szerző:
MTI

A választásra jogosult közel 8,1 millió polgár a jövő héten veheti kézhez a képviselők jelöléséhez szükséges ajánlószelvényt, valamint a kopogtatócédulát, hivatalos nevén az értesítőt.

A képviselőjelöltségért induló személyeknek, vagy megbízottaiknak legkésőbb március 17-éig kell 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjteniük és leadniuk a választókerületi bizottságokhoz, hogy hivatalos jelöltté váljanak - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője csütörtökön Budapesten
   
Az ajánlószelvénnyel egy időben, ugyanabban a zárt borítékban kapja kézhez a választópolgár az értesítőt, közismertebb nevén a kopogtatócédulát. Ezen a választási iroda a névjegyzékbe vételről, a szavazás időpontjáról és annak helyéről értesíti a választópolgárokat, valamint arról: milyen személyi okmányokat kell majd magával vinnie április 9-én és 23-án.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve, (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. A személyi azonosító közlése itt nem ütközik személyiségi jogokba, mert kötelező használatát törvény rögzíti.
   
Aki február 10-éig nem kapta meg ajánlószelvényét, vagy kopogtatócéduláját, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve újat kérnie.
   
Jelöltet állítani csak az ajánlószelvény kitöltésével és átadásával lehet, ez az ajánlás vissza nem vonható. Az OVI vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ajánlás nem kötelező, mert szabad elhatározáson alapul. A választási eljárási törvény tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt, vagy ajándékot - ígérjen, vagy adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. 
    
Ajánlószelvény a jogszabályok értelmében nem gyűjthető munkahelyen, tömegközlekedési eszközön, közigazgatási, önkormányzati épületben, egészségügyi intézményben. Ha ilyen eset a választási szervek tudomására jut, akkor az így szerzett ajánlásokat a választási bizottság érvényteleníti. A szelvények gyűjtése csak az állampolgárok zaklatása nélkül tehető, és nem zavarhatja őket életvitelükben sem.
   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek

"Gundel-menüt az iskolákba!" - a pécsiek is tüntettek