Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali hatállyal menesztette Katona Tamást, a Pénzügyminisztérium államtitkárát. Katona nyilvánosságra hozta: a kormány 2008-tól vezetné be az ingatlanadót továbbá azt állította, nem csökkennek jövőre a reálbérek.

Menesztették a pénzügy államtitkárát, Katona Tamást. Gyurcsány - mint Danks Emese szóvívő útján közölte - megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy "kormányzati tisztviselők nyilatkozatai olyan szándékokat tulajdonítsanak a kormánynak, amelyekről döntés semmilyen formában nem született, amelyek nem tükrözik a kormány konkrét álláspontját, pontos terveit."

Katona csütörtökön, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezvényén azt mondta: a kormány 2008-tól vezetné be az ingatlanadót az átlagosnál értékesebb, jelenleg 9,5 millió forintnál többet érő lakóingatlanokra. Katona Tamás jelezte, még nincs döntés arról, hol húzzák meg az alsó értékhatárt, a törvénytervezetet tavasszal kívánják a parlament elé terjeszteni. De azt is közölte, hogy a reálbér a következő két évben nse nem csökken, se nem nő, és jövőre a kormány nem tervez bevételnövelő intézkedéseket. 

Tény, hogy ennek igencsak ellentmondani látszanak az utóbbi napokban napvilágot látott vélemények a reálbér illetve reáljövedelem alakulásáról.  (A nominális bér illetve jövedelem emelkedésből le kell vonni az infláció ütemét). Tóth Gábor a szociális és munkaügyi minisztérium főosztályvezetője például kifejtette, a konvergenciaprogram jövőre 6 százalékos inflációval számol, a kormány 3-3,5 százalékos bruttó keresetnövekedést  javasol az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Ez 2,5-3 százalékos reálbér ccsökkenést jelent, jóllehet a konvergenciaprogram egyenesen 4 százalékos reálbércsökkentést ír elő 2007-re.  Jövőre e egyszerre hatnak a magasabb adó- és járulékkulcsok, a gyorsuló infláció, valamint a költségvetési kiadások lefaragása; a program alapján az egy főre jutó reáljövedelem (a bér és egyéb juttatások) 1,7 százalékkal csökken majd - számolta ki a Napi Világgazdaság. 

Gyurcsány utalt arra is, nem először fordult elő, hogy Katona elhamarkodottan nyilatkozik. Az inforadio.hu emlékeztet rá: az államtitkára június 27-én az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentette: a kormány elfogadja, hogy a 15 százalékos áfakulcs 17, a 20 százalékos pedig 23 százalékra emelkedjen. Később kiderült, hogy az SZDSZ nem tudott erről a tervről, a kormány pedig végül a 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra emelése mellett döntött, az addig 20 százalékos kulcs változatlanul hagyása mellett.

Az ingatlanadó késöbbi bevezetése mindamellett nyílt titok, bekerült a konvergenciaprogramba is. A kormány álláspontja szerint az adóval érintettek körének, az adó alá vont ingatlanoknak a meghatározása, az adó kiszámításának, kivetésének és beszedésének módja, valamint a mentességeknek, a kedvezményeknek a kidolgozása további szakmai vizsgálatok és elemzések tárgya. "A részletekről társadalmi, politikai egyeztetések keretében születik döntés". A Pénzügyminisztérium államtitkári posztjának betöltéséről még nem döntöttek.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár lemondása azt jelzi, hogy "Gyurcsány Ferenc valószínűleg úgy döntött, leszámol bűntársaival" - Navracsics Tibor erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.

Navracsics szerint a miniszterelnök a balatonőszödi beszéd óta menekül, először  a rendszerváltás óta eltelt 16 évre, majd a politika élet minden szereplőjére próbálta szétteríteni a felelősséget hazugságaiért. Amikor ez nem ment,  "valószínűleg úgy döntött, hogy magát mentse, leszámol a bűntársakkal."

Gyurcsány Ferenc bepánikolt, ezért váltja le azokat az embereket, akik még az indokoltnál is hűségesebben igazolták az ő nyílt és szervezett politikai hazugságát- állította a Fidesz frakcióvezetője.
 
Navracsics Tibor úgy véli, a "színes beszédű" Katona Tamás volt az egyik fő aktora a nyílt és szervezett politikai hazugságoknak, és ő volt az, aki - véleménye szerint - ebben a legtovább tartotta magát. Két nappal a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után is cáfolta egy interjúban, hogy a miniszterelnök a Pénzügyminisztérium trükközéséről is beszélt volna májusban az MSZP-frakció előtt.

A Fidesz frakcióvezetője arra kérte a kormánytöbbség pártjait, gondolják meg még egyszer, biztosan Gyurcsány Ferencet akarják-e hatalomban tartani, vagy pedig saját hitelességüket kívánják növeli, és ezért új miniszterelnököt neveznek ki, vagy szakértői kormányról kezdenek tárgyalásokat.

"Fontosnak tartottam, hogy jelezzem ismét a baloldal felé, hogy tiszteletben tartjuk a parlamenti többség logikáját, de úgy gondoljuk, hogy rossz döntést hoztak, amikor bizalmat szavaztak Gyurcsány Ferencnek" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy az MSZP-n és az SZDSZ-en múlik, továbbra is egy belföldön és külföldön egyaránt hiteltelen ember marad-e az ország miniszterelnöke.

A Fidesz frakcióvezetője szerint nyugat-európai elemzők nyilatkozataiból kitűnik, hogy Gyurcsány Ferenc egyre inkább terhessé kezd válni Nyugat-Európa számára is. A miniszterelnöknek "a minimumpont felé közelít a hitelessége, népszerűsége, elfogadottsága, így nehéz lesz a hátralévő három és fél évet végigélni" - jegyezte meg.

hvg.hu/MTI/inforadio.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kihalás fenyegeti a kacsacsőrű emlőst

Kihalás fenyegeti a kacsacsőrű emlőst

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Videó: Feneketlen bendőjű, csontevő "rémségekre" bukkantak a tenger fenekén

Madonna szinte az utolsó pillanatban mondott le egy koncertet

Madonna szinte az utolsó pillanatban mondott le egy koncertet

Visszatartott segélyszállítmányokra bukkantak a helyiek egy Puerto Rico-i raktárban

Visszatartott segélyszállítmányokra bukkantak a helyiek egy Puerto Rico-i raktárban