Az elmúlt napokban a forint további erősödött, a részvénypiac soha nem látott magasságokba emelkedett. Ebben a helyzetben befektetőink megkezdhetik a részvényekben felhalmozott nyereség részleges realizálását és portfoliójuk 1-3 éves állampapírok vételével történő kiegészítését. Az állampapír piaci hozamok egyelőre túlságosan is magasak, ám az év második felében csökkenésük várható, ami extraprofitot hozhat a befektetőknek

Az euró árfolyama a rég nem látott 254 forintos sávba került. A forint erősödése a dollárral szemben gyengülő euró mellett történt meg, tehát a nemzetközi pénzpiaci folyamatok is közrejátszottak az erősödő trend kialakulásában. Mivel az állampapír piac csak erősen csillapítottan követte a forint erősödését feltételezhető, hogy nem a külföldiek állampapír vásárlásaihoz köthető forint vételek mozgatták a piacot. Két tényező, az MNB által bejelentett tartalékcsökkentés, ill. a MOL részvény eladásai erősítette a hazai fizetőeszközt. A további muníciót az államháztartás egyenlegének a végleges adatok szerinti jobb alakulása jelentette.

A pénzügyminisztérium és a Nemzeti Bank kétségtelen erőfeszítéseket tett a hitelesség visszaszerzésére. Ezt jelzi a kormányzat gazdaságmegszorító intézkedései és annak leszögezése, hogy szükség esetén kész további intézkedésekre az államháztartási hiány csökkentésére. Sokatmondó az MNB nyilatkozata arról, hogy ma már nem cél egy időben karbantartani az árfolyamot és a kamatokat. Ez egyértelműen a kamatokra helyezi a fő hangsúlyt.

Ezzel együtt is az elemzők többsége arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi forint erősödés inkább tekinthető technikai korrekciónak, mint fundamentális eredetű trendnek. Ráadásul magasabbról nagyobbat lehet esni, figyelmeztetnek. A további megszorítások ugyanis az emelkedő inflációval terhelt környezetben a növekedés fékeződését is előidézhetik, ráadásul a befektetők bizalma egyelőre még ingatag. Egy újabb „műhiba” a monetáris vagy fiskális politikában a külföldi befektetőket vélhetően minden eddiginél erősebb reakcióra készteti majd.Mindezen hatások eredőjeként arra lehet számítani, hogy már a közeli jövőben (heteken belül) a forint árfolyama visszatér az előző időszak gyengébb szintjeire. Nem kell tartanunk pánikszerű, gyors korrekciótól, de ma úgy látjuk, hogy a befektetők „szokás szerint” túlreagálják az eseményeket

Fontos tényező – ezért érdemes lesz rá komoly figyelmet fordítani – a külföldiek kezén lévő állampapír állomány alakulása (jelenleg mintegy 2.300 milliárd forint), illetve az állampapír piaci hozamok mozgása. Ezzel közvetve a külföldi befektetők magatartását és várakozásait követhetjük, ami a kis, nyitott gazdaságú országok piacain meghatározó jelentőségű. .Az állampapír piaci tendenciák sokáig nem követték a forintpiaci eseményeket. Ennek okai közt említhetjük a rövid távon meghatározó változatlan jegybanki alapkamatot, míg a hosszabb lejáratokban az inflációs várakozások és a gazdasági vezetés hitelessége döntött a hozamszintek tekintetében. Elemzői várakozások szerint (ez részben igazolódott is) az egy-három éves futamidejű kötvényeknél várható a legmarkánsabb hozamcsökkenés. A jegybank követő magatartásra állt át, ami arra enged következtetni, hogy csak egy erőteljesebb hozamcsökkenés – és tartósan alacsonyabb hozamok – esetén fogja lejjebb vinni az alapkamatot. Ez az első félév során nem várható, a második félévben pedig 200 bázispontnál nem valószínű nagyobb mértékű lazítás.

Így várakozásaink szerint még mindig érdemes az egy évtől a három évig terjedő lejáratok tekintetében állampapírokat vásárolni, mert a még mindig magas hozamok mellett a második félév már erőteljesebb hozamcsökkenése extraprofitot hozhat a befektetőknek.

A részvénypiacon optimista hangulat alakult ki. Ebben szerepet játszott annak felismerése, hogy a térségbeli tőzsdékhez képest alulértékeltek a papírok, továbbá az általános jó piaci hangulat, a kedvező vállalati eredmények publikálása, nem beszélve a sikeresen lezajlott intézményi és lakossági MOL értékesítés bizalomnövelő hatásáról.

Ma már az a kérdés, meddig tarthat az emelkedés? A térség piacaihoz viszonyított lemaradás csökkent, de a mai hátrány már indokolható a bizonytalan makrokörnyezettel. Az általános jó piaci hangulat kifulladhat a dollár-euró egyre hektikusabbá váló keresztárfolyama miatt, különös tekintettel az Egyesült Államok növekedésének fenntarthatósága kapcsán kialakult bizonytalanságra. A vállalati eredmények jó összképet mutatnak, viszont a további emelkedés feltétele, hogy az előzetes várakozásokat a cégek lassan be is váltsák. Elelnkező esetben a 11 000 pontos álomhatár közelébe jutott BUX visszaesésére kell számítani.Az általunk preferált magatartás ezért a fokozatos nyereség realizálás, hiszen a mai árak mellett a vezető részvények tekintetében nagy valószínűséggel – a 2003-as záróértékéhez mérten 10 százalékot meghaladó index növekedés mellett – már tisztes nyereség érhető el és a még mindig magas állampapír piaci hozamok melletti kötvény vásárlás az éves teljesítményt vizsgálva kimagasló és csökkenő kockázat mellett elért nyereséget biztosít.

A továbbiakra nézve így a nyereség részleges realzálása mellett további emelkedés esetére még marad a porfólióban magasabb nyereséggel értékesíthető részvényhányad, míg egy esetleges korrekció bekövetkeztekor ismét lesz lehetőség a változékony részvénypiac emelkedését kihasználni, hiszen az év egészét tekintve valószínűbbnek látszik az emelkedés – természetesen korrekciók mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A közmédia kommunikációs igazgatója pár percre lement Hadházyékhoz, majd letiltotta a kép- és hangfelvételt

A közmédia kommunikációs igazgatója pár percre lement Hadházyékhoz, majd letiltotta a kép- és hangfelvételt

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

4817-szer ment le a kormánypropaganda, Hadházy hirdetése aligha fog

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Óriási megfejtést adott egy pécsi besúgó a popzene sikeréről

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

A nap videója: az oldalszél nemcsak a repülőkre, az autókra is veszélyes

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja

Brexit: nem tesz új ajánlatot az EU, ehelyett saját polgárait nyugtatja