Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke jövő péntekre hívta össze a tagok többsége által kezdeményezett rendkívüli közgyűlést, amelynek napirendjén az elnök, Horváth Aladár leváltása is szerepel. Az OCÖ alelnöke, Kolompár Orbán korábban szerdára hívta össze ugyanezt a közgyűlést. A két politikus között nyilatkozatháború indult.

Horváth elképzelései szerint az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány mellett napirendre kerülnének az antidiszkriminációs és a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos kérdések is, valamint az OCÖ tavalyi és idei gazdálkodásáról szóló belső vizsgálat eredményei is.
A rendkívüli közgyűlést kedden Kolompár Orbán ügyvezető elnök, a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumának elnöke is összehívta, az általa megjelölt időpont szerda. "Az ülést a tagok 60 százaléka kezdeményezte. Ebben a helyzetben sem politikailag, sem etikailag nem tartottam volna elfogadhatónak a kérés elutasítását" - fogalmazott az MTI-nek.
Horváth és Kolompár között a jelek szerint többfrontos küzdelem alakult ki. Horváth az MTI-vel azt közölte, nem működik együtt az OCÖ-ben a Magyarországi Roma Parlament a Magyarországi Cigány Szervezetek Fórumával, mivel annak egyes vezetői antiszemita megjegyzéseket tettek a nyilvánosság előtt. "Egyikük többször is azt mondta, zsidó lobbik érdeke, hogy megakadályozzák a roma intézményrendszer kiépítését. Engem ezen érdekek szócsövének, eszközének titulált" - közölte Horváth Aladár, aki a szóban forgó képviselőt nem kívánta megnevezni. Az együttműködés felmondásának másik oka, hogy a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma "saját nyers üzleti érdekei alá kívánja rendelni" az OCÖ-t és annak felállítandó intézményrendszerét - jelentette ki az OCÖ elnöke.
"Horváth Aladár kijelentései minden alapot nélkülöznek. Nem csodálkozom, hogy ilyen szorult helyzetben mindent összehord" - mondta Kolompár Orbán arra emlékeztetve, hogy az OCÖ a héten tárgyalja az elnöke ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.
A márciusi országos elektori gyűlésen két hely kivételével az országos önkormányzat minden mandátumát a Demokratikus Roma Koalíció szerezte meg. Az ezt alkotó három szervezet - a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége (CSZOSZ), a Magyarországi Cigány Szervezetek Fóruma (MCF) és a Magyarországi Roma Parlament (MRP) - között azonban hamarosan vita alakult ki a pozíciók elosztása körül. Az alakuló ülésén így az MCF és az MRP osztotta el egymás között a tisztségeket. A május 29-i közgyűlésen a CSZOSZ-es testületi tagok már beterjesztettek egy bizalmatlansági indítványt Horváth Aladár ellen, ám az nem kapott többségi támogatást. A testület jelenlegi belső erőviszonyai alapján a három egykor együttműködő tömörülés közül kettő összefogásával szinte minden döntés, így a tisztségviselő-választás is végigvihető. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak

Gőzerővel törli a videókat a YouTube, három hónap alatt 58 millióig jutottak