szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nádas Péter író arról értekezett a The Wall Street Journal című amerikai lapban, hogy a magyar forradalom halott, mivel véget ért az európai forradalmak kora.

Az utolsó európai forradalom volt ´56, amely a forradalmak romantikus, idealista történetének véres lezárását jelentette. Egy korszak véget ért, ezért halott a magyar forradalom, függetlenül attól, mennyi emlékművet emelnek a magyarok ´56 emlékének ápolására - olvasható az újság véleményoldalán megjelent cikkben.

Az író szerint ´56 után a hidegháborús szembenállás már nem élesedett, az atomháború veszélye csökkent, az ellenséges nagyhatalmak rákényszerültek, hogy elfogadják a békés egymás mellett élés minimumát. Ezt azonban nem a köztársaság vagy a demokrácia győzelme, hanem veresége hozta, amely máig negatív élményként hat Európa tudatalattijában.

Nádas Péter keserűen megjegyzi: a forradalmak korának lezárulása jelentékeny veszteség az európai politikai gondolkodás számára. A forradalmi változások hagyományának eltűntével "a konformizmus és az opportunizmus európai hagyománya maradt számunkra az udvari költészettel és a manierizmussal".

Nádas Péter szépírói igényességgel idézi fel a forradalom napjainak krónikáját, majd tényszerűen megállapítja, hogy John Foster Dulles akkori amerikai külügyminiszter realitásérzékről tett tanúbizonyságot, amikor úgy döntött, Amerika nem avatkozik be a magyar eseményekbe. Óvatos, habozó beszédmodora és pragmatizmusa sok fájdalmat okozott a magyaroknak, de azokban a válságos napokban gondolkodásmódja nagyobb összhangban volt a nemzetközi erőegyensúllyal, mint akármilyen érzelmek által fűtött akció lett volna. A forradalmak erkölcsi-érzelmi hagyományából fakadó kötelességnek a Nyugat csak a harmadik világháborút kockáztatva tudott volna megfelelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Könnygázzal oszlat a rendőrség az Alkotmány utcában

Körülbelül ezer tüntetőt kezdett el oszlatni a rendőrség a Parlamenthez vezető Alkotmány utca és az azt keresztező Hold, illetve Vadász utca sarkán, mivel a tüntetők feldöntötték a rendőrség által az Alkotmány utcában felállított kordont - írja az Index.

MTI Itthon

Barroso: hálásnak kell lennünk 1956 örökségéért

Mindannyiunknak hálásnak kell lennünk az 1956-os magyar forradalom hőseinek örökségéért - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen hétfőn a Parlamentben. A politikus úgy értékelte a meghívást: a modern Magyarország elismeri az Európai Unió szerepét.