Tetszett a cikk?

Jövőre mégsem változik az aktív táppénz számításának módja, az továbbra is a kereset 70 százaléka lesz, a passzív táppénzre való jogosultságot azonban a jelenlegi 180 nap helyett 90 napra csökkentik - erről állapodott meg szerdán a munkaügyi- és az egészségügyi tárca vezetője, valamint az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A munkahelyüket, illetve biztosítási viszonyukat elvesztők helyzetét foglalkoztatáspolitikai eszközökkel kell kezelni és nem egészségügyi kiadással orvosolni – nyilatkozta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerdán a jövő évi táppénz számításának módjáról szóló megállapodást követő sajtótájékoztatón. Kökény Mihály egészségügyi miniszter hozzátette: az indokolatlan kifizetéseket mérsékelni szeretnék, s a passzív táppénz területén szigorítják az ellenőrzéseket.
Az aktív táppénz számításának módja továbbra is a kereset 70 százaléka lesz, a passzív táppénzre való jogosultságot azonban a jelenlegi 180 nap helyett 90 napra csökkentik - szól a megállapodás. Az aktív táppénzkifizetéseknél a kórházi ellátás esetében változatlanul 60 százalék lesz a számítás alapja. A passzív táppénzre való jogosultságnál az első 30 napon általános mértékű táppénz jár a javaslat szerint, amelynek összege a következő 60 napon degresszív módon változik, a pontos mértékről még egyeztetnek. "A táppénzkiadások jövőre az idei előirányzatot 12 százalékkal haladják meg, így összesen 97,5 milliárd forintot tesznek ki" - közölte Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
Burány Sándor végül hozzátette: a frakció és a kormány tovább egyeztet a részletekről, a táppénzszabályozás főbb változásaira vonatkozó javaslatot a szocialista frakció nyújtja be módosító javaslatként a költségvetési törvénytervezethez.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

Kigyulladt robogójával küzdött egy motoros az Erzsébet hídon – videó

Kigyulladt robogójával küzdött egy motoros az Erzsébet hídon – videó