szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Schmidt Mária hamis híváslistája után Pétervalv Attila adatvédelmi biztos mobilszámát is közzétette az egyik legismertebb szélsőjobboldali hírportál. Az internetes újság lassan telefonkönyvé válik: közölték már nekik nem tetsző rendőri vezető, újságíró, magánszemély, valamint bírók és ügyészek neveit, olvasóit pedig – burkoltak vagy nyíltan - a kiszemeltek zaklatására buzdították.

A szélsőjobboldali portál célja a mobilszámok közzétételével egyértelműen a zaklatás. Januárban az egészségügyben vezető beosztásban dolgozók ellen lázítottak, amikor fővárosi és megyei ÁNTSZ-es, minisztériumi és OEP-es dolgozók nevét, email címét és mobiltelfonszámát tették közzé. Nem sokkal később egy Schmidt Mária állítólagos híváslistájáról szóló cikket közöltek, amelyben azt állították, hogy a Vodafone egyik munkatársa adta ki nekik a híváslistát. Valójában azonban átverték őket, a híváslista ugyanis hamis volt. A rendőrség ekkor úgy reagált, hogy tehetetlen az amerikai szerveren futó szélsőjobboldali portállal szemben, ám Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője később módosította a rendőrségi álláspontot. Eszerint bizonyos, hogy a portált Magyarországon szerkesztik, ezért a nyomozás elrendelésének nincs akadálya.

Bár az ominózus portál Schmidt Mária kamu híváslistájával „verte ki a biztosítékot” a rendőrségnél, „telefonos akcióiknak” már-már hagyománya van. A tavaly októberi zavargások idején például az állításuk szerint "a tüntetésekkel összefüggő előzetes letartóztatások elrendelésében, illetve a jogtipró, ávós időket idéző elsőfokú ítéletek meghozatalában közreműködő, a fogolykínzásokat előmozdító kommunista bírák és ügyészek névsorát" közölték oldalukon. Ezt kifogásolta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, majd a Fővárosi Bíróság felháborodása után az ügyészség is nyomozást indított, és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt a II.-III. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben. Ugyancsak tavaly tették közzé Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány mobilszámát, arra buzdítva olvasóikat, hogy hívogassák a rendőri vezetőt.

Tavaly áprilisban egy magánszemély fotóját, elérhetőségét tették közzé, aki egy március 15-ei tüntetésen konfliktusba került és megütött egy kislányt. A férfi ellen akkor szabályos hajtóvadászat indult, beazonosítására díjat tűztek ki. Amikor minderről egyik munkatársunk beszámolt, az ő – nem nyilvános – e-mail címét is közzétették, arra buzdítva olvasót, hogy ne csak a „kislányverőnek”, de az újságírónak is „kívánjanak jobbulást”.

A portál legutóbbi "áldozata", Péterfalvi Attila - a mobilszámokat közzététele kapcsán egy interjúban azt mondta: jogállamban meg kell torolni, szankcionálni kell, ha a jogállami normákat sorozatosan, és súlyosan megsértik. Mint mondta, nem kellene hogy menedéket adjon az elkövetőknek, hogy külföldön van a szerver.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Lecsapnak egy szélsőjobboldali portálra

Polgári és büntetőjogi felelősséggel is tartozhat a gyalázkodásért és Schmidt Mária hamis telefonlistájáért egy szélsőjobboldali portál. Az igazságügyi tárca szigorú vizsgálatot sürget. Schmidt Mária jogászokkal konzultál - írja a Népszabadság.

MTI Itthon

Hogyan került fel Schmidt Mária (hamis) híváslistája a netre?

Komoly vizsgálatot helyezett kilátásba Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár hétfőn abban az ügyben, hogy felkerülhetett-e, s ha igen, milyen módon Schmidt Mária, a Terror Háza múzeum főigazgatónőjének állítólagos híváslistája egy internetes portálra.

hvg.hu Itthon

Egy hírportál fizette a tüntetőket toborzó sms-t?

A Jobbik volt szóvivője, Novák Előd saját számítógépén küldte ki azokat az sms-eket, amelyekkel október 23-ára mozgósította a tüntetők egy részét, több száz embert. Erről Novák Előd számolt be az egyik radikális hírportálon.