szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fokozott figyelőszolgálatot tartanak a Római-parton a védelmi szakemberek, konkrét védekezésre jelenleg nincs szükség. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

Csütörtök 18 óra 20 perc

Átáztak  töltések

Átáztak a védművek, de bírják a lassan apadó Duna okozta terhelést Budapesten – tájékoztatott a Budapesti Polgári Védelem
   
A Duna 12 centimétert apadt csütörtökön, így már csak 836 centiméteres vízszintet mértek csütörtökön délután négy órakor Budapesten. Csütörtökön este már elvonulnak a katonák a Margitszigetről.


Csütörtök 18 óra

Továbbra is érvényben vannak a vasúti korlátozások

Egyes szakaszokon továbbra is korlátozásokkal közlekedhetnek a vonatok a kialakult árvízhelyzet miatt. Bővebben itt.


Csütörtök 17 óra 40 perc

Nehezíti a védekezést az eső

Az esős időjárás nem fokozza az árvízveszélyt, ám a védekezést kellemetlenné teszi. A csapadék hatására a Dunán nem emelkedik a vízszint, az eső nem tesz kárt az ideiglenes védművekben sem. Budapestnél felgyorsult az apadás. A vízállás 16 órakor 836 centiméter volt, ami 5 óra alatt 11 centiméteres apadást jelent.
   
Az árhullám csütörtökön délután-este Dunaföldvár és Paks között tetőzik. Jól mutatja a tetőzés tartósságát, hogy Paksnál hajnal óta folyamatosan 861 centiméteren árad a folyó.
   
A Tiszán Dombrád térségében tetőzik a folyó. Kritikus helyzet a Tiszán április 15 és 17 között várható Szolnoknál a magas dunai vízállás visszaduzzasztó hatása miatt.


Csütörtök 16 óra 30 perc

Harmadfokú árvízvédelem a Tiszán

A legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság (TIKÖVIZIG) a Tiszán, a Hortobágy-Berettyón és a Berettyón. A Tiszán Tokajnál 878 centiméteres vízállást mértek. A folyó még mindig árad a térségben, azon a szakaszon várhatóan csütörtökön tetőzik. A Hortobágy-Berettyón a nagyiváni tározóba másodpercenként 22 köbméter vizet vezetnek át folyamatosan.


Csütörtök 15 óra 30 perc

Szerdán már nem lesz víz az utcákon

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kora délután a Római-parton tájékozódott az árvízi helyzetről. A miniszterelnök elmondta: a szakemberektől azt a tájékoztatást kapta, hogy körülbelül a jövő hét közepére, szerdára fog visszavonulni a víz a Római-partról. A Duna ilyen fokú apadási üteme mellett, a következő hatnapos előrejelzést figyelembe véve szerdán már nem lesz víz az utcákon, és a csatornázási művek elkezdheti a fertőtlenítést.


Csütörtök 11 óra

Megállt az apadás a Tiszán 

Az utóbbi két nap esőzései miatt megállt az apadás a Tisza felső szabolcsi szakaszán, sőt a folyó tiszabecsi határszelvényében, Tiszabecsnél és Tivadarnál már újra emelkedett a vízszint. Bővebben itt.Csütörtök 7 óra 30 perc

Bátán átbukott a Duna a nyári gátakon

Bátánál csütörtök hajnalban a nyári gátakon átbukott a víz, a morajlás a lakosságban kisebb riadalmat keltett, de az ideiglenes töltés megakadályozza, hogy elöntse a falut az ár. Bővebben itt.

Csütörtök 4 óra

Fokozott figyelőszolgálat a Római-parton

Zalasch Zsolt polgári védelmi őrnagy, a Margitszigeten hajnalban a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok tájékoztatása szerint nincsenek árvízi jelenségek. A szentendrei HÉV vonalán sehol nem folyik védekezési munka, a homokzsákok jól tartanak.

A Királyok útján az árvízvédelmi kapuk körül és a gátak háttöltéseinél, valamint a Kossuth Lajos üdülőpart egész területén folyamatosan járőröznek a polgári védelem és Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei. A Római-partszakaszon tíz ember szerszámokkal áll készültségben a logisztikai bázisokon, veszélyhelyzet esetén pedig harminc önkéntest telefonon tudnak azonnal értesíteni – mondta a polgári védelem csoportvezetője.

Több száz homokzsákot töltöttek meg kora este, hogy késlekedés nélkül tudják megkezdeni a munkát, ha hirtelen bekövetkező szivárgások vagy erős buzgárok alakulnának ki a védelmi területen.

A 861 centiméteres tetőzés után 24 óra elteltével a Duna vízszintje a főváros területén 13 centimétert apadt, de a szakemberek szerint hosszantartó apadásra kell számítani.

A Római-part területén szolgálatot teljesítő polgárőrök és a vízi rendészet járőrei az árral elöntött utcákban folyamatosan csónakkal járőröznek. Parancsnokuk tájékoztatása szerint szerda éjszaka két férfit fogtak el, akik csónakkal közlekedve a vízzel elöntött házakból különböző értékeket tulajdonítottak el. A két férfit a rendőrök előállították.

A Duna fővárosi szakaszán az árhullám levonulásának kezdetén a Margitszigetet stabilan védi a 9 méteres vízmagasságra beállított homokzsákokból épített gát, buzgárok, átszivárgások, árvízi jelenségek nincsenek.

Habuda László alezredes tájékoztatása szerint a sziget területén az 5,6 kilométer hosszban épített védművekben semmilyen problémát nem észleltek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Választás 2006

Gyurcsány 12 pontja az árvízi védekezésre

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

MTI Itthon

Árvízhelyzet óráról órára - szerda

A Margitszigeten, Római-parton, Pünkösdfürdőn és Csepelen tartják magukat az eddig elkészített védművek, kedden önkénetes építették tovább a gátakat. A Duna szerda éjjel tetőzött a fővárosi szakaszon. Kövesse nyomon az árvízzel kapcsolatos történéseket, intézkedéseket óráról órára a hvg.hu-n.

MTI Itthon

Árvíz: három szavazókört már áthelyeztek

Két Pest megyei településen három szavazókört áthelyezték az árvíz miatt - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Ám azoknak is lehetősége lesz szavazni, akik nem a lakóhelyükön vesznek részt az árvíz elleni védekezésben.

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Dézsi Csaba András: Nem a falnak nekimenő ember vagyok

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas

Így forgatja fel Afrika szarvát egy Nobel-békedíjas