Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülésén visszavonta korábbi határozatát a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága, Teleki Pál, néhai miniszterelnök szobrának felállításáról.

A bizottság már a napirend elfogadása kapcsán hosszas vitát folytatott arról, hogy Demszky Gábor főpolgármester javaslatára újra tárgyalja-e a szobor ügyét. A fideszes politikusok szerint a szoborállításról a kulturális bizottság dönt, a városképvédelmi grémiumnak csupán egyetértési joga van, így csak a kulturális bizottság döntése után vonhatná vissza korábbi döntését. Demszky javaslatát ezért az ülés első részében nem is vették napirendre, mert csak azzal értettek egyet, hogy a szobor feliratával foglalkozzanak. A kulturális bizottság ugyanis januárban más szöveget fogadott el, mint a városképvédelmi.Az eltérő véleményeket követő napirendi szavazás után Sasvári Szilárd (Fidesz) bizottsági elnök berekesztette az ülést, mivel szavazás közben úgy értesült, hogy a döntéshez minősített többség kell. Közel egyórás jogértelmezési szünet után, hat képviselő írásos kezdeményezésére, a bizottság rendkívüli ülést hirdetett ki, melyen a megismételt napirendi vitában, Tóthfalusi György (SZDSZ) javaslatára napirendre vették volna Demszky kezdeményezését, de az indítvány nem kapta meg a szükséges többséget. Horváth Gyula (MSZP) alelnök javaslatára, az MSZP- és az SZDSZ-képviselők szavazataival a bizottság végül visszavonta januári határozatát, amelyben még egyetértett a Teleki-szobor felállításával.Az ellenzékiek részben tartózkodtak, illetve a döntés ellen voksoltak, a fideszes elnök és alelnök pedig nem vett részt a szavazásban. A testület ennek ellenére határozatképes maradt. Sasvári Szilárd elnök közölte, hogy a közigazgatási hivatalhoz és egyéb jogi fórumokhoz fordulnak jogértelmezésért, szerintük ugyanis jogszerűen, csak a szobor feliratáról határozhattak volna.A XX. századi magyar miniszterelnöknek a személyét, tevékenységét érintő vélemény nem hangzott el az ülésen. Teleki Pál ellentmondásos politikai szerepe, illetve a nevéhez köthető zsidóellenes törvények miatt több szervezet kezdeményezte a fővárosi bizottsági döntések visszavonását. Demszky Gábor a tiltakozások után, korábbi álláspontját megváltoztatva, kezdeményezte a két szakbizottságnál a szobor felállítását lehetővé tevő döntések visszavonását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és több betegség között

Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és több betegség között

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!

Szijjártó a Fidesz kilépéséről: Manfred Weber szégyellje magát!