A rendőrség "ma Magyarországon nem képes független vizsgálatot lefolytatni" a Pannonplast, illetve a K and H Equities ügyében - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán. A képviselő szerint Lamperth Mónika belügyminiszter férjét, Jegesy András ügyvédet szerződés kötötte a K and H Equitieshez; a külföldön tartózkodó belügyminiszter és Gál J. Zoltán kormányszóvivő cáfolja Rogán értesüléseit.

Rogán szerint Lamperth Mónika belügyminiszter férjét, Jegesy András ügyvédet szerződés kötötte a K and H Equitieshez, s "ez a szerződés egymillió forintos jövedelmet jelentett számára". Rogán Antal - bevallása szerint - látta ezt a dokumentumot, de annak tartalmáról nem adhat tájékoztatást. A politikus tudni szeretné: Lamperth Mónika tájékoztatta-e Medgyessy Péter kormányfőt férje érintettségéről a Pannonplast-ügyben. "Ha igen, akkor Medgyessy Péter alkalmasnak tartja-e Lamperth Mónika belügyminisztert a vizsgálat lefolytatására?" - tudakolta Rogán. A Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta: a kormánypártok szerint a Pannonplast-ügyet a rendőrségnek kell vizsgálnia, ő azonban aggódik, hogy "a rendőrség nem lesz képes független vizsgálatot lefolytatni". Információi szerint a Pannonplast-ügyben leginkább érintett Britton Capital székhelye az Újpesti rakpart 1.-ben található, ugyanott, ahol korábban Kulcsár Attila, a K and H Equities alkalmazottja is lakott. Rogán Antal érdekes momentumként hívta fel a figyelmet arra, hogy ott volt bejegyezve Jegesy Andrásnak, a belügyminiszter férjének az irodája is.
"Semmi, azaz nulla"
Rogán Antal állításával szemben Jegesy Andrásnak, Lamperth Mónika férjének "soha nem volt szerződése" a K and H Equities brókercéggel - közölte a Belügyminisztérium (BM) sajtóosztálya. "A külföldön tartózkodó Lamperth Mónika belügyminiszter felhatalmazást adott annak közlésére: visszautasítja Rogán Antal fideszes képviselő személyeskedő, hazug állításait, amelyeket férjére tett". A BM emellett visszautasít minden olyan feltételezést, amely megkérdőjelezi a rendőrség tevékenységének pártatlanságát. Az országos rendőrfőkapitány a Fidesz-sajtótájékoztatón elhangzottakra nem kívánt válaszolni.
Jegesy András ügyvéd "jogi úton vesz elégtételt" Rogán Antaltól, ha a fideszes politikus nem tudja bizonyítani az ellene felhozott vádjait és nem kér tőle bocsánatot. Jegesy szerint ügyvédi irodájának csak "a K and H Bankkal van szerződése, és munkaügyi perekben lát el képviseleti feladatot".
A belügyminiszter férje soha nem állt szerződéses viszonyban a K and H Equities nevű céggel - jelentette ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. "Rogán Antalt vagy félrevezették, vagy ő akar tudatosan valakiket félrevezetni" - mondta Gál J. Zoltán. "Rogán Antal állításainak annyi értelme van, mint amennyi valóságtartalma az alapállításnak: semmi, azaz nulla."
K and H Equities-ügyek
Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentette Kulcsár Attilát, a K and H Bank Rt. brókercégének, a K and H Equitiesnek az alkalmazottját. A brókercégnél az NBH olyan szabálytalanságokat, sőt később bűncselekményre utaló jeleket is talált, amelyeknek nem volt közvetlen közük a Pannonplast-ügyhöz. Ezekből az adatokból kiderült: a K and H Equities több ügyfelével közölt hamis, a valóságosnál magasabb adatot a jóváírt hozamról vagy az ügyfél számláján nyilvántartott összegről. Ez a gyakorlat a bankcsoportnál mintegy öt éve folyt, és nem tárta azt fel sem a bank belső biztonsági rendszere, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Mintegy 60-70 ügyfél esetében lehetséges akár több milliárdos kár is.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) egy magánszemély és a bank feljelentése alapján hétfőn több százmilliós sikkasztás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a brókercégnél folytatott belső vizsgálat eredménye kapcsán. A K and H korábbi tájékoztatása szerint a PSZÁF Pannonplasttal összefüggő határozatának megjelenését követően a tulajdonosok június végén belső vizsgálatot indítottak, mert a K and H Equities a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegte. A brókercég ugyanis az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. tudta és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint a cég "nem teljes körű és valótlan tájékoztatása mellett saját céljaira használta a megbízó pénzét". A felügyelet június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó befektető vásárolt a tőzsdén jelentős mennyiségű Pannonplast-részvényt, összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. A befektetők azonban kivétel nélkül a K and H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfelei voltak. A vásárlással összesen 22,56 százalékos részesedést szereztek a Pannonplastban. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megcsinálták a szeletelt majonézt

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Takarékosság vagy több pénz: nem közelednek az álláspontok az uniós költségvetésről

Takarékosság vagy több pénz: nem közelednek az álláspontok az uniós költségvetésről

Bálnacsontváz a katedrálisban – hallott már ilyenről?

Bálnacsontváz a katedrálisban – hallott már ilyenről?

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Karácsonyékra szakadhat rá, hogy a Tarlós-érában kivéreztették Budapestet

Karácsonyékra szakadhat rá, hogy a Tarlós-érában kivéreztették Budapestet

Talált egy apró kavicsot a háza udvarán egy német férfi, a tudósoktól tudta meg, milyen ritkaságra bukkant

Talált egy apró kavicsot a háza udvarán egy német férfi, a tudósoktól tudta meg, milyen ritkaságra bukkant