szerző:
MTI

Másfélmillió diák és pedagógus kapja meg az oktatási azonosító számát tartalmazó igazolását a közoktatási törvény előírása alapján november 30-ig - közölte az oktatási tárca hétfőn. Az oktatási jogok biztosa szerint a jogszabályi háttér rendezett, az adatkezelés céljára vonatkozó tájékoztatást nem lett volna szabad megspórolni.

Az oktatási tárca főosztályvezetője furcsának tartja az állítást, hogy a pedagógusok nem tudtak az azonosítóról. A Magyar Hírlap hétfői cikke szerint "a tanárok meglepődtek az újdonságon, szintúgy az oktatási jogok biztosa, aki nem érti, miért nem értesítette az érintetteket az újdonságról az oktatási tárca".

Az Oktatási Minisztérium hétfői közleménye szerint ez az igazolás nem helyettesíti a diákigazolványt, és nem minősül hatósági igazolványnak; célja az érintett személy tájékoztatása a számára kiosztott azonosító számról, amelyet a későbbiekben egyre szélesebb körben lehet felhasználni az oktatási jogviszonyt érintő ügyintézések során (pl. diákigazolvány igénylés, felvételi eljárás, stb.).

A tárca utal arra, hogy a közoktatási törvény rendelkezései előírják a közoktatásban résztvevők (tehát a tanulók és pedagógusok) számára egy tizenegy számjegyből álló azonosító szám kiosztását. A szám kiosztásának legfontosabb célja a korszerű, pontos, naprakész nyilvántartás, amely biztosítja, hogy a közoktatási jogviszonyhoz kapcsolódó juttatások (pl. normatívák), illetve kedvezmények (pl. utazási kedvezmény) igénybevételére való jogosultság központilag ellenőrizhető legyen - mutat rá az oktatási kormányzat.   

Az azonosító számok kiadását adatszolgáltatás előzte meg; az oktatási intézmények az Educatio Kht. Közoktatási Információs Irodájának (KIR) 2005. április 1. és június 15. között továbbították azok nevét és szükséges adatait, akik az intézménnyel tanulói jogviszonyban állnak, vagy az intézményben dolgozó pedagógusok. A nyilvántartásban szereplő személyek részére létrehozták és hozzárendelték az oktatási azonosító számokat, legyártották az azonosító számokat tartalmazó igazolásokat.

Az igazolásokat az intézmények a Közoktatási Információs Irodától az őszi szünet után kapták meg, és azt november 30-ig kötelesek a tanulóiknak, pedagógusaiknak átadni.

Néhány hónapja a Közoktatási Információs Iroda az oktatási intézmények részére bocsátott egy felhasználási kézikönyvet, amelynek célja, hogy az előírt tanuló- és pedagógus nyilvántartás működési kereteit a mindennapi tevékenységek szintjén meghatározza.

A kézikönyv átfogó tájékoztatást ad a tanuló- és pedagógus nyilvántartás működéséről, részletekbe menően tárgyalja a nyilvántartás létrehozásának célját, az intézmények feladatait, a feladatok végrehajtását támogató informatikai rendszert - közölte a tárca. További részletekről a szaktárca honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

Branstätter György a szaktárca informatikai főosztályvezetője furcsának nevezte azokat az információkat, hogy pedagógusok ne tudtak volna az azonosítóról.  A Magyar Hírlap hétfőn azt írta, hogy meglepődéssel vegyes döbbenettel vette át a napokban több száz pedagógus egy taj-kártyához hasonló kis plasztiklapot.

A főosztályvezető elmondtä márciusban a közoktatási információs iroda, amely az általános és a középfokú intézményekkel szinte napi kapcsolatban áll, megjelentetett a közoktatási nyilvántartásról egy hatvan oldalas kézikönyvet, s felkérték a pedagógusokat, hogy tanulmányozzák azt. Ezt követően április 1. és június 15. között kellett az iskoláknak a pedagógusokra és diákokra vonatkozó adatokat továbbítaniuk.

Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok miniszteri biztosa hétfőn elmondta, a közoktatási törvény tartalmazza az azonosító bevezetését.

Az oktatási tárca azt közölte, hogy az iskoláknak küldött egy tájékoztató levelet az azonosítóról, de a biztos szerint akkor, amikor 1,5 millió diákot érint az ügy, a tájékoztatási csatornák sokféleségét ki kellene használni, hogy a szülők ismertetést kapjanak, mit is jelent ez az azonosító, mit kell tenniük vele, milyen célt szolgál, milyen adatokat rögzítenek.

"Az elmúlt időszakban érzékenyek lettünk az adatainkra, (...) az adatkezelés céljára vonatkozó tájékoztatást nem lett volna szabad megspórolni" - mondta a biztos.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Az oktatási tárca elvégzi a felsőoktatási törvény korrekcióját

Az oktatási tárca várhatóan - az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően - ezen a héten és a jövő héten elvégzi az új felsőoktatási törvény korrekcióját - közölte szerdán egy sajtóbeszélgetésen Magyar Bálint szakminiszter, aki szerint a kifogások nagy része egyszerűen kezelhető.

Vélemény

Rákdaganat a felsőoktatásban

Csak egyetemi szinten, mesterdiplomával végzettek taníthatnának a jövőben, ha az Oktatási Minisztérium napokban elkészült rendelettervezete hatályba lépne. A tervezet a felsőoktatás bolognai (kétciklusú) átalakítását szabályozza, de a tárca árukapcsolással két olyan - a bolognai megállapodásban nem szereplő - szabályt adott hozzá, amely radikálisan megváltoztatná a tanárképzés és a felsőoktatás szerkezetét. Egyiket sem előzte meg részletes, az egyes szakok sajátságait figyelembe vevő hatástanulmány.

MTI Itthon

Az MRK és a HÖOK nélkül egyeztetnek a felsőoktatási törvényről

Nem lesz jelen a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azon az egyeztetésen, amelyet az oktatási tárca az Alkotmánybíróság által több ponton az alaptörvénnyel ellentétesnek mondott felsőoktatási törvény változásairól tart szombaton.

MTI Itthon

Oktatási biztos: a politika nem zárható ki teljesen az iskolákból

Azokat a felvetéseket, hogy a politikát teljes mértékben ki kell zárni az iskolákból, nem lehet akceptálni és teljesíteni; az iskola ugyanis a közélet része - mondta az oktatási jogok miniszteri biztosa, aki szerint érdemes lenne azonban ajánlásokat kibocsátani, amerly védené az oktatási intézményeket a kampányokkal szemben.

MTI Itthon

Tíz közoktatási szervezet tiltakozik a normatívák elvonása miatt

Tíz közoktatási szakmai szervezet közös közleményben tiltakozik amiatt, hogy a jövő évi költségvetés 28 milliárd forintot von el a közoktatási normatívák köréből, az érdekvédők állásfoglalásukat eljuttatják a miniszterelnöknek, az oktatási- és a pénzügyminiszternek - hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pénteki sajtótájékoztatóján.

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

Konok Tamás: "A láthatatlant akartam láthatóvá tenni"

Konok Tamás: "A láthatatlant akartam láthatóvá tenni"

Páholyból hallgatják végig Orbán gyöngyöspatázását a roma önkormányzat tagjai

Páholyból hallgatják végig Orbán gyöngyöspatázását a roma önkormányzat tagjai

Radar360: Orbán aranykort lát, szélsőjobbos akció Borsodban

Radar360: Orbán aranykort lát, szélsőjobbos akció Borsodban

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Tűz miatt kiürítettek egy kispesti bölcsődét

Tűz miatt kiürítettek egy kispesti bölcsődét