Az alacsony részvételi arány miatt csalódottak a pártok, de nem bocsátkoznak találgatásokba a mandátumok elosztását illetően. A Medián szerint mandátumot nem szerző pártok képviselői még bizakodnak.

MSZPAz európai parlamenti választáson a magyarországi részvétel megfelel az európai átlagnak - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az urnazárás után. "Úgy tűnik (...), a választók nem voltak fogékonyak arra a hisztériára, amely belpolitikai kérdésként igyekezett feltüntetni az uniós választások tétjét" - jelentette ki a politikus. A szocialisták frakcióvezetője a választási részvétellel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem volt az országban olyan protesthangulat, ami több választót vitt volna az urnákhoz, ezzel a kormány elégedett, "de nem bánta volna, ha többen mennek el".FideszA Fidesz csalódott, amiért a választóknak csak közel negyven százaléka járult az urnákhoz - mondta Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. A Fidesz Andrássy egyetemen berendezett választási központjában a politikus úgy nyilatkozott, hogy ötven százalék feletti részvétellel lettek volna elégedettek, mert "elég szomorú, hogy a magyar európai parlamenti képviselők mögött mindössze negyven százalék körüli választói akarat jelenik meg".SZDSZA közepes részvételi arány azt jelenti, hogy az emberek a helyén kezelték az európai parlamenti választást - mondta Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke vasárnap. Ez a részvételi arány azt jelenti, hogy nem volt sikeres a szocialista és a konzervatív részről folytatott "hecckampány" - véli a politikus.MDFA 40 százalék alatti részvételi arány komoly kritika a politika számára - jelentette ki Gémesi György, az MDF kampányfőnöke. Az MDF szerint a választók vélemény-nyilvánítása mellett a politika nem mehet el - mondta az ellenzéki párt alelnöke. A közvélemény-kutatások előzetes adataira reagálva, miszerint nulla mandátumot szerzett az MDF, Gémesi György azt válaszolta: "várjuk meg a szavazatszámlálás végét".MunkáspártA Munkáspárt bízik abban, hogy minimum egy képviselőt az európai parlamentbe juttathat - mondta Székely Péter, a Munkáspárt szóvivője a kampánycsend feloldása után. Azoknak a támogatására számítanak, "akik csalódtak a szocialista párt tevékenységében, és ezért a valódi baloldali pártra, a Munkáspártra szavaztak".

MIÉP"Tovább csökkent az Európai Unióval kapcsolatos érdeklődés és tájékozottság; ez nagy részben köszönhető a komolytalan kampánynak" - mondta az urnazárás után Győri Béla. A MIÉP szóvivője szerint a választások előtti két napban több településen "folytatódott az MSZP aktivitása", ami, például Berettyóújfaluban és Budapesten, "sorozatos kampánycsendsértésekben nyilvánult meg". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?