szerző:
MTI

Nem gyűjthető ajánlószelvény egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben továbbá tömegközlekedési eszközön - hívta fel a figyelmet az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője annak kapcsán, hogy a választópolgárok az elkövetkező napokban kapják kézhez kopogtatócédulájukat és ajánlószelvényüket.

A választási jogszabályok értelmében munkahelyen is tiltott a szelvények gyűjtése, továbbá nem zavarhatja az állampolgárokat életvitelükben sem - mondta Rytkó Emília. Ha ilyen eset a választási szervek tudomására jut, akkor az így szerzett ajánlásokat a választási bizottság érvényteleníti.

A kopogtatócédulát, közismert nevén az értesítőt és az ajánlószelvényeket hétfőtől péntekig a Magyar Posta, vagy a helyi önkormányzatok dolgozói kézbesítik a mintegy 8,1 millió választó postaládájába. Aki február 10-éig nem kapta meg ajánlószelvényét, vagy kopogtatócéduláját, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve újat kérnie.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása.

Jelöltet állítani csak az ajánlószelvény kitöltésével és átadásával lehet, ez az ajánlás vissza nem vonható. Az ajánlás nem kötelező, mert szabad elhatározáson alapul. A választási jogszabályok nem rendelkeznek ugyan arról, hogy a szelvényt gyűjtőknek kell-e valamilyen írásos meghatalmazással rendelkezniük, de a választópolgárok bizalmát erősíti, ha az őt felkereső személyek a párt meghatalmazásával rendelkeznek.

A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt, vagy ajándékot - ígérjen, vagy adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. 

A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri. A képviselőjelöltségért induló személyeknek, vagy megbízottaiknak legkésőbb március 17-éig kell 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjteniük és leadniuk a választókerületi bizottságokhoz, hogy hivatalos jelöltté váljanak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Jön az ajánlószelvény és a kopogtatócédula

A választásra jogosult közel 8,1 millió polgár a jövő héten veheti kézhez a képviselők jelöléséhez szükséges ajánlószelvényt, valamint a kopogtatócédulát, hivatalos nevén az értesítőt.

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Mikor veszítsük el a szüzességünket?

Mikor veszítsük el a szüzességünket?