Tetszett a cikk?

Bárándy Péter igaszságügy-miniszter egyetért Polt Péter legfőbb ügyész törvénymódosító javaslatával, amely lapértesülések szerint a legfőbb ügyész interpellációkkal kapcsolatos felelősségét is tisztázná.

Bárándy szerint már megkapta Polt Péter levelét, amelyben a legfőbb ügyész arról érdeklődik, hogy az ügyészségi törvény és az ügyészségi szervezeti törvény módosításáról mik az igazságügyi tárca elképzelései. Az igazságügy-miniszter pénteken kijelentette, hogy a legfőbb ügyész által szorgalmazott törvénymódosításra valószínűleg szükség van.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy a legfőbb ügyész még nyár előtt kezdeményezte a törvény módosítását, amely azonban szavai szerint a "kormány szűrőjén nem ment át". Bárándy hozzáfűzte, hogy azt még nem tudja megmondani, hogy a törvénymódosító javaslatot pontosan mikor terjesztik a kormány elé. A készülő jogszabály tatalmáról az igazságügyi tárca vezetője nem kívánt bővebbet mondani.
Lapinformációk szerint Polt Péter az ügyészi szervezeten belüli változásokat kezdeményezett az új büntetőeljárási törvény alkalmazhatósága miatt. A Népszava szerint emellett tisztázódhat a legfőbb ügyész esetleges felelőssége is. A vádhatóság első emberét ugyanis interpellálhatják az országgyűlési képviselők, ám a válaszának elfogadásáról hozott döntéseknek nincs következménye. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Rájöttek végre a kutatók, miért tudott ilyen gyorsan elterjedni a koronavírus

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon