Tetszett a cikk?

Elhamarkodott és elhibázott a kulturális minisztérium Édes anyanyelvünk címmel meghirdetett pályázata – áll abban a közös közleményben, amelyet Kalász Márton, a Magyar Írószövetség, Menyhért Anna, a József Attila Kör és Csaplár Vilmos, a Szépírók Társasága elnöke adott ki csütörtökön.

A dokumentumban rögzítik: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által meghirdetett, 100 millió forintos összdíjazású Édes anyanyelvünk elnevezésű pályázatot elhamarkodottnak és elhibázottnak tartják. "A minisztérium azt állítja, hogy egyeztettek velünk, de nem tették meg, a pályázat szövegét pedig kétszer is megváltoztatták" – mondta telefonon Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke.Hozzátette, hogy sokallják a programban kiosztandó összeget, mivel az írók, szerkesztők sokkal kevesebb pénzből élnek. Az NKÖM kiírása szerint az első kötetes költőknek szóló pályázat nyertese 10 millió forintot, a második helyezett 6 millió, míg a kategória harmadik helyezettje 4 millió forintot kapna. Ugyanilyen összegekkel díjazná a minisztérium a novella, a drámaírói, és a gyermekirodalmi művek szerzői számára meghirdetett kategória első három helyezettjét is.Kalász szerint a pályadíjakat egyetlen ember kapná. "Így irritációnak tartjuk a pályázatot. Az általános helyzeten kellene javítani, nem pedig ilyen bombasztikus pályázatokat kiírni" – mondta a Magyar Írószövetség elnöke. A közleményt megfogalmazó írószervezetek szerint a pályázat kiírója nem veszi figyelembe a magyar irodalmi életre általában jellemző körülményeket."Ma Magyarországon minimálisak az írói honoráriumok, megalázóan kis összegűek az irodalmi díjak és ösztöndíjak (a nagy nevű József Attila-díj összege kétszázezer forint), az írószervezeteknek juttatott éves támogatás a megfelelő szintű működést nem teszi lehetővé" - fogalmazták meg észrevételeiket a szervezetek.Megjegyezték, hogy ebből a pályázatból kiderül, hogy vannak pénzügyi források az irodalom számára. A három írószervezet képviselője arra az álláspontra jutott, hogy "fenntartásaik ellenére, a megfelelő szakmai elbírálást biztosítandó részt vesznek ugyan a pályázat lebonyolításában, de elvárják azt, hogy a miniszter és az irodalmi szervezetek képviselői között mihamarabb tárgyalás kezdődjön az irodalmi szféra filmtörvényhez hasonló átfogó szabályozása érdekében". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét

Kéretlen Orbán-közeli ajánlatokról beszél a 24.hu tulajdonosa, de nem adja el cégét

Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető

Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető

Videó: Madárral ütközött az Air Force Two, rajta az amerikai alelnökkel

Videó: Madárral ütközött az Air Force Two, rajta az amerikai alelnökkel