szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Oktatási Minisztérium meggyőződése, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját a kétszintű érettségi új szabályozása - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter annak kapcsán, hogy egy szülői egyesület az Alkotmánybírósághoz fordult e kérdésben. A miniszter szerint politikai okokból támadják a kétszintű érettségi rendszerét.

"Teljesen igazságos rendszer természetesen nincs" - mondta a miniszter, hozzátéve: olyan megoldásra törekedtek, ami az átmeneti időszakot a lehető legigazságosabban oldja meg, amikor a felvételizők egy része az új követelmények szerint szerez pontot, míg a korábban érettségizők az újjal össze nem egyeztethető rendszerben vizsgáztak. Magyar Bálint elmondta: a 150 ezer felvételizőből 3279 olyan jelentkező van, aki korábban érettségizett és most nem idegen nyelvből kíván emelt szintű érettségit tenni. "Nem hiszem, hogy a jogbiztonság felett őrködő Alkotmánybíróság olyan döntést hozna, amely 150 ezer fiatalt hoz nehéz helyzetbe".

A miniszter szerint ahogy közeledik a kétszintű érettségi bevezetése, úgy egyre inkább felerősödik "egy erkölcstelen politizálás, amely politikai előnyöket próbál abból kovácsolni, hogy megpróbál félelmet (...) és riadalmat kelteni a vizsgázó diákok (...) százezreiben".  Magyar Bálint felszólította a különböző politikai erőket, hogy ne próbáljanak a kétszintű érettségi előtt a diákok kárára politizálni. A felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak általános szabályairól szóló kormányrendelet több mint egy éve ismert, s az emelt szintű érettségivel kapcsolatos kifogás ezalatt eddig nem merült fel. A szülői szervezetek a tárcát nem keresték meg ez  ügyben. A felelős érdekérvényesítéshez hozzátartozik az informálódás is - mondta.

A miniszter szerint a korábbi érettségi rendszer jóval igazságtalanabb volt a mostaninál. Utalt arra, hogy korábban az egyetemek, főiskolák állították össze a felvételi követelményeket, a mostani matúránál, amely kiváltja a felvételit, csak olyan kérdéseket kaphatnak a diákok, amely a tananyag szerves része.  Nagyfokú igazságtalansághoz vezetett az is, hogy az év végi jegyeket lehetett duplázni, ami azoknak kedvezett, akik olyan iskolába jártak, ahol kevésbé volt szigorú az osztályozás. Ez mostantól megszűnik. Magyar Bálint közölte: idén is 62 ezer államilag finanszírozott hely áll rendelkezésre, senki esélye nem csökken, hogy felsőoktatási intézménybe bekerüljön.

A Tüskevár Országos Szülői Egyesület nevében két szülő csütörtökön fordult az Alkotmánybírósághoz, beadványukban a kétszintű érettségi szabályozásának felülvizsgálatát és egyes pontjainak megsemmisítését kérik. Az érettségi vizsga jelenlegi szabályozása súlyos esélyegyenlőtlenséget okoz az idén és a tavaly (vagy korábban) érettségizettek között a felsőoktatási felvételi eredmények megállapításánál. Az idén érettségizőket hátrány éri, ezért kérik a kormányrendelet vonatkozó passzusának megsemmisítését - mondta Márkus Zsuzsa, az egyesület nevében a beadvány átadását követően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Csökken az üzemanyagok ára pénteken

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre