A Fidesz szerint a kórháztörvény semmisnek tekinthető, mert a parlament hétfő esti, a jogszabályról döntő rendkívüli ülését házszabály- és alkotmányellenesen hívták össze - közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezető-helyettese. A Fidesz az Alkotmánybírósághoz és egyúttal a parlament ügyrendi bizottságához fordul a törvény elfogadása ügyében.

A jogszabályt a köztársasági elnök küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, a parlament azonban még aznap este újratárgyalta és elfogadta. Rogán Antal a parlamenti többség eljárását úgy minősítette, hogy azzal "megalázták Mádl Ferenc államfőt".
A képviselő szerint a kormány, a kormányfő, a kormányzati többség és Szili Katalin házelnök is felelős, amiért a parlament hétfői rendkívüli ülését "házszabály-ellenesen hívták össze"; a házszabály szerint ugyanis az ülés tervezett napirendjéről legalább két nappal a tanácskozás kezdete előtt értesíteni kell a képviselőket. Ebben az esetben mindössze alig néhány órájuk volt a honatyáknak arra, hogy az ülésről tudomást szerezzenek - emlékeztetett Rogán, aki az ügyrendi bizottságtól azt várja, hogy a testület állapítsa meg a házszabálysértés tényét. A politikus szerint az Alkotmánybíróságnak ki kell mondania az elfogadott kórháztörvény semmisségét.
A Fidesz mindent elkövet, hogy ne a kórháztörvény tartalmi kérdéseivel, hanem formai kérdésekkel foglalkozzanak az emberek - reagált a Fidesz bejelentésére Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint a határozatképes Országgyűlés érvényesen döntött. "A Fidesz magatartása nem változott, négy éven keresztül sajátosan értelmezett házszabály szerint működött az Országgyűlés" - olvasható közleményében. A szocialista képviselő szerint "érthető a heves támadás, mert ezzel a törvénnyel a szocialista-szabad demokrata kormány újabb vállalását teljesítette, amelynek eredményeként lényegesen javul az ellátást igénybe vevők és az egészségügyben dolgozók helyzete".
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője már hétfőn bejelentette: amennyiben eredeti formájában fogadja el a Ház a kórháztörvényt, az MDF alkotmánybírósági vizsgálatot kér.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Százezrek maradhattak le a kampányban beígért rezsicsökkentésről

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru