szerző:
MTI

Magyarország építkezik, befektet a jövőbe és törleszti az elmúlt 20-30 év szociális adósságát. Fejlett és igazságos országot szeretnénk, és tudjuk, hogy ehhez sok mindent korszerűbbé és igazságosabbá kell tenni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kormányfő erről Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott szombati megbeszélését követően, sajtótájékoztatón beszélt a magyar költségvetés kapcsán. "Az államszerkezet, az egészségügyi rendszer és a közoktatás korszerűbbé és igazságosabbá tétele érdekében szükséges változtatások Magyarországon nem történhetnek meg diktátumokkal, úgy, hogy a szükséges változtatásokban nem ért egyet az ország egésze, azokat a politikai elit kikényszeríti" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

"Természetesen tudjuk, hogy a közös célok terhelik a költségvetést, pontosan tudjuk, hogy ez felette van a maastrichti kritériumoknak, de nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat, ezért megértést kérünk a bizottságtól" - fogalmazott a miniszterelnök.

Amellett érvel, hogy fogadják el, "az egyensúlyi pályára való visszatérés legalább három évet vesz igénybe, 2008-ig, és mindezt úgy, hogy nem kíván a magyar kormány a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és átlag alattiak vigyék, és nem kíván leállítani autópálya-építkezéseket" - hangsúlyozta a kormányfő.
  
"Tudom, hogy mi a dolgom és tudom, hogy Magyarországnak mi a dolga: megóvni a szociális biztonságot, modernizálni az országot és egyensúlyban tartani a költségvetést" - mondta Gyurcsány, aki szerint amíg a gazdaság ilyen jól növekszik és lesz elég elszántság a változtatásokra, Magyarország úgy fog visszatérni az egyensúlyi pályára, hogy közben nem kell érte sem modernizációs, sem elviselhetetlen szociális árat fizetni.

Gyurcsány elmondta, Magyarország érdeke, hogy ha lehetséges, megszülessen a megyegyezés még a brit elnökség alatt egy olyan 2007-2013-as költségvetésről, amely képes finanszírozni a kibővül Európa közös eszményeit és szándékait.

"Egyszerre kell megvalósulnia a kohézió fenntartásának és a jövőbe való befektetésnek, a versenyképesség növelésének" - mondt José Manuel Barroso. Minden tagállam felelőssége, hogy a makrogazdasági stabilitást fenntartsa - mondta a megbeszélés magyar költségvetéssel foglalkozó részével összefüggésben az elnök, hozzátéve: úgy látja, hogy a magyar kormány megtesz minden ehhez szükséges intézkedést. 

Orbán: ne legyenek szankciók (Oldaltörés)

A kormányzati hibák miatt az Európai Unió ne alkalmazzon szankciókat Magyarország ellen - erre kérte Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét, akivel a volt miniszterelnök is megbeszélést folytatott szombaton Budapesten.

"Kétségkívül igaz, hogy évek óta valótlan adatokat közöl Magyarország az Európai Unióval a költségvetés állapotáról, és ez csúnya dolog. Azért, mert a kormány három éven keresztül nem mondta meg az Európai Uniónak az igazat, azért ne büntessék meg a magyar embereket, ezért semmifajta szankciót ne alkalmazzanak Magyarország ellen, azok miatt a hibák miatt, amik megtörténtek" - mondta a pártelnök a megbeszélés után újságíróknak. 

Orbán Viktor barátinak nevezte a találkozót, hiszen - mint mondta - José Manuel Barroso az Európai Néppárt jelöltjeként lett az Európai Bizottság elnöke, így "ezer éve" ismerik egymást. Kérését ezért igyekezett nyomatékosan, régi barátságukra és az unió jövőjére hivatkozva a bizottság elnökének figyelmébe ajánlani. Mint mondta, a következő egy-két hónapban a Fidesznek, mint az Európai Néppárt magyar tagszervezetének, Budapesten és Brüsszelben is sokat kell dolgoznia azért, hogy az unió ne alkalmazzon büntetést.
   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Gyurcsány még Brüsszelnek sem enged

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken azt mondta: a megszorítás politikája a jövő eltékozlásának a politikája, ezért azt nem fogja bevezetni.

MTI Itthon

Orbán a munkásokért aggódik

A munkásoknak vissza kell nyerniük öntudatukat és önbecsülésüket - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. A szocialisták szerint hiteltelen az a politikai erő, amelyik kormányon megadóztatta a minimálbért, ellenzékben viszont aggódik a munkások béréért.

MTI Gazdaság

Financial Times: Gyurcsányt "meghökkentette" az EU fenyegetése

Az EU-bizottságnak a burjánzó költségvetési deficit lefaragására irányuló követelései ellenére Gyurcsány Ferenc elutasítja az infrastrukturális beruházások vagy a szociális kiadások lefaragását - írta a szerdai Financial Times, amely interjút közölt a magyar miniszterelnökkel.

Koronavírus: újabb országban halt meg olyan beteg, aki nem is járt Kínában

Koronavírus: újabb országban halt meg olyan beteg, aki nem is járt Kínában

Hiller: Azért kell az MSZP-nek női társelnök, mert a ráció mellett szükség van érzelmekre is

Hiller: Azért kell az MSZP-nek női társelnök, mert a ráció mellett szükség van érzelmekre is

Nem nyugodtunk bele Trianonba

Nem nyugodtunk bele Trianonba

Orbán bejelentette a klímavédelmi akciótervet

Orbán bejelentette a klímavédelmi akciótervet

Vagy a Huawei vagy az USA – Washington feltételeket szab

Vagy a Huawei vagy az USA – Washington feltételeket szab

Így csinálna PC-t a telefonból a Samsung és az LG

Így csinálna PC-t a telefonból a Samsung és az LG