Tetszett a cikk?

Harminckét gyógyszergyártó cég írta alá kedden az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (OEP) azt a megállapodást, amelyben vállalták, hogy minden eladott, a tb által támogatott gyógyszerkészítményük után az ár 15 százalékát befizetik az OEP kasszájába.

Tóth Judit, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szóvivője szerint a Magyarországon tevékenykedő 170-180 gyógyszergyártó kedd estig dönthette el, hogy vállalja-e árbevétele csökkentését.A kormány március 10-i ülésén felhatalmazta az egészségügyi minisztert, hogy a lakossági gyógyszerkiadások növekedésének megállítása érdekében kezdeményezzen tárgyalásokat a gyártókkal - jelentette be a kormányszóvivő, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.Gál J. Zoltán szerint a cégek esetleges elutasító magatartása esetén a kormánynak lehetősége lesz, hogy az Európai Unióban jogszerűen alkalmazható szigorú gyógyszerszabályozást léptessen életbe.Az egészségügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a kormány április elsejétől, az ártörvény alapján 180 napra - valószínűleg a jelenlegi árak 85 százalékán - befagyasztja azoknak a gyógyszergyártó cégeknek az árait, amelyekkel nem sikerül megállapodnia.Hozzátette ugyanakkor, hogy nem hatósági ár bevezetéséről van szó. A befagyasztás ideje alatt is hatóságilag állapítják meg a gyógyszerek árát, de ez nem azonos a "hatósági ár" fogalmával, amely korlátlan időre szól. "A kormány élni fog az ártörvényben biztosított felhatalmazással annak érdekében, hogy a lakossági gyógyszerkiadások növekedését megállítsa, és a gyógyszerkassza további túllépését is megakadályozza" - nyilatkozta a miniszter. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk