szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A liberális képviselő a jövőre nézve nem zárja ki, hogy egy megváltozott Fidesszel megnyíljanak a kommunikációs csatornák.

"A Szabad Demokraták Szövetsége immáron a második ciklusban a Magyar Szocialista Párttal van koalícióban, és hát sokan, a jobboldalon is úgy tekintik, minthogyha testvérek lennénk vagy (...) ikrek, de hát erről nincsen szó" – mondta az SZDSZ ügyvivője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Eörsi Mátyás úgy fogalmazott: "a magyar politikai életnek a sajátossága, hogy az MSZP-hez vagyunk csatlakozva, velük vagyunk másodszor koalícióban". (…) Ennek az az oka, hogy a magyarországi konzervatív párt egy olyan politikát folytat, amely számunkra nem elfogadható, amely (...) az európai konzervatív politikához képest jelentősen jobbra áll, számos kérdésben pedig rendkívüli módon balra".

Közölte: ha a Fidesz a következő választáson veszít, olyan fordulatra számítana az ellenzéki párt politikájában, amely "egy európai értelemben vett kereszténydemokrata-konzervatív politikát jelent. (…) Hogyha Magyarországon is egy német jellegű CDU lenne egy konzervatív párt, én nagyon szeretném azt nyitva tartani, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége azzal a párttal kössön koalíciót, amelyik a legjobban szolgálja az ország érdekeit".

A liberális politikus hozzáfűzte, hogy ettől még együtt kormányozhat az SZDSZ a szocialistákkal, „de a jövőben, egy megváltozott Fidesszel én nagyon szeretném, hogy ezek a kommunikációs csatornák, amelyek most teljesen be vannak dugulva, ezek megnyíljanak, és az ország érdekét tartsuk szem előtt”.

Az ügyvivő ugyanakkor közölte, hogy „a jövő tekintetében a szocialista párt és a Szabad Demokraták Szövetsége programja inkább összecsiszolható”, bár például a múlttal kapcsolatos nézeteket tekintve a két párt között azért elég jelentősek a különbségek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán Viktor: nem lesz Fidesz–SZDSZ-koalíció

Orbán Viktor szerint a polgári Magyarország és a jóléti rendszerváltás programja mint cél akár "összefésülhető" is lehetett volna, ha a jelenleg kormányon lévők legalább egyetlen ígéretüket betartották volna, azt, hogy nem változtatják meg ami az előző kormányzat idején jó volt.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány óva inti az SZDSZ-t

Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció ülése előtt közölte: azt kérte a szabad demokratáktól, hogy az államfőválasztáson legyenek tekintettel a kormányzás érdekére.

MTI Itthon

Horn: "az SZDSZ visszaélt a gyengeségével"

Horn Gyula volt miniszterelnök kedden az államfőválasztás után kételyének adott hangot abban a tekintetben, hogy helyreállítható-e a bizalom az MSZP-ben az SZDSZ iránt.

MTI Itthon

SZDSZ: "2006-ban senkivel nem indulunk közösen"

Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő vasárnapi nyilatkozatában kifejtette: örül annak, hogy az MSZP kongresszusa a koalíciós kormányzás mellett érvelt. A 2006-os választásokról szólva leszögezte: nincs okuk arra, hogy bárkivel közösen induljanak.

MTI Itthon

Az SZDSZ lezártnak tekinti az államfőválasztás körüli vitákat

A Szabad Demokraták Szövetsége lezártnak tekinti az államfőválasztással kapcsolatos vitákat; a Magyar Köztársaságnak Sólyom László személyében van megválasztott elnöke, aki a pártok fölött áll és a nemzet egységét jeleníti meg - mondta Kuncze Gábor.

MTI Itthon

Hiller: nem kell fantomegyezség az SZDSZ-szel

Az MSZP elnöke szerint az SZDSZ-szel egyéni körzetenként kellene megállapodni a 2006-os választások előtt, de - mint Hiller István egy lapinterjúban hangsúlyozta - még egy látszat-megállapodásra nincs szükség.

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni