szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előrejelzések szerint március az átlagosnál hidegebb és csapadékosabb lesz, ezért számítani kell a belvizek fennmaradására - közölte az Országos Környezetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. A közlemény szerint a belvíz több mint 100 ezer hektárt önt majd el.

Jelenleg a főigazgatóság 41 szakaszon tart fenn belvíz-védekezési készültséget, az elöntött terület nagysága 82 ezer hektár.

A felmérés szerint az ország területének túlnyomó részén az előző havi 45 milliméter csapadékösszeg meghaladta a februári átlagos 29 millimétert. A havi csapadék jelentős része hó formájában hullott le: a síkvidékeken jellemzően 10-25 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki, a magasabb értékek az Alföld középső és délkeleti részén fordultak elő.

A február havi 3,1 fokos középhőmérséklet 3,9 Celsiussal volt alacsonyabb az átlagnál. A hó túlnyomó része február végéig elolvadt, szinte mindenhol 100 százalékig telítette a talaj legfelső rétegét, így jelentős belvíz képződött.

A közlemény szerint a belvizes időszak akkor is el fog húzódni, ha a március átlagosan csapadékos, vagy az átlagosnál csapadékszegényebb lesz. A talajok telítettségét és az emelkedő talajvízszintet tekintve nem zárható ki, hogy március végén, április elején egy második belvízhullám is kialakul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Másodfokú belvízvédelmi készültség Borsodban

Március végéig az előrejelzések szerint nem várható árvíz - közölte Batiz András szóvivő a kormány ülését követően szerdán. Észak-Magyarországon ugyanakkor továbbra is másodfokú a belvízvédelmi készültség.

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Megépülhet a harmadik terminál is a ferihegyi repülőtéren

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Őrizetbe vették a lefejezett francia tanár iskolájának négy diákját is

Ehrlacher nyerte a túraautó-világkupa második futamát a Hungaroringen

Ehrlacher nyerte a túraautó-világkupa második futamát a Hungaroringen