szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A GKI Egészségügyi Kutatóintézet statisztikai adatai nem támasztják alá, hogy a vizitdíj bevezetése visszafogná az orvos-beteg találkozások számát.

A GKI Egészségügyi Kutatóintézet által összeállított dokumentum szerint a vizitdíj bevezetésével szemben a legsúlyosabb ellenérv, hogy a legszegényebbek akkor sem tudják, vagy akarják majd kifizetni még az alacsony összegű díjat sem, ha indokolt az ellátásuk, és így a nem időben kezelt betegek későbbi, a betegség előrehaladottabb stádiumában történő kezelése rontja az életkilátásokat, és jelentősebb terhet ró az egészségügyi kasszára.

A háziorvos-beteg találkozások jelentős hányadát a gyógyszerfelírások generálják, ráadásul az orvos egy alkalommal csak egy havi gyógyszeradagot írhat fel. Így egy krónikus betegnek e célból akár évi 12 alkalommal is meg kell jelennie orvosánál. Emellett - hívja fel a figyelmet a dokumentum - számos szakellátás igénybevételéhez a betegnek házi orvosi beutalásra is szüksége van.

"Mielőtt döntés születne a vizitdíj bevezetéséről, és kiemelten az alapellátást is érintve, célszerű volna számos szervezeti kérdést, folyamatot elemezni, melyek közvetlen hatást gyakorolnak a betegforgalomra" – írja a GKI-EKI.

A mindenki által kifizethető vizitdíj bevezetésével növelni lehet a betegek felelősségét, s arra lehet ösztönözni őket, hogy csak akkor menjenek orvoshoz, ha valóban szükséges. Emellett a vizitdíj bevezetése csekély mértékben növeli az egészségügyi kassza bevételét – attól függően, hogy az alapellátásban bevezetik-e –, kétszáz forint esetén közel 20-30 milliárd forinttal. A vizitdíj "megzavarja a hálapénz-fizetés intézményét" – olvasható a GKI anyagában.

A kormányprogram egészségügyről szóló részében az áll, hogy "(...) a biztosítottak részéről mérsékeljük az egészségügyi szolgáltatások indokolatlan, felesleges és túlzottan gyakori igénybevételét"; a szabályozás egyik eszköze lehetne a vizitdíj, bár bevezetéséről döntés még nem született.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Alkotmánybírósághoz fordultak az egészségügyi dolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nem akarja ellehetetleníteni az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét (EDDSZ). Legalábbis a kamara állítása szerint. A szakszervezet viszont Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

300 ezer magyar keres munkahelyet magának

300 ezer magyar keres munkahelyet magának