A hétvégén tartott Kendermagbál drogfórumán, majd az SZDSZ vasárnapi sajtótájékoztatóján ismét sokan sürgették a marihuána- és hasisfogyasztás dekriminalizálását, sőt, a könnyű drogok szabad forgalmazását. A kormány ezt változatlanul visszautasítja.

A kábítószert használók többsége 20 év körüli férfi, családjával él, középiskolai végzettségű és valószínűleg továbbtanul. Nem függ a szertől, elsősorban társaságban, bulikon fogyaszt drogokat, legtöbben közülük marihuánát - hangzott el a hétvégén megrendezett Kendermagbál drogfórumán.

Négy feltétel egyidejű teljesülése menthet meg egy fiatalt attól, hogy drogfogyasztóvá váljon - szögezte le Funk Sándor addiktológus. A legfontosabb, hogy a fiatal egyenlőnek érezze magát társaival, baráti köre drogmentes legyen, érjék sikerélmények és érezze, hogy szeretik. Sok olyan füvező van, akikkel valójában nem tudnak mit kezdeni, hiszen nem függők; többségük nem szorul kezelésre, s kizárólag a fogyasztást még mindig büntető jogszabályok miatt fordulnak orvoshoz – mondta Ritter Ildikó, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa a több mint négyszáz érdeklődőnek.

Az est házigazdája, a Kendermag Egyesület célja az volt, hogy eloszlassák a drogfogyasztásról kialakult hamis sztereotípiákat, helytelen általánosításokat. "Sürgős szemléletváltoztatásra van szükség a fogyasztással és a fogyasztókkal kapcsolatban” - hangoztatta Juhász Péter, az egyesület vezetője. A jelenlegi kábítószerellenes törvények jóval több kárt okoznak a droghasználóknak és az egész társadalomnak, mint maguk a kábítószerek – állította. Szakértőket idézett, akik szerint a következetlen jogalkalmazás, valamint a lebukott alkalmi füvezőket sújtó, legalább két évig tartó, olykor egzisztenciájukat tönkretevő büntető eljárások helyett engedélyezni kellene a lágy drogok, a marihuána és a hasis szabad fogyasztását. Évente húszmilliárd forintjába kerülne az államnak az, ha minden drogfogyasztó ellen hivatalos eljárást indítana; ezt az összeget ésszerűbb volna a valóban beteg, függő fogyasztók kezelésére fordítani – mutatott rá.

Gábor Edina, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) drogügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára a 2003-ra vonatkozó, nemrégiben elkészült kábítószer-jelentést ismertette. A felmérésből kiderül, hogy a legveszélyeztetettebb csoport továbbra is a 15-16 éves korosztály, ezen belül is a nagyvárosokban élők. Mind több fiatal próbálja ki a drogot: 10 százalékról 19 százalékra nőtt az arányuk, s egyre korábban kezdik el a fogyasztást. A fiúkat inkább, a lányokat kevésbé vonzzák a tiltott szerek. Magyarországon a legnépszerűbb tudatmódosító a marihuána, a drogozók 60-70 százaléka él vele. A felmérés arra is rámutat, hogy a társadalom jelentős része egyetért azzal, hogy a drogfüggő nem bűnöző, hanem beteg. Ám a drogok szabad fogyasztását a minisztérium határozottan elutasítja.

A Kendermagbált követő SZDSZ-sajtótájékoztatón bejelentették, hogy liberális drogpolitika jóváhagyását fogják szorgalmazni. „Azt szeretnénk, ha a csekély mennyiséggel elkövetett kábítószerfogyasztói magatartások kikerülnének a büntetőjog hatálya alól” - ismertette a szabaddemokrata álláspontot Gusztos Péter parlamenti képviselő, a párt ügyvivője. A jelenlegi jogszabályok a büntetőjogi megítélés során veszélyességüket illetően semmilyen különbséget nem tesznek az egyes kábítószerek között. Nemzetközi és hazai tapasztalatok is igazolják azt a régóta hangoztatott álláspontot, miszerint a büntetés helyett felvilágosítással, megelőzéssel kell a kábítószer-fogyasztás ellen fellépni – hangsúlyozta Gusztos.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) és az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) közleményben tette szóvá: "sajnálatos tény", hogy az SZDSZ "nyíltan népszerűsíti" a drogfogyasztás liberalizációját. Ez az álláspont szemben áll a magyar társadalom jelentős többségének véleményével, azt „jogilag és társadalmilag is súlyosan károsnak és felelőtlennek tartjuk” - szögezi le a párt, amely "nem tartja véletlennek" a marihuána legális fogyasztásáért küzdő Kendermag Egyesület szombati báljának és az SZDSZ vasárnapi sajtótájékoztatójának szoros időbeli egybeesését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Videó: Kétfejű gyíkot találtak Ausztráliában

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Zuhanni kezdtek az Est Média részvényei Andy Vajna halálának hírére

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester