Tetszett a cikk?

Az amerikai Robert F. Engle-nek és a brit Clive W. J. Grangernek ítélték oda idén a közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be szerdán a Svéd Tudományos Akadémia.

A két tudós a közgazdasági idősorok új statisztikai módszereinek alkalmazásával érdemelte ki a kitüntetést. Kutatásuk eredményei kiválóan felhasználhatók idősorok készítéséhez szükséges adatok gyűjtésében.
Tavaly az amerikai Vernon Smith és az amerikai-izraeli Daniel Kahneman kapták a díjat, azért a munkásságukért, amellyel a közgazdaságtan lélektani és kísérleti kutatási eredményeinek a döntéshozatalban játszott szerepét tárták fel. 1994-ben mások mellett John C. Harsányi magyar származású amerikai közgazdásznak ítélték oda a kitüntetést a nem együttműködéses játékok elméletében végzett kutatásokért.
A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban a svéd központi bank alapította, fennállásának 300. évfordulóján. A közgazdasági díjat a svéd akadémia ítéli oda, de elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. Az idén 10 millió svéd koronával (1,1 millió euróval) jár a díj, és december 10-én, Alfréd Nobel halálának évforduláján Stockholmban adják át. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset

A Fidesznek és Páva Zsoltnak köszönetet mondó feliratok lepték el Pécset

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

Feltörték az Intel hálózatát, 20 GB bizalmas adatot loptak ki

Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél

Alapvetően szép, nyári idő lesz, néhol előfordulhat 70 kilométeres szél