Tetszett a cikk?

Az elmúlt napokban a forint további erősödött, a részvénypiac soha nem látott magasságokba emelkedett. Ebben a helyzetben befektetőink megkezdhetik a részvényekben felhalmozott nyereség részleges realizálását és portfoliójuk 1-3 éves állampapírok vételével történő kiegészítését. Az állampapír piaci hozamok egyelőre túlságosan is magasak, ám az év második felében csökkenésük várható, ami extraprofitot hozhat a befektetőknek

Az euró árfolyama a rég nem látott 254 forintos sávba került. A forint erősödése a dollárral szemben gyengülő euró mellett történt meg, tehát a nemzetközi pénzpiaci folyamatok is közrejátszottak az erősödő trend kialakulásában. Mivel az állampapír piac csak erősen csillapítottan követte a forint erősödését feltételezhető, hogy nem a külföldiek állampapír vásárlásaihoz köthető forint vételek mozgatták a piacot. Két tényező, az MNB által bejelentett tartalékcsökkentés, ill. a MOL részvény eladásai erősítette a hazai fizetőeszközt. A további muníciót az államháztartás egyenlegének a végleges adatok szerinti jobb alakulása jelentette.

A pénzügyminisztérium és a Nemzeti Bank kétségtelen erőfeszítéseket tett a hitelesség visszaszerzésére. Ezt jelzi a kormányzat gazdaságmegszorító intézkedései és annak leszögezése, hogy szükség esetén kész további intézkedésekre az államháztartási hiány csökkentésére. Sokatmondó az MNB nyilatkozata arról, hogy ma már nem cél egy időben karbantartani az árfolyamot és a kamatokat. Ez egyértelműen a kamatokra helyezi a fő hangsúlyt.

Ezzel együtt is az elemzők többsége arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi forint erősödés inkább tekinthető technikai korrekciónak, mint fundamentális eredetű trendnek. Ráadásul magasabbról nagyobbat lehet esni, figyelmeztetnek. A további megszorítások ugyanis az emelkedő inflációval terhelt környezetben a növekedés fékeződését is előidézhetik, ráadásul a befektetők bizalma egyelőre még ingatag. Egy újabb „műhiba” a monetáris vagy fiskális politikában a külföldi befektetőket vélhetően minden eddiginél erősebb reakcióra készteti majd.Mindezen hatások eredőjeként arra lehet számítani, hogy már a közeli jövőben (heteken belül) a forint árfolyama visszatér az előző időszak gyengébb szintjeire. Nem kell tartanunk pánikszerű, gyors korrekciótól, de ma úgy látjuk, hogy a befektetők „szokás szerint” túlreagálják az eseményeket

Fontos tényező – ezért érdemes lesz rá komoly figyelmet fordítani – a külföldiek kezén lévő állampapír állomány alakulása (jelenleg mintegy 2.300 milliárd forint), illetve az állampapír piaci hozamok mozgása. Ezzel közvetve a külföldi befektetők magatartását és várakozásait követhetjük, ami a kis, nyitott gazdaságú országok piacain meghatározó jelentőségű. .Az állampapír piaci tendenciák sokáig nem követték a forintpiaci eseményeket. Ennek okai közt említhetjük a rövid távon meghatározó változatlan jegybanki alapkamatot, míg a hosszabb lejáratokban az inflációs várakozások és a gazdasági vezetés hitelessége döntött a hozamszintek tekintetében. Elemzői várakozások szerint (ez részben igazolódott is) az egy-három éves futamidejű kötvényeknél várható a legmarkánsabb hozamcsökkenés. A jegybank követő magatartásra állt át, ami arra enged következtetni, hogy csak egy erőteljesebb hozamcsökkenés – és tartósan alacsonyabb hozamok – esetén fogja lejjebb vinni az alapkamatot. Ez az első félév során nem várható, a második félévben pedig 200 bázispontnál nem valószínű nagyobb mértékű lazítás.

Így várakozásaink szerint még mindig érdemes az egy évtől a három évig terjedő lejáratok tekintetében állampapírokat vásárolni, mert a még mindig magas hozamok mellett a második félév már erőteljesebb hozamcsökkenése extraprofitot hozhat a befektetőknek.

A részvénypiacon optimista hangulat alakult ki. Ebben szerepet játszott annak felismerése, hogy a térségbeli tőzsdékhez képest alulértékeltek a papírok, továbbá az általános jó piaci hangulat, a kedvező vállalati eredmények publikálása, nem beszélve a sikeresen lezajlott intézményi és lakossági MOL értékesítés bizalomnövelő hatásáról.

Ma már az a kérdés, meddig tarthat az emelkedés? A térség piacaihoz viszonyított lemaradás csökkent, de a mai hátrány már indokolható a bizonytalan makrokörnyezettel. Az általános jó piaci hangulat kifulladhat a dollár-euró egyre hektikusabbá váló keresztárfolyama miatt, különös tekintettel az Egyesült Államok növekedésének fenntarthatósága kapcsán kialakult bizonytalanságra. A vállalati eredmények jó összképet mutatnak, viszont a további emelkedés feltétele, hogy az előzetes várakozásokat a cégek lassan be is váltsák. Elelnkező esetben a 11 000 pontos álomhatár közelébe jutott BUX visszaesésére kell számítani.Az általunk preferált magatartás ezért a fokozatos nyereség realizálás, hiszen a mai árak mellett a vezető részvények tekintetében nagy valószínűséggel – a 2003-as záróértékéhez mérten 10 százalékot meghaladó index növekedés mellett – már tisztes nyereség érhető el és a még mindig magas állampapír piaci hozamok melletti kötvény vásárlás az éves teljesítményt vizsgálva kimagasló és csökkenő kockázat mellett elért nyereséget biztosít.

A továbbiakra nézve így a nyereség részleges realzálása mellett további emelkedés esetére még marad a porfólióban magasabb nyereséggel értékesíthető részvényhányad, míg egy esetleges korrekció bekövetkeztekor ismét lesz lehetőség a változékony részvénypiac emelkedését kihasználni, hiszen az év egészét tekintve valószínűbbnek látszik az emelkedés – természetesen korrekciók mellett.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kötelező lett volna, mégsem viselt maszkot Szijjártó és Dzsudzsák a zárt kapus focimeccsen

Kötelező lett volna, mégsem viselt maszkot Szijjártó és Dzsudzsák a zárt kapus focimeccsen

Muszlim imahellyé alakult egy IKEA-parkoló Németországban

Muszlim imahellyé alakult egy IKEA-parkoló Németországban

Ez az USB-kulcs állítólag megvéd az 5G-től, de nehogy megvegye, átverés az egész

Ez az USB-kulcs állítólag megvéd az 5G-től, de nehogy megvegye, átverés az egész