Tetszett a cikk?

A kormány mai ülésén a miniszterek tárgyaltak a büntető törvénykönyv módosításáról szóló javaslatról, amely pontosítja a gyűlöletbeszéd fogalmát. Az ilyen beszédért a jövőben akár börtönbüntetés is kiszabható.

"A módosítás szerint büntetendő, ha valaki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzet, vagy valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, avagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat, vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel" - ismertette Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A módosítás tartalmazza a különböző ismérvek miatti becsmérlés vagy megalázás fogalmát, és azt büntetni írja elő. Ide tartozik annak állítása is, hogy valamely nemzet, vagy faj, alsóbb-, illetve felsőbbrendű. A kormány előírta az igazságügy-miniszternek, terjesszen a kabinet elé további pontosítást annak érdekében, hogy büntetni lehessen a sportrendezvényeken gyűlöletre uszító cselekményeket, megnyilvánulásokat és az azokat elkövető személyeket.
A kormány már korábban tervbe vette a közösség elleni izgatás paragrafusának átírását, s tavaly nyáron a Btk.-módosító csomagba bekerült az igazságügy-minisztérium akkori javaslata. Végül azonban a kormány úgy határozott, a döntéssel megvárja a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló uniós keretszabályt. Az idén júniusban, a Ferencváros-Debrecen labdarúgó mérkőzést követően azonban hirtelen sürgőssé vált a döntés. A mostani tervezetben az uszítást a gyűlöletre izgatás tényállása váltja fel, s újdonság, hogy a véleménynyilvánítást is büntetné, ha az nagy nyilvánosság előtt hangzik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 4 milliárd forintot fizetett ki a hibákat találóknak a Microsoft

Több mint 4 milliárd forintot fizetett ki a hibákat találóknak a Microsoft

Bekerül az alapcsomagba a Pesti TV

Bekerül az alapcsomagba a Pesti TV

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt

Éhségsztrájkba kezdett a Jobbik képviselője, aztán megjelent Bede Zsolt