szerző:
MTI

Szinte minden jelentősebb magyarországi folyó árad, a Duna vízállása a szigetközi, esztergomi és a budapesti szakaszon is harmadfokú készültséget rendeltek el.

Árvízi védekezés Nagymarosnál. Gátépítők
© hvg.hu
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleményében azt írja: a Duna magyarországi szakaszán továbbra is végig árad szinte azonos, 2-3 centiméter/óra intenzitással. A szigetközi szakaszon több mint egy, de Esztergomnál is fél méterrel meghaladta a vízállás a harmadfokú készültség elrendelését indokoló szintet. Budapestnél vasárnap reggel 6 órakor a harmadfokú készültségi szintet (800 centiméter) meghaladó, 807 centiméter volt a vízállás, a Margitszigetet le kellett zárni.

A bajor szakaszról elindult kisebb árhullám nálunk valószínűleg már nem emeli tovább a tetőzést, de meghosszabbítja a levonulási időt. Passautól Dévényig apadást mértek, csakúgy, mint a mellékfolyók közül a Vágon és a Garamon is. A Duna Budapest alatt a Csepel-szigetig, a Mosoni-Duna, a Rába felső szakasza, a Rábca, a Marcal torkolati szakasza már harmadfokban árad.

A Tisza Vásárosnaménytól a déli országhatárig árad, felette Rahónál és Técsőnél apadást mértek. A hazai szakaszon Tiszabecsnél ismét volt kisebb vízszintemelkedés. Enyhén emelkedik a Lónyai-főcsatorna szintje, lassan apad a Túr, a Kraszna és a Szamos. A Sajó felső szakasza már apad. A Hernád a felső szakaszon, a Takta teljes magyar szakaszán tetőzés után lassan apad. A Bodrog felső szakaszán is lassú apadás a jellemző, az alsó szakasz még árad. A Hortobágy-Berettyó vízszintje teljes hosszában emelkedik. A Zagyva alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztása miatt van vízszintemelkedés. A Fehér-Körös, a Fekete-Körös, a Kettős- és Hármas-Körös egyaránt végig árad. A Maros - már az első fokozat feletti értékekkel - a hazai szakaszon lassan árad.

Szombaton 10 órakor harmadfokúra emelkedett a készültség a Dunán a Csepel-szigeti szakaszon, a Mosoni-Duna, a Rába felső szakaszán, a Rábca, a Marcal torkolati szakaszán, a Fehér-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.

Másodfokúra emelkedett a készültség a Duna balpartján a Csepel-sziget és az országhatár között, a jobb parton Ercsi térségéig, a Tisza jobbpartján Záhony és Tokaj között, a Hármas-Körös, az Ipoly a torkolati szakaszon és a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán. Elsőfokúra emelkedett a készültség a Sió torkolati szakaszán és a Maroson.

Készültség 3080 km-en (Oldaltörés)

Nagymarosnál árad a Duna. Máshol sem apad
© hvg.hu
Árvízvédelmi készültséget jelenleg összesen 3080 km hosszúságú védvonalon tartanak.

Harmadfokú készültség összesen 669 kilométer hosszon van a Duna szigetközi alsó, a komáromi, esztergomi, nagymarosi és Szentendrei-szigeti szakaszán, Budapest alatt a Csepel-szigetig, a Rába alsó és középső szakaszán, a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a Rábca, a Marcal torkolati szakaszán, a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Bodrogon és a Hernád mentén, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, valamint a Fekete- és Fehér- és Kettős-Körösön.

Másodfokú készültség, összesen 851 kilométer hosszon van a Dunán Tass és a déli országhatár között, a Mosoni-Duna felső, az Ipoly alsó szakaszán, a Tisza Záhony alatti szakaszán Tokajig, a Lónyai-főcsatornán, a Sajó torkolati szakaszán, a Takta mentén, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Fehér- és Kettős-Körösön.

Elsőfokú készültség összesen 1560 kilométer hosszon van a Duna Tass alatti szakaszán, a Sió alsó szakaszán, a Tiszán a Bodrog torkolattól az országhatárig, a Túr, a Szamos, a Kraszna mentén, a Zagyva torkolati szakaszán, a Tarna mentén, a Hármas-Körösön és a Maroson.

A budai és pesti rakpart teljes egészében változatlanul le van zárva a dunai árhullám miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Minden szabolcsi folyó árad

A legnagyobb árhullám a Krasznán vonul le, de valamennyi szabolcsi folyó árad a hóolvadás miatt. A Krasznán harmadfokú készültséget rendeltek el.

MTI Itthon

Ismét áradnak a Körösök

Hétfőn ismét elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Fekete-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón, mert a folyók vízgyűjtő területein lehullott csapadék és az olvadás árhullámot okozott.

MTI Itthon

Bélyeggel segíthetünk az árvízkárosultaknak

A Magyar Vöröskereszt a Magyar Postával közösen kíván segítséget nyújtani a bajba jutottaknak az ország minden postáján megtalálható "Árvízkárosultakért" feláras bélyeg megvásárlási lehetőségével.

MTI Itthon

Kiáradt a Fekete-Körös

A Körösök felső vízgyűjtő területein árhullám vonul le e folyókon a megindult olvadás miatt; a Fekete-Körös vízszintje, várhatóan vasárnap este Antnál haladja majd az első fokú készültségi szintet.

Hét nap

TÚLÁRADÓ BALATON

Kétszeresére, másodpercenként 44 köbméterre emelte a Balatonból lecsapolt víz mennyiségét az illetékes vízügyi...

MTI Itthon

Másfél métert áradt a Felső-Tisza

A határokon túli hegyekben megkezdődött hóolvadás és az esőzés hatására közel másfél métert áradt a Tisza egy nap alatt - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

MTI Itthon

Tovább árad a Tisza, megrongálódott rézsűburkolat Kisarnál

Tovább árad a Tisza Tivadartól lefelé; a folyó kisari töltésénél megrongálódott a rézsűburkolat, ezért nyolc kilométeres gátrészen, megelőzési céllal, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton - közölte a szervezet főmérnöke.

MTI Itthon

Még mindig árad a Hortobágy-Berettyó

A Hortobágy-Berettyó Ágota térségében még mindig árad, ezért Bucsa és Nádudvar között továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

MTI Itthon

Árvízvédelmi készültség a Körösökön

A Fekete-Körös és a Berettyó után a Sebes-Körös alsó szakaszán is első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

Viszik a pénzt a távozó britek, csúcstalálkozót hív össze az Európai Tanács elnöke

Viszik a pénzt a távozó britek, csúcstalálkozót hív össze az Európai Tanács elnöke

Falból csináltak üzletet. A berlini falból – "Eljött a paradicsom", 1990. január 27.

Falból csináltak üzletet. A berlini falból – "Eljött a paradicsom", 1990. január 27.

Elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit

Elítélték Szécsény fideszes polgármesterét, mert lekapcsolta a város internetszervereit

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

Kulka János: Zavarban vagyok attól, hogy néznek

Szombaton megtudhattuk, hogy "nagyon csalafinta" módszerekkel fogják el a pesti rendőrők a bűnözőket

Szombaton megtudhattuk, hogy "nagyon csalafinta" módszerekkel fogják el a pesti rendőrők a bűnözőket

Margaritisz Szhinasz: Auschwitz, az emlékezésen túl

Margaritisz Szhinasz: Auschwitz, az emlékezésen túl