szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ szerint szakmailag nem alkalmas, elvileg nem helyes és hiteltelen a Büntető törvénykönyv Fidesz által kezdeményezett módosítása - közölte Fodor Gábor ügyvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor, pártelnök a Fidesz debreceni nagygyűlésén vasárnap bejelentette: még a választások előtt kezdeményezik a Büntető törvénykönyv módosítását a legelesettebbek, a gyermekek és az idősek védelmének erősítésére.

"Mi, a Szabad Demokraták Szövetsége részéről nem értünk egyet ezzel, kifejezetten ellenezzük az ilyen típusú büntetőjogszabály módosításokat, amelyek kirajzolódnak ezekből az elképzelésekből, és azt gondoljuk, hogy ez egy téves, rossz irány" - hangoztatta Fodor Gábor. Mint mondta, a szabad demokraták a kiszolgáltatottak pártján állnak, de véleményük szerint ebbe a körbe nemcsak a fiatalok és az idősek tartoznak, hanem többek közt a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és a betegek is. "Velük nem akar foglalkozni a Fidesz, úgy látszik, a büntető törvénykönyv módosítás kapcsán" - jegyezte meg.

Fodor Gábor hozzátette: "érzünk némi cinizmust ebben az álláspontban", mert 
komolyan aggódnának a gyerekek és a fiatalkorúak sorsáért, akkor más esetekben is fel kellene emelniük szavukat. A liberális politikus felhívta a figyelmet arra is, minden komolyabb, átfogó kódex módosítása évtizedes feladat, amelyhez szerinte több tisztelettel és több ismerettel illik viszonyulni. "Nem lehet kampányízűen belenyúlni csak egy-két helyen ezekbe a lényeges és fontos szabályokba" - mondta.
 
Fodor szerint a jobboldali pártok büntetőpolitikai szemlélete a büntetésen alapul, amellyel elrettenteni kívánják az embereket a bűnözéstől, a liberálisok szerint viszont ez idejétmúlt, a bűnözési statisztikák az mutatják, hogy a nevelés és a felvilágosítás hozott eredményt mindenhol a világban.

Deutsch Tamás, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a jövő héten kerül az Országgyűlés elé a Fidesz-frakció javaslata, amely a gyermek-, fiatal- és időskorúak fokozottabb védelme érdekében, elsősorban a sérelmükre szándékosan elkövetett, személy elleni bűncselekmények esetében szigorítana a jelenlegi szabályozáson. A kormányszóvivő közlése szerint a kabinet kész tárgyalni a javaslatról, de az ügyben a szakmai megalapozottságot tartja elsőrendűnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Bekerülhet a Btk.-ba a drog fogalmának definíciója

A kormány elfogadta a New York-i Egységes Kábítószer Egyezmény, illetve a Bécsi Pszichotrop Egyezmény hatályos szövegének kihirdetéséről szóló előterjesztést, így május 31-éig bekerülhet a Büntető törvénykönyvbe a kábítószer fogalmának definíciója - közölte szerdán László Boglár. Közben újabb fiatalok tettek feljelentést önmaguk ellen szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, mert a közelmúltban kábítószert fogyasztottak.

MTI Itthon

Zajlik a Btk. kábítószer-vitája

A Btk. kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó tényállásai június 1-étől alkalmazhatatlanná válnak, ha - az AB határozata értelmében - kikerül a törvényből a kábítószerrel visszaélés bűncselekmény meghatározása.

Itthon

Mádl csak a Btk-módosítás után kérhet normakontrollt

Az SZDSZ elnöke által kezdeményezett keddi találkozón, melyen a Büntető törvénykönyv tervezett módosításáról konzultáltak, az államfő elítélte, káros jelenségnek nevezte a kirekesztést, a gyűlöletkeltés minden formáját.

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Törökbálintnál mutatta meg egy merész sofőr, mit ne csináljunk soha a lerobbant autónkkal (videó)

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség

Azt hiszi, nem csapja be magát? Máris itt van 8 lehetőség