Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn arra figyelmeztette Magyarországot, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) működésének megváltoztatása a független ellenőrzést veszélyezteti.

A Reuters az EKB-hez "közeli forrást" idéz, aki szerint Jean-Claude Trichet december 12-én intézett levelet László Csaba pénzügyminiszterhez. E levélben az EKB elnöke azt írja, hogy az EKB méltányolja ugyan a célt, miszerint a bankfelügyeletet átláthatóbbá, elszámoltathatóvá akarják tenni, a változtatások nem felelnek meg a nemzetközi normáknak. "Az EKB-t aggodalommal tölti el, hogy a törvényjavaslat olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyeket nehezen lehet az Európai Uniónak a normáival és a nemzetközileg elfogadott normákkal összeegyeztetni" - írta Trichet. A parlament hétfőn szavaz a PSZÁF szervezetének módosításáról szóló javaslatokról."A befektetők védelméről szóló törvénycsomagban nem egy olyan módosítás is helyet kapott, amelyeket a Pénzügyminisztérium az Európai Unió, továbbá az OECD illetékeseivel egyeztetett" - idézi a tárca Trichet levelével kapcsolatban kiadott közleményét a portfolio.hu. "Az EKB elnöke a tervezet első, egy-két pontban nem teljesen egyértelmű megfogalmazást tartalmazó változatát véleményezte, az uniós szakemberekkel folytatott megbeszéléseken azonban sikerült tisztázni az esetleges értelmezési különbségeket, és a pontosításokat a törvényjavaslatban átvezették" - tette hozzá a közlemény. A minisztérium szerint a hétfői szavazást követően a pénzügyminiszter levélben tájékoztatja az EKB elnökét arról, hogy a "módosítások révén a jogszabály mind a nemzetközi, mind az uniós elvárásoknak maradéktalanul eleget tesz."(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta

Zsinórt feszített az út fölé, kerékpárosok akadtak fenn rajta

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Közel 200 ezer új fertőzöttet találtak az USA-ban egy nap alatt

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon