szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ szerint szakmailag nem alkalmas, elvileg nem helyes és hiteltelen a Büntető törvénykönyv Fidesz által kezdeményezett módosítása - közölte Fodor Gábor ügyvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor, pártelnök a Fidesz debreceni nagygyűlésén vasárnap bejelentette: még a választások előtt kezdeményezik a Büntető törvénykönyv módosítását a legelesettebbek, a gyermekek és az idősek védelmének erősítésére.

"Mi, a Szabad Demokraták Szövetsége részéről nem értünk egyet ezzel, kifejezetten ellenezzük az ilyen típusú büntetőjogszabály módosításokat, amelyek kirajzolódnak ezekből az elképzelésekből, és azt gondoljuk, hogy ez egy téves, rossz irány" - hangoztatta Fodor Gábor. Mint mondta, a szabad demokraták a kiszolgáltatottak pártján állnak, de véleményük szerint ebbe a körbe nemcsak a fiatalok és az idősek tartoznak, hanem többek közt a fogyatékkal élők, a hajléktalanok és a betegek is. "Velük nem akar foglalkozni a Fidesz, úgy látszik, a büntető törvénykönyv módosítás kapcsán" - jegyezte meg.

Fodor Gábor hozzátette: "érzünk némi cinizmust ebben az álláspontban", mert 
komolyan aggódnának a gyerekek és a fiatalkorúak sorsáért, akkor más esetekben is fel kellene emelniük szavukat. A liberális politikus felhívta a figyelmet arra is, minden komolyabb, átfogó kódex módosítása évtizedes feladat, amelyhez szerinte több tisztelettel és több ismerettel illik viszonyulni. "Nem lehet kampányízűen belenyúlni csak egy-két helyen ezekbe a lényeges és fontos szabályokba" - mondta.
 
Fodor szerint a jobboldali pártok büntetőpolitikai szemlélete a büntetésen alapul, amellyel elrettenteni kívánják az embereket a bűnözéstől, a liberálisok szerint viszont ez idejétmúlt, a bűnözési statisztikák az mutatják, hogy a nevelés és a felvilágosítás hozott eredményt mindenhol a világban.

Deutsch Tamás, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese keddi, budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a jövő héten kerül az Országgyűlés elé a Fidesz-frakció javaslata, amely a gyermek-, fiatal- és időskorúak fokozottabb védelme érdekében, elsősorban a sérelmükre szándékosan elkövetett, személy elleni bűncselekmények esetében szigorítana a jelenlegi szabályozáson. A kormányszóvivő közlése szerint a kabinet kész tárgyalni a javaslatról, de az ügyben a szakmai megalapozottságot tartja elsőrendűnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bekerülhet a Btk.-ba a drog fogalmának definíciója

A kormány elfogadta a New York-i Egységes Kábítószer Egyezmény, illetve a Bécsi Pszichotrop Egyezmény hatályos szövegének kihirdetéséről szóló előterjesztést, így május 31-éig bekerülhet a Büntető törvénykönyvbe a kábítószer fogalmának definíciója - közölte szerdán László Boglár. Közben újabb fiatalok tettek feljelentést önmaguk ellen szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, mert a közelmúltban kábítószert fogyasztottak.

MTI Itthon

Zajlik a Btk. kábítószer-vitája

A Btk. kábítószerrel való visszaélésre vonatkozó tényállásai június 1-étől alkalmazhatatlanná válnak, ha - az AB határozata értelmében - kikerül a törvényből a kábítószerrel visszaélés bűncselekmény meghatározása.

Itthon

Mádl csak a Btk-módosítás után kérhet normakontrollt

Az SZDSZ elnöke által kezdeményezett keddi találkozón, melyen a Büntető törvénykönyv tervezett módosításáról konzultáltak, az államfő elítélte, káros jelenségnek nevezte a kirekesztést, a gyűlöletkeltés minden formáját.

A szélsőjobboldaliak és a populisták hajráznak jobban a szlovák kampányban

A szélsőjobboldaliak és a populisták hajráznak jobban a szlovák kampányban

Dél-Koreában már majd ezren fertőződtek meg koronavírussal

Dél-Koreában már majd ezren fertőződtek meg koronavírussal

Megszavazták a 2020-as fővárosi költségvetést

Megszavazták a 2020-as fővárosi költségvetést