Tetszett a cikk?

Felfüggesztette beosztásából Bácskai János dandártábornokot, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját július 24-ei hatállyal a Belügyminisztérium vezetése; ideiglenesen Mikó István dandártábornok látja el a főigazgatói feladatokat. Bácskai ellen a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójának vezetői megbízatását azért függesztette fel a minisztérium, mert a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt - közölte Csányi Klára, a belügyi tárca főosztályvezetője. Tájékoztatása szerint a felfüggesztés ideje alatt, a szervezeti szabályzat szerint a jelenlegi helyettes, Mikó István dandártábornok látja el a vezetői teendőket. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójának közvetlen környezetéből az MTI csütörtökön úgy értesült: a dandártábornok személyével kapcsolatos nyomozást titkosították, Bácskait pedig felszólították, hogy ne nyilatkozzon a nyomozás állásáról és kihallgatásának körülményeiről.
A legfőbb ügyész a Belügyminisztériumot hétfőn levélben tájékoztatta arról, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indított Bácskai János dandártábornok ellen. Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára ezek után beszélt Bácskai Jánossal, akit visszahívtak szabadságáról, és ismertették vele a legfőbb ügyész tájékoztatását. Arra a kérdésre, hogy az eljárás összefüggésben van-e a K and H Equities üggyel, Pál Tibor úgy válaszolt, "nincs erről információm, de mint ahogy az önök kérdéseiből kiderül, valószínűsíthető, hogy ezzel kapcsolatban van".
A 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a rá vonatkozó törvényi szabályozás szerint nem nyomoz és nem gyűjt adatokat, csupán a más szervektől (nyomozó hatóságoktól, titkosszolgálatoktól) származó információk koordinálásával, elemzésével, továbbításával foglalkozik. A központ a Belügyminisztérium irányítása alá tartozik, első vezetője Bácskai János, aki korábban az egyik polgári titkosszolgálat, a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti igazgatója volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton