Tetszett a cikk?

Visszautasították a rendőrséggel való egyeztetést a Lelkiismeret '88 csoport illetékesei a július 4-re tervezett Erzsébet hídi tüntetéssel kapcsolatban. A szervezet a híd járdáin kíván megemlékezni az egy évvel ezelőtti blokádról. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője megdöbbent azon, hogy a tüntetés szervezői között polgári körös mozgalmak is vannak. A Fidesz szerint Lendvainak "nyári pihenőre van szüksége".

Július 4-én ismét az Erzsébet hídra vonulnak a jobboldali tüntetők. A demonstrálók az idén a járdákon kívánnak megemlékezni az egy évvel ezelőtti blokádról, amely teljesen megbénította a híd forgalmát. A szavazatok újraszámlálását követelő tavalyi tüntetést végül a rendőrség oszlatta fel.
Idén - az egyik szervező, a Szabad Magyarországért Mozgalom (SZMM) felhívása szerint - a rendezvény "az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok", "a politikamentes közrend és közbiztonság" és a "privatizáció leállítása" mellett tüntetne. A szervezet csak a híd egyik járdáján vonulna fel; a rendőrség az SZMM bejelentését tudomásul vette.
"Az egyeztetést visszautasítottuk, ragaszkodunk ahhoz, hogy a megemlékezést az eredeti elképzelések szerint, azaz a híd két szélén lévő járdákon tartsuk meg" - közölte Kocsis Imre, a szintén a hídra demonstrációt szervező Lelkiismeret ’88 csoport elnöke, miután a rendőrség - a demonstráció engedélyezése előtt - egyeztetést javasolt. Kocsis megjegyezte, hogy a rendőrséggel korábban már több problémájuk is adódott rendezvények szervezése kapcsán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársa megerősítette a Lelkiismeret '88 csoport vezetője által közölteket, azt azonban nem kívánta elmondani, hogy a rendőrség tudomásul veszi-e ezt a bejelentést is.
Az MSZP "megdöbbenéssel értesült arról, hogy a demonstráció szervezői között a Fidesszel kapcsolatot tartó polgári köri mozgalom egyes szervezetei is ott vannak." "Aki a törvénytelenség évfordulóját ünnepnek tekinti, az maga is a törvénytelenség oldalán áll, aki törvénytelen akciók résztvevőiből hőst csinál, az törvénytelenségre buzdít" - olvasható a Lendvai Ildikó által írt közleményben. "Ha a Fidesz valóban aggódik az emberi jogokért, akkor most nem kell Lisszabonig szaladnia" - szögezi le a szocialista politikus.
"Ideje lenne már, hogy Lendvai Ildikó és a szocialisták a kormányzati munkával járó feszültséget ne a polgárok folyamatos riogatásával próbálják levezetni, hanem nyugodt, építő munkával az ország javára tevékenykedjenek" - olvasható a Fidesz parlamenti frakciójának vasárnapi közleményében. "Lendvai Ildikó mai sajtóközleménye azt mutatja, nagy szüksége van már a nyári pihenésre" - reagált a Fidesz a szocialista politikus közleményére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában