A rendőrség "ma Magyarországon nem képes független vizsgálatot lefolytatni" a Pannonplast, illetve a K and H Equities ügyében - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán. A képviselő szerint Lamperth Mónika belügyminiszter férjét, Jegesy András ügyvédet szerződés kötötte a K and H Equitieshez; a külföldön tartózkodó belügyminiszter és Gál J. Zoltán kormányszóvivő cáfolja Rogán értesüléseit.

Rogán szerint Lamperth Mónika belügyminiszter férjét, Jegesy András ügyvédet szerződés kötötte a K and H Equitieshez, s "ez a szerződés egymillió forintos jövedelmet jelentett számára". Rogán Antal - bevallása szerint - látta ezt a dokumentumot, de annak tartalmáról nem adhat tájékoztatást. A politikus tudni szeretné: Lamperth Mónika tájékoztatta-e Medgyessy Péter kormányfőt férje érintettségéről a Pannonplast-ügyben. "Ha igen, akkor Medgyessy Péter alkalmasnak tartja-e Lamperth Mónika belügyminisztert a vizsgálat lefolytatására?" - tudakolta Rogán. A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: a kormánypártok szerint a Pannonplast-ügyet a rendőrségnek kell vizsgálnia, ő azonban aggódik, hogy "a rendőrség nem lesz képes független vizsgálatot lefolytatni". Információi szerint a Pannonplast-ügyben leginkább érintett Britton Capital székhelye az Újpesti rakpart 1.-ben található, ugyanott, ahol korábban Kulcsár Attila, a K and H Equities alkalmazottja is lakott. Rogán Antal érdekes momentumként hívta fel a figyelmet arra, hogy ott volt bejegyezve Jegesy Andrásnak, a belügyminiszter férjének az irodája is.
"Semmi, azaz nulla"
Rogán Antal állításával szemben Jegesy Andrásnak, Lamperth Mónika férjének "soha nem volt szerződése" a K and H Equities brókercéggel - közölte a Belügyminisztérium (BM) sajtóosztálya. "A külföldön tartózkodó Lamperth Mónika belügyminiszter felhatalmazást adott annak közlésére: visszautasítja Rogán Antal fideszes képviselő személyeskedő, hazug állításait, amelyeket férjére tett". A BM emellett visszautasít minden olyan feltételezést, amely megkérdőjelezi a rendőrség tevékenységének pártatlanságát. Az országos rendőrfőkapitány a Fidesz-sajtótájékoztatón elhangzottakra nem kívánt válaszolni.
Jegesy András ügyvéd "jogi úton vesz elégtételt" Rogán Antaltól, ha a fideszes politikus nem tudja bizonyítani az ellene felhozott vádjait és nem kér tőle bocsánatot. Jegesy szerint ügyvédi irodájának csak "a K and H Bankkal van szerződése, és munkaügyi perekben lát el képviseleti feladatot".
A belügyminiszter férje soha nem állt szerződéses viszonyban a K and H Equities nevű céggel - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. "Rogán Antalt vagy félrevezették, vagy ő akar tudatosan valakiket félrevezetni" - mondta Gál J. Zoltán. "Rogán Antal állításainak annyi értelme van, mint amennyi valóságtartalma az alapállításnak: semmi, azaz nulla."
K and H Equities-ügyek
Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentette Kulcsár Attilát, a K and H Bank Rt. brókercégének, a K and H Equitiesnek az alkalmazottját. A brókercégnél az NBH olyan szabálytalanságokat, sőt később bűncselekményre utaló jeleket is talált, amelyeknek nem volt közvetlen közük a Pannonplast-ügyhöz. Ezekből az adatokból kiderült: a K and H Equities több ügyfelével közölt hamis, a valóságosnál magasabb adatot a jóváírt hozamról vagy az ügyfél számláján nyilvántartott összegről. Ez a gyakorlat a bankcsoportnál mintegy öt éve folyt, és nem tárta azt fel sem a bank belső biztonsági rendszere, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Mintegy 60-70 ügyfél esetében lehetséges akár több milliárdos kár is.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) egy magánszemély és a bank feljelentése alapján hétfőn több százmilliós sikkasztás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a brókercégnél folytatott belső vizsgálat eredménye kapcsán. A K and H korábbi tájékoztatása szerint a PSZÁF Pannonplasttal összefüggő határozatának megjelenését követően a tulajdonosok június végén belső vizsgálatot indítottak, mert a K and H Equities a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegte. A brókercég ugyanis az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. tudta és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint a cég "nem teljes körű és valótlan tájékoztatása mellett saját céljaira használta a megbízó pénzét". A felügyelet június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó befektető vásárolt a tőzsdén jelentős mennyiségű Pannonplast-részvényt, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. A befektetők azonban kivétel nélkül a K and H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfelei voltak. A vásárlással összesen 22,56 százalékos részesedést szereztek a Pannonplastban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Elhunyt Sárkány József művészettörténész

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Gyatra a magyar alma, de ekkora pofonra nem számítottak a termelők

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga