szerző:
MTI/hvg.hu

Fokozott figyelőszolgálatot tartanak a Római-parton a védelmi szakemberek, konkrét védekezésre jelenleg nincs szükség. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

Csütörtök 18 óra 20 perc

Átáztak  töltések

Átáztak a védművek, de bírják a lassan apadó Duna okozta terhelést Budapesten – tájékoztatott a Budapesti Polgári Védelem
   
A Duna 12 centimétert apadt csütörtökön, így már csak 836 centiméteres vízszintet mértek csütörtökön délután négy órakor Budapesten. Csütörtökön este már elvonulnak a katonák a Margitszigetről.


Csütörtök 18 óra

Továbbra is érvényben vannak a vasúti korlátozások

Egyes szakaszokon továbbra is korlátozásokkal közlekedhetnek a vonatok a kialakult árvízhelyzet miatt. Bővebben itt.


Csütörtök 17 óra 40 perc

Nehezíti a védekezést az eső

Az esős időjárás nem fokozza az árvízveszélyt, ám a védekezést kellemetlenné teszi. A csapadék hatására a Dunán nem emelkedik a vízszint, az eső nem tesz kárt az ideiglenes védművekben sem. Budapestnél felgyorsult az apadás. A vízállás 16 órakor 836 centiméter volt, ami 5 óra alatt 11 centiméteres apadást jelent.
   
Az árhullám csütörtökön délután-este Dunaföldvár és Paks között tetőzik. Jól mutatja a tetőzés tartósságát, hogy Paksnál hajnal óta folyamatosan 861 centiméteren árad a folyó.
   
A Tiszán Dombrád térségében tetőzik a folyó. Kritikus helyzet a Tiszán április 15 és 17 között várható Szolnoknál a magas dunai vízállás visszaduzzasztó hatása miatt.


Csütörtök 16 óra 30 perc

Harmadfokú árvízvédelem a Tiszán

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság (TIKÖVIZIG) a Tiszán, a Hortobágy-Berettyón és a Berettyón. A Tiszán Tokajnál 878 centiméteres vízállást mértek. A folyó még mindig árad a térségben, azon a szakaszon várhatóan csütörtökön tetőzik. A Hortobágy-Berettyón a nagyiváni tározóba másodpercenként 22 köbméter vizet vezetnek át folyamatosan.


Csütörtök 15 óra 30 perc

Szerdán már nem lesz víz az utcákon

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kora délután a Római-parton tájékozódott az árvízi helyzetről. A miniszterelnök elmondta: a szakemberektől azt a tájékoztatást kapta, hogy körülbelül a jövő hét közepére, szerdára fog visszavonulni a víz a Római-partról. A Duna ilyen fokú apadási üteme mellett, a következő hatnapos előrejelzést figyelembe véve szerdán már nem lesz víz az utcákon, és a csatornázási művek elkezdheti a fertőtlenítést.


Csütörtök 11 óra

Megállt az apadás a Tiszán 

Az utóbbi két nap esőzései miatt megállt az apadás a Tisza felső szabolcsi szakaszán, sőt a folyó tiszabecsi határszelvényében, Tiszabecsnél és Tivadarnál már újra emelkedett a vízszint. Bővebben itt.Csütörtök 7 óra 30 perc

Bátán átbukott a Duna a nyári gátakon

Bátánál csütörtök hajnalban a nyári gátakon átbukott a víz, a morajlás a lakosságban kisebb riadalmat keltett, de az ideiglenes töltés megakadályozza, hogy elöntse a falut az ár. Bővebben itt.

Csütörtök 4 óra

Fokozott figyelőszolgálat a Római-parton

Zalasch Zsolt polgári védelmi őrnagy, a Margitszigeten hajnalban a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok tájékoztatása szerint nincsenek árvízi jelenségek. A szentendrei HÉV vonalán sehol nem folyik védekezési munka, a homokzsákok jól tartanak.

A Királyok útján az árvízvédelmi kapuk körül és a gátak háttöltéseinél, valamint a Kossuth Lajos üdülőpart egész területén folyamatosan járőröznek a polgári védelem és Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei. A Római-partszakaszon tíz ember szerszámokkal áll készültségben a logisztikai bázisokon, veszélyhelyzet esetén pedig harminc önkéntest telefonon tudnak azonnal értesíteni – mondta a polgári védelem csoportvezetője.

Több száz homokzsákot töltöttek meg kora este, hogy késlekedés nélkül tudják megkezdeni a munkát, ha hirtelen bekövetkező szivárgások vagy erős buzgárok alakulnának ki a védelmi területen.

A 861 centiméteres tetőzés után 24 óra elteltével a Duna vízszintje a főváros területén 13 centimétert apadt, de a szakemberek szerint hosszantartó apadásra kell számítani.

A Római-part területén szolgálatot teljesítő polgárőrök és a vízi rendészet járőrei az árral elöntött utcákban folyamatosan csónakkal járőröznek. Parancsnokuk tájékoztatása szerint szerda éjszaka két férfit fogtak el, akik csónakkal közlekedve a vízzel elöntött házakból különböző értékeket tulajdonítottak el. A két férfit a rendőrök előállították.

A Duna fővárosi szakaszán az árhullám levonulásának kezdetén a Margitszigetet stabilan védi a 9 méteres vízmagasságra beállított homokzsákokból épített gát, buzgárok, átszivárgások, árvízi jelenségek nincsenek.

Habuda László alezredes tájékoztatása szerint a sziget területén az 5,6 kilométer hosszban épített védművekben semmilyen problémát nem észleltek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Választás 2006

Gyurcsány 12 pontja az árvízi védekezésre

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

MTI Itthon

Árvízhelyzet óráról órára - szerda

A Margitszigeten, Római-parton, Pünkösdfürdőn és Csepelen tartják magukat az eddig elkészített védművek, kedden önkénetes építették tovább a gátakat. A Duna szerda éjjel tetőzött a fővárosi szakaszon. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

MTI Itthon

Árvíz: három szavazókört már áthelyeztek

Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyezték az árvíz miatt - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Ám azoknak is lehetősége lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

Nyolc magyar szállodából lépett le egy nő fizetés nélkül

Nyolc magyar szállodából lépett le egy nő fizetés nélkül

Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Hozzá kell szoknunk a jelentős dráguláshoz? Itt a hvg.hu karácsonyi bolttesztje

Hozzá kell szoknunk a jelentős dráguláshoz? Itt a hvg.hu karácsonyi bolttesztje

Rasmussen: Egyáltalán nem volt könnyű a meccs

Rasmussen: Egyáltalán nem volt könnyű a meccs

Íme az új Opel Insignia

Íme az új Opel Insignia

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt