekek szócsövének, eszközének titulált" - közölte Horváth Aladár, aki a szóban forgó képviselőt nem kívánta megnevezni. Az együttműködés felmondásának másik oka, hogy a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma "saját nyers üzleti érdekei alá kívánja rendelni" az OCÖ-t és annak felállítandó intézményrendszerét - jelentette ki az OCÖ elnöke.
"Horváth Aladár kijelentései minden alapot nélkülöznek. Nem csodálkozom, hogy ilyen szorult helyzetben mindent összehord" - mondta Kolompár Orbán arra emlékeztetve, hogy az OCÖ a héten tárgyalja az elnöke ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.
A márciusi országos elektori gyűlésen két hely kivételével az országos önkormányzat minden mandátumát a Demokratikus Roma Koalíció szerezte meg. Az ezt alkotó három szervezet - a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ), a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és a Magyarországi Roma Parlament (MRP) - között azonban hamarosan vita alakult ki a pozíciók elosztása körül. Az alakuló ülésén így az MCF és az MRP osztotta el egymás között a tisztségeket. A május 29-i közgyűlésen a CSZOSZ-es testületi tagok már beterjesztettek egy bizalmatlansági indítványt Horváth Aladár ellen, ám az nem kapott többségi támogatást. A testület jelenlegi belső erőviszonyai alapján a három egykor együttműködő tömörülés közül kettő összefogásával szinte minden döntés, így a tisztségviselő-választás is végigvihető. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Koronavírus: 6369 fertőzöttet találtak, 143 ember elhunyt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt

Így találjon új munkaerőt három nap alatt