Tetszett a cikk?

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elrendelte a demecseri időközi polgármester-választás megismétlését, mert a szavazás nyertese megtévesztette a választókat – jelentette be Bodnár Zsolt, a bíróság elnökhelyettese hétfőn. Az SZDSZ elfogadja, ám indokolatlannak tartja a döntést, és ismét Kis Gyulát indítja.

"A bíróság úgy ítélte meg, hogy a helyi és a területi választási bizottság által is megállapított törvénytelenségek befolyásolták a szavazás végeredményét" - hangsúlyozta a bíró. A választást az eredeti október 19-i időponthoz képest 30 napon belül kell megismételni, a szavazás időpontját az illetékes választási bizottság tűzi ki. A bírósági végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye - közölte Bodnár.
Az október 19-i demecseri időközi polgármester-választást Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje nyerte meg 1547 szavazattal Fáky Lászlóné, a Fidesz jelöltje előtt, akire akkor 1024-en voksoltak. Az időközi választást Demecser korábbi polgármestere, Fáky László - a Fidesz jelöltjének férje - júliusban bekövetkezett halála miatt kellett kiírni.
A bíróság elnökhelyettes szerint Kis Gyula megtévesztette a választókat, amikor kampány-szórólapján azt állította, hogy az ajánlószelvények több mint felét megkapta a szavazásra jogosultaktól. "Ezzel szemben a tény az volt, hogy Fáky Lászlóné, a Fidesz jelöltje 1817 ajánlószelvényt adott le, amit a választásra jogosult 3380 helyi lakostól kapott" - fűzte hozzá Bodnár. A bíróság álláspontja szerint a választás végeredményét befolyásolta az is, hogy szervezetten szállították voksolásra a helyieket, ezt a helyi és a területi választási bizottság szintén megállapította.
Természetesen elfogadjuk a bíróság döntését, de nagyon meg vagyok lepődve - nyilatkozta Kuncze Gábor az MTI-nek. Ha kiírják az új választás időpontját, ugyanazt a jelöltet, Kis Gyulát indítják újra, aki meg fogja nyerni a választást - közölte az SZDSZ elnöke. "Az biztos, hogy a helyiek semmilyen csalást nem követtek el, olyat pedig különösen nem, ami törvénytelen lett volna, és befolyásolta volna a választások eredményét" - hangsúlyozta Kuncze Gábor, akinek információi szerint a bíróság senkit nem hallgatott meg az ügyben. "Milyen információk alapján hozták meg a döntést?" - tette fel a kérdést a szabad demokrata pártelnök, hozzátéve, hogy a határozat nemcsak példátlan, hanem szerinte indokolatlan is.
A választás megismétléséről szóló bírósági döntéssel a Fidesz nyírségi irodavezetője szerint "győzött az igazság", az MSZP szabolcsi elnöke úgy vélte, hogy "a kormányzó pártok és a helyi civil szervezet közös jelöltje az újbóli választáson is győzni fog a demecseri választók akaratából". A bíróság azért rendelte el a választás megismétlését, mert elfogadta a Fidesz térségi szervezete által benyújtott kifogást - mondta Seszták Oszkár, a Fidesz irodavezetője az MTI-nek. A kampányt törvénytelenségek sora kísérte, amit a helyi és a területi választási bizottság is megállapított, de a két testület nem szankcionálta azokat; "a bíróság most orvosolta a törvénytelenségeket és példaértékű ítéletet hozott" - hangsúlyozta az irodavezető. Tukacs István, az MSZP térségi elnöke szerint "egy jogállamban el kell fogadni a bíróság határozatát", ugyanakkor "a demecseriek akaratát a bíróság sem tudja megváltoztatni". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óránként frissülő pollentérképpel segít az allergiásoknak az Emmi

Óránként frissülő pollentérképpel segít az allergiásoknak az Emmi

Fosztogattak, autókból lőttek rendőrökre Chicagóban

Fosztogattak, autókból lőttek rendőrökre Chicagóban

A gazdaság megsegítésére szánták, milliárdok vándorolnak a NER csókosaihoz

A gazdaság megsegítésére szánták, milliárdok vándorolnak a NER csókosaihoz