Rendkívüli ülésén visszavonta korábbi határozatát a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága, Teleki Pál, néhai miniszterelnök szobrának felállításáról.

A bizottság már a napirend elfogadása kapcsán hosszas vitát folytatott arról, hogy Demszky Gábor főpolgármester javaslatára újra tárgyalja-e a szobor ügyét. A fideszes politikusok szerint a szoborállításról a kulturális bizottság dönt, a városképvédelmi grémiumnak csupán egyetértési joga van, így csak a kulturális bizottság döntése után vonhatná vissza korábbi döntését. Demszky javaslatát ezért az ülés első részében nem is vették napirendre, mert csak azzal értettek egyet, hogy a szobor feliratával foglalkozzanak. A kulturális bizottság ugyanis januárban más szöveget fogadott el, mint a városképvédelmi.Az eltérő véleményeket követő napirendi szavazás után Sasvári Szilárd (Fidesz) bizottsági elnök berekesztette az ülést, mivel szavazás közben úgy értesült, hogy a döntéshez minősített többség kell. Közel egyórás jogértelmezési szünet után, hat képviselő írásos kezdeményezésére, a bizottság rendkívüli ülést hirdetett ki, melyen a megismételt napirendi vitában, Tóthfalusi György (SZDSZ) javaslatára napirendre vették volna Demszky kezdeményezését, de az indítvány nem kapta meg a szükséges többséget. Horváth Gyula (MSZP) alelnök javaslatára, az MSZP- és az SZDSZ-képviselők szavazataival a bizottság végül visszavonta januári határozatát, amelyben még egyetértett a Teleki-szobor felállításával.Az ellenzékiek részben tartózkodtak, illetve a döntés ellen voksoltak, a fideszes elnök és alelnök pedig nem vett részt a szavazásban. A testület ennek ellenére határozatképes maradt. Sasvári Szilárd elnök közölte, hogy a közigazgatási hivatalhoz és egyéb jogi fórumokhoz fordulnak jogértelmezésért, szerintük ugyanis jogszerűen, csak a szobor feliratáról határozhattak volna.A XX. századi magyar miniszterelnöknek a személyét, tevékenységét érintő vélemény nem hangzott el az ülésen. Teleki Pál ellentmondásos politikai szerepe, illetve a nevéhez köthető zsidóellenes törvények miatt több szervezet kezdeményezte a fővárosi bizottsági döntések visszavonását. Demszky Gábor a tiltakozások után, korábbi álláspontját megváltoztatva, kezdeményezte a két szakbizottságnál a szobor felállítását lehetővé tevő döntések visszavonását. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között

Több mint 100 fok különbséget mértek a Föld leghidegebb és legmelegebb pontjai között