Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint a kórháztörvény semmisnek tekinthető, mert a parlament hétfő esti, a jogszabályról döntő rendkívüli ülését házszabály- és alkotmányellenesen hívták össze - közölte Rogán Antal, a párt frakcióvezető-helyettese. A Fidesz az Alkotmánybírósághoz és egyúttal a parlament ügyrendi bizottságához fordul a törvény elfogadása ügyében.

A jogszabályt a köztársasági elnök küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, a parlament azonban még aznap este újratárgyalta és elfogadta. Rogán Antal a parlamenti többség eljárását úgy minősítette, hogy azzal "megalázták Mádl Ferenc államfőt".
A képviselő szerint a kormány, a kormányfő, a kormányzati többség és Szili Katalin házelnök is felelős, amiért a parlament hétfői rendkívüli ülését "házszabály-ellenesen hívták össze"; a házszabály szerint ugyanis az ülés tervezett napirendjéről legalább két nappal a tanácskozás kezdete előtt értesíteni kell a képviselőket. Ebben az esetben mindössze alig néhány órájuk volt a honatyáknak arra, hogy az ülésről tudomást szerezzenek - emlékeztetett Rogán, aki az ügyrendi bizottságtól azt várja, hogy a testület állapítsa meg a házszabálysértés tényét. A politikus szerint az Alkotmánybíróságnak ki kell mondania az elfogadott kórháztörvény semmisségét.
A Fidesz mindent elkövet, hogy ne a kórháztörvény tartalmi kérdéseivel, hanem formai kérdésekkel foglalkozzanak az emberek - reagált a Fidesz bejelentésére Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint a határozatképes Országgyűlés érvényesen döntött. "A Fidesz magatartása nem változott, négy éven keresztül sajátosan értelmezett házszabály szerint működött az Országgyűlés" - olvasható közleményében. A szocialista képviselő szerint "érthető a heves támadás, mert ezzel a törvénnyel a szocialista-szabad demokrata kormány újabb vállalását teljesítette, amelynek eredményeként lényegesen javul az ellátást igénybe vevők és az egészségügyben dolgozók helyzete".
Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője már hétfőn bejelentette: amennyiben eredeti formájában fogadja el a Ház a kórháztörvényt, az MDF alkotmánybírósági vizsgálatot kér.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Hét nyomkövető van az egyik legjobb androidos jelszókezelőben

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk