szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szinte minden jelentősebb magyarországi folyó árad, a Duna vízállása a szigetközi, esztergomi és a budapesti szakaszon is harmadfokú készültséget rendeltek el.

Árvízi védekezés Nagymarosnál. Gátépítők
© hvg.hu
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleményében azt írja: a Duna magyarországi szakaszán továbbra is végig árad szinte azonos, 2-3 centiméter/óra intenzitással. A szigetközi szakaszon több mint egy, de Esztergomnál is fél méterrel meghaladta a vízállás a harmadfokú készültség elrendelését indokoló szintet. Budapestnél vasárnap reggel 6 órakor a harmadfokú készültségi szintet (800 centiméter) meghaladó, 807 centiméter volt a vízállás, a Margitszigetet le kellett zárni.

A bajor szakaszról elindult kisebb árhullám nálunk valószínűleg már nem emeli tovább a tetőzést, de meghosszabbítja a levonulási időt. Passautól Dévényig apadást mértek, csakúgy, mint a mellékfolyók közül a Vágon és a Garamon is. A Duna Budapest alatt a Csepel-szigetig, a Mosoni-Duna, a Rába felső szakasza, a Rábca, a Marcal torkolati szakasza már harmadfokban árad.

A Tisza Vásárosnaménytól a déli országhatárig árad, felette Rahónál és Técsőnél apadást mértek. A hazai szakaszon Tiszabecsnél ismét volt kisebb vízszintemelkedés. Enyhén emelkedik a Lónyai-főcsatorna szintje, lassan apad a Túr, a Kraszna és a Szamos. A Sajó felső szakasza már apad. A Hernád a felső szakaszon, a Takta teljes magyar szakaszán tetőzés után lassan apad. A Bodrog felső szakaszán is lassú apadás a jellemző, az alsó szakasz még árad. A Hortobágy-Berettyó vízszintje teljes hosszában emelkedik. A Zagyva alsó szakaszán a Tisza visszaduzzasztása miatt van vízszintemelkedés. A Fehér-Körös, a Fekete-Körös, a Kettős- és Hármas-Körös egyaránt végig árad. A Maros - már az első fokozat feletti értékekkel - a hazai szakaszon lassan árad.

Szombaton 10 órakor harmadfokúra emelkedett a készültség a Dunán a Csepel-szigeti szakaszon, a Mosoni-Duna, a Rába felső szakaszán, a Rábca, a Marcal torkolati szakaszán, a Fehér-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.

Másodfokúra emelkedett a készültség a Duna balpartján a Csepel-sziget és az országhatár között, a jobb parton Ercsi térségéig, a Tisza jobbpartján Záhony és Tokaj között, a Hármas-Körös, az Ipoly a torkolati szakaszon és a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán. Elsőfokúra emelkedett a készültség a Sió torkolati szakaszán és a Maroson.

Készültség 3080 km-en (Oldaltörés)

Nagymarosnál árad a Duna. Máshol sem apad
© hvg.hu
Árvízvédelmi készültséget jelenleg összesen 3080 km hosszúságú védvonalon tartanak.

Harmadfokú készültség összesen 669 kilométer hosszon van a Duna szigetközi alsó, a komáromi, esztergomi, nagymarosi és Szentendrei-szigeti szakaszán, Budapest alatt a Csepel-szigetig, a Rába alsó és középső szakaszán, a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a Rábca, a Marcal torkolati szakaszán, a Tiszán Vásárosnamény és Záhony között, a Bodrogon és a Hernád mentén, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, valamint a Fekete- és Fehér- és Kettős-Körösön.

Másodfokú készültség, összesen 851 kilométer hosszon van a Dunán Tass és a déli országhatár között, a Mosoni-Duna felső, az Ipoly alsó szakaszán, a Tisza Záhony alatti szakaszán Tokajig, a Lónyai-főcsatornán, a Sajó torkolati szakaszán, a Takta mentén, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Fehér- és Kettős-Körösön.

Elsőfokú készültség összesen 1560 kilométer hosszon van a Duna Tass alatti szakaszán, a Sió alsó szakaszán, a Tiszán a Bodrog torkolattól az országhatárig, a Túr, a Szamos, a Kraszna mentén, a Zagyva torkolati szakaszán, a Tarna mentén, a Hármas-Körösön és a Maroson.

A budai és pesti rakpart teljes egészében változatlanul le van zárva a dunai árhullám miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Minden szabolcsi folyó árad

A legnagyobb árhullám a Krasznán vonul le, de valamennyi szabolcsi folyó árad a hóolvadás miatt. A Krasznán harmadfokú készültséget rendeltek el.

MTI Itthon

Ismét áradnak a Körösök

Hétfőn ismét elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Fekete-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón, mert a folyók vízgyűjtő területein lehullott csapadék és az olvadás árhullámot okozott.

MTI Itthon

Bélyeggel segíthetünk az árvízkárosultaknak

A Magyar Vöröskereszt a Magyar Postával közösen kíván segítséget nyújtani a bajba jutottaknak az ország minden postáján megtalálható "Árvízkárosultakért" feláras bélyeg megvásárlási lehetőségével.

MTI Itthon

Kiáradt a Fekete-Körös

A Körösök felső vízgyűjtő területein árhullám vonul le e folyókon a megindult olvadás miatt; a Fekete-Körös vízszintje, várhatóan vasárnap este Antnál haladja majd az első fokú készültségi szintet.

Hét nap

TÚLÁRADÓ BALATON

Kétszeresére, másodpercenként 44 köbméterre emelte a Balatonból lecsapolt víz mennyiségét az illetékes vízügyi...

MTI Itthon

Másfél métert áradt a Felső-Tisza

A határokon túli hegyekben megkezdődött hóolvadás és az esőzés hatására közel másfél métert áradt a Tisza egy nap alatt - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

MTI Itthon

Tovább árad a Tisza, megrongálódott rézsűburkolat Kisarnál

Tovább árad a Tisza Tivadartól lefelé; a folyó kisari töltésénél megrongálódott a rézsűburkolat, ezért nyolc kilométeres gátrészen, megelőzési céllal, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szombaton - közölte a szervezet főmérnöke.

MTI Itthon

Még mindig árad a Hortobágy-Berettyó

A Hortobágy-Berettyó Ágota térségében még mindig árad, ezért Bucsa és Nádudvar között továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

MTI Itthon

Árvízvédelmi készültség a Körösökön

A Fekete-Körös és a Berettyó után a Sebes-Körös alsó szakaszán is első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG).

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését

Hőhullám is segítheti az ausztrál bozóttüzek terjedését