Tetszett a cikk?

Az MSZP és az SZDSZ képviselői elhagyták a brókerbizottság szerdai ülését, mert a bizottság fideszes elnöke már a legelső ülésre meghívta azt a kilenc fideszes volt kormánytagot és képviselőt, akiket az MSZP a brókerbotránnyal kapcsolatos kérdésében név szerint megemlített. A meghallgatott volt kormánytagok és képviselők – Rogán Antal és Áder János kivételével – azt állították: nem találkoztak Kulcsár Attilával.

A szocialista és szabad demokrata képviselők elhagyták az üléstermet, miután Demeter Ervin (Fidesz) bizottsági elnök közölte: az előző parlamenti ciklusban kormányzati pozíciót betöltő tisztviselőket, illetve fideszes politikusokat hívott az ülésre. Az MSZP szerint ezeknek a politikusoknak a meghallgatásáról az ügyrend értelmében a testületnek kell döntenie.
Tóth Károly (MSZP) úgy vélte, a Rejtő E. Tiborral, a K and H Bank volt vezérigazgatójával kapcsolatos vizsgálat részletes jegyzőkönyvének ismerete és annak szakértőkkel való áttanulmányozása nélkül nem kezdődhet el a meghallgatás. A bizottság elnöke szerint viszont nem meghallgatást tartanak, hanem a testületről szóló határozatban rögzített kérdéseket teszik fel az említett politikusoknak.
A meghallgatáson – amelyen végül nem vettek részt a kormánypárti képviselők - Áder János, a Fidesz frakcióvezetője megismételte, amit korábban elmondott: az ügyben gyanúsított Kulcsár Attilával, a K and H Equities volt munkatársával ügyvéd ismerőse kezdeményezésére találkozott, és erről csak az ügy kirobbanása után tájékoztatta pártja vezetését. Megjegyezte: mivel semmilyen bizonyítékot nem tárt elé Kulcsár Attila, nem is tudta tájékoztatni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vagy a rendőrséget a visszaélésről.
Járai Zsigmond MNB-elnök, az Orbán-kormány pénzügyminisztere elmondta: semmilyen személyes kapcsolatot nem ápolt a K and H Bank vezetőivel, és sem ő, sem munkatársai nem adtak semmilyen megbízást az ABN-AMRO Banknak, amely később egyesült a K and H Bankkal. Kijelentette: pénzügyminiszterként nem tudott a K and H Banknál történt visszaélésekről, ha tudott volna róla, hivatalból eljárt volna a törvényesség helyreállítása érdekében.
Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke, Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke, Orbán Viktor volt kormányfő, illetve Varga Mihály volt pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy nem találkozott Kulcsár Attilával. Kövér László elmondta, hogy testvére egy nyomdai üzletrész megvásárlása miatt találkozott Kulcsárral. A meghallgatáson Rogán Antal elmondta, hogy Kulcsár Attila 2002 októberében kereste meg, hogy segítsen neki elérni: a főváros V. kerülete számlavezetését tegye át a K and H Bankhoz, a vagyonkezelést pedig bízza a K and H Equities-re. Rogán szerint ez végül nem történt meg.
Pintér Sándor, az Orbán-kormány egykori belügyminiszterének meghallgatásán Gera Antal, az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vizsgálati főosztályának vezetője elmondta: 2001 szeptemberében érkezett bejelentés a rendőrséghez egy bűnügyben, amelyben felmerült Rejtő E. Tibor érintettsége, de az elévülés miatt megszüntették az eljárást, ebben azonban semmilyen politikai nyomás nem volt. Pintér Sándor szerint ez az ügy az, amikor 1998. május 25-én az ING Banknál volt egy 30 millió forintos befizetés, amelyet nem jelentettek a pénztárosok, de akkor nem ő volt a belügyminiszter.
Demeter Ervin, az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere szintén arról beszélt, hogy nem kaptak jelzést a banknál történt visszaélésekről. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér

227 ezer forintnak megfelelő lesz a szlovák minimálbér