Tetszett a cikk?

Várhatóan kedden délután hallgatják ki azt a 20 éves nagykátai fiatalembert, akinek hétfő délután robbant fel a hátizsákjában szállított robbanóanyag a 6-os villamoson, a Nyugati pályaudvar előtt - jelentett be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. A rendőrség kezdeményezi a fiatalember előzetes letartóztatását.

A fiatalembert a hétfő délutáni robbanás után a Központi Honvéd Kórházba szállították, de sérülései miatt a rendőrség még nem tudta kihallgatni - közölte a rendőrség sajtóügyeletese. A nyomozók kedden délelőtt hallgatták ki a fiatalembert és édesanyját is, de a BRFK-n egyelőre nem árulták el, mit mondott a férfi - jelentette ugyanakkor az Origo, amely szerint Kozák László, a BRFK szóvivője nem tudta megmondani, mit állított a robbanás előzményeiről a fiatalember, az azonban már biztos, hogy a rendőrség kezdeményezi az előzetes letartóztatását. A hátizsák tulajdonosa és a mellette lévő utas sérült meg súlyosan, a végtagjaikon szereztek sebeket, közölte a mentőszolgálat szóvivője, hozzátéve, hogy a többiek halláskárosodást, illetve karcolásokat szenvedtek. Győrfi Pál megerősítette, hogy a bőr-, illetve a kötőszövetek nagy kiterjedésű sérülése súlyosnak minősül, s az majd csak később derül ki, hogy nyolc napon belüli, vagy túli sérülésről van-e szó.
A aceton-peroxidként azonosított robbanóelegy véletlenszerűen, a hő és a rázkódás következtében robbant fel a villamoson - mondta korábban Balla Béla, BRFK bűnügyi igazgatója. A fiatalember saját elmondása szerint azért hozta magával a robbanóanyagot, valamint a villamoson talált flóbert típusú fegyvert, mert félt, előzőleg ugyanis bántalmazták - tette hozzá. Balla Béla elmondta, hogy a T. T. lakhelyén tartott házkutatás során a tűzszerészek a nappali bárszekrényében bukkantak a fiatalember "laboratóriumára": másfél kiló olyan anyagot találtak, amely alkalmas robbanóelegy létrehozására. Emellett 50 gramm aceton és sósav alapú elegyet is felfedeztek - ilyen összetételű szer robbant fel a villamoson a Nyugati pályaudvar előtt. Még nem ismeretes, tudott-e a fiatalember édesanyja és testvére a robbanóanyag-készítésről.
A húszéves T. T. ellen közveszély-okozás és robbanószerrel való visszaélés miatt indított őrizetbe vétel mellett eljárást a rendőrség. A nyomozást a BRFK vizsgálati főosztálya folytatja. Nem számít bűncselekménynek, ha valaki felteszi az internetre, hogyan kell robbanószert készíteni, nyilatkozta Tuza Péter ügyvéd azzal kapcsolatban, hogy a világháló egyik honlapján pontos leírás található többi között az aceton-peroxid előállításának módjáról. Tuza Péter közölte: ha valaki útmutatást ad robbanószer készítéséhez, még nem ösztönöz bűncselekmény elkövetésére, vagyis ő maga nem vét a törvény ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teslák lángoltak Malmőben, a rendőrség nyomozást indított – videó

Teslák lángoltak Malmőben, a rendőrség nyomozást indított – videó

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

G7: 101 milliárd forintot fizetett az állam a Telenor negyedéért

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben