A magyarországi szavazáson a részvételi arány az OVB által legutóbb közölt adatok szerint 18.30-kor 36,89 százalékos volt.

A voksolás első eredményeit az Országos Választási Bizottság (OVB) 22 óra után teszi közzé. Kampánycsend-sértésről 16 bejelentés érkezett.(Összehasonlításul: a 2003-as EU-népszavazáson 17.30 óráig a választásra jogosultak 35,66 százaléka, a kimagaslóan magas részvételi arány mellett lezajlott 2002-es országgyűlési választások első fordulójában pedig 65,56 százalékuk járult az urnákhoz.)A választás legfőbb értelme, hogy Magyarország a képviselők útján éljen azzal a jogával, hogy az Európai Parlament, az európai hatalmi struktúra egyik fő intézménye döntéshozatali folyamatában most már teljes jogú tagként részt vegyen – mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök szavazatának leadása után. Mádl Ferenc ellátogatott az Országos Választási Központba is. Az OVB elnöke, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, valamint Salgó László országos Rendőr-főkapitány a köztársasági elnököt arról tájékoztatták: "zavaró momentum, zavaró jelenség az eddigiek folyamán a választások külső biztonságát, nyugalmát illetően nem történt".Medgyessy Péter miniszterelnök vasárnap délután Lamperth Mónika belügyminiszter kíséretében látogatott el az Országos Választási Központba, majd Ficzere Lajos OVB-elnök meghívására néhány percre ellátogatott a testületnek az épületben tartott ülésére is. A kormányfő újságíróknak azt mondta: a rendőrségtől és az OVB-től kapott beszámoló azt jelzi, hogy nyugodt, békés légkörben folyik a választás, és "az ilyenkor szokásosnál lényegesen kevesebb beadvány érkezett az OVB elé".Az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) kora délutánig 16 kampánycsend-sértéssel kapcsolatos beadvány érkezett. A testület a beadványok közül este 6 óráig ötöt bírált el, ezek közül egynek adott helyt. A szavazásra több mint nyolcmillió magyar választópolgár volt jogosult; az EU összes választópolgárának száma 338 millió. A mandátumok kiosztása egy, az arányosságon alapuló matematikai módszer alapján történik majd azok között a listát állító pártok között, amelyek öt százalék fölötti szavazati arányt értek el a választáson. A magyar képviselők politikai hovatartozásuk szerint foglalnak majd helyet az európai parlament (EP) frakcióiban.Magyarország 24 képviselői helyével - csakúgy, mint Belgium, Portugália, Görögország és Csehország - a nyolcadik legtöbb képviselőt küldheti az EP-be. A legtöbb - 99 - hely Németországnak jut, míg a legkevesebbet - ötöt - Málta töltheti be. Az EP-választás mind a 25 EU-tagállamban június 10-e és 13-a között zajlott.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó