Visszautasították a rendőrséggel való egyeztetést a Lelkiismeret '88 csoport illetékesei a július 4-re tervezett Erzsébet hídi tüntetéssel kapcsolatban. A szervezet a híd járdáin kíván megemlékezni az egy évvel ezelőtti blokádról. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője megdöbbent azon, hogy a tüntetés szervezői között polgári körös mozgalmak is vannak. A Fidesz szerint Lendvainak "nyári pihenőre van szüksége".

Július 4-én ismét az Erzsébet hídra vonulnak a jobboldali tüntetők. A demonstrálók az idén a járdákon kívánnak megemlékezni az egy évvel ezelőtti blokádról, amely teljesen megbénította a híd forgalmát. A szavazatok újraszámlálását követelő tavalyi tüntetést végül a rendőrség oszlatta fel.
Idén - az egyik szervező, a Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM) felhívása szerint - a rendezvény "az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok", "a politikamentes közrend és közbiztonság" és a "privatizáció leállítása" mellett tüntetne. A szervezet csak a híd egyik járdáján vonulna fel; a rendőrség az SZMM bejelentését tudomásul vette.
"Az egyeztetést visszautasítottuk, ragaszkodunk ahhoz, hogy a megemlékezést az eredeti elképzelések szerint, azaz a híd két szélén lévő járdákon tartsuk meg" - közölte Kocsis Imre, a szintén a hídra demonstrációt szervező Lelkiismeret ’88 csoport elnöke, miután a rendőrség - a demonstráció engedélyezése előtt - egyeztetést javasolt. Kocsis megjegyezte, hogy a rendőrséggel korábban már több problémájuk is adódott rendezvények szervezése kapcsán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa megerősítette a Lelkiismeret '88 csoport vezetője által közölteket, azt azonban nem kívánta elmondani, hogy a rendőrség tudomásul veszi-e ezt a bejelentést is.
Az MSZP "megdöbbenéssel értesült arról, hogy a demonstráció szervezői között a Fidesszel kapcsolatot tartó polgári köri mozgalom egyes szervezetei is ott vannak." "Aki a törvénytelenség évfordulóját ünnepnek tekinti, az maga is a törvénytelenség oldalán áll, aki törvénytelen akciók résztvevőiből hőst csinál, az törvénytelenségre buzdít" - olvasható a Lendvai Ildikó által írt közleményben. "Ha a Fidesz valóban aggódik az emberi jogokért, akkor most nem kell Lisszabonig szaladnia" - szögezi le a szocialista politikus.
"Ideje lenne már, hogy Lendvai Ildikó és a szocialisták a kormányzati munkával járó feszültséget ne a polgárok folyamatos riogatásával próbálják levezetni, hanem nyugodt, építő munkával az ország javára tevékenykedjenek" - olvasható a Fidesz parlamenti frakciójának vasárnapi közleményében. "Lendvai Ildikó mai sajtóközleménye azt mutatja, nagy szüksége van már a nyári pihenésre" - reagált a Fidesz a szocialista politikus közleményére. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel