szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem hitelesítette, formai és tartalmi okok miatt, csütörtökön hozott elsőfokú határozatában a Fővárosi Választási Iroda vezetője azt a népszavazási aláírásgyűjtő ívet, amelyet egy civil szervezet nyújtott be néhány parkolással összefüggő kérdés megváltoztatására.

Tiba Zsolt közleményében megállapítja, hogy a tavaly alakult Emberi Parkolásért Mozgalom által népszavazásra javasolt négy kérdés aláírásgyűjtő íve már formailag sem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Egyebek közt azért, mert a választópolgár a kérdésekre nem tudna külön-külön egyértelmű választ adni, nem tud választani sem a kérdések közül, akarata tehát nem állapítható meg egyértelműen.

A civilek februárban azt kezdeményezték, hogy a közterületi fizetőparkolás üzemeltetéséből a magáncégeket zárják ki, csak önkormányzatok végezhessék azt. Indítványozták, hogy a közterületi fizetőparkolás egyórányi tarifája ne lehessen drágább egy BKV-jegy áránál, hogy a budai Várban, az V. kerületben, és a Margitszigeten kelljen csak fizetni a parkolásért, illetve, hogy céges vagy a lízingautót használók is kaphassanak ingyenes parkolási engedélyt.

A választási iroda vezetője jórészt alkotmányossági szempontból, vagy a felvetés törvénybe ütköző jellege miatt utasította el a népszavazási kezdeményezést. A magáncégek kizárását alkotmányossági okból nem tartja elfogadhatónak. A parkolási díjbevételek a fővárosi és a kerületi önkormányzatoknál is a költségvetés részét képezik, s így ez ügyben törvényileg tiltott a népszavazás. A díjfizetési zónák szűkítése, illetve az ingyenesség kiterjesztése is érintené az önkormányzatok bevételét, költségvetését, tehát ezekben a kérdésekben sem lehet népszavazás a főjegyző szerint, aki egyben a választási iroda vezetője is.

Az elsőfokú döntés ellen a civilek a Fővárosi Bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vakolatlan nyaraló, minimalista családi ház és színes buszpályaudvar - mától szavazhat az év legjobb hazai épületeire

Vakolatlan nyaraló, minimalista családi ház és színes buszpályaudvar - mától szavazhat az év legjobb hazai épületeire

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Vesztegzár alá került két híres erdélyi magyar település

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában

Egy hónapra bezárnak az iskolák Szlovákiában