szerző:
MTI/hvg.hu

A kampányfinanszírozás 90 százalékban illegális, új szabályozás kell, mert a jelenlegivel nem lehet még egy országgyűlési választást lebonyolítani - mondta Majtényi László jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője, volt adatvédelmi biztos egy interjúban.

Reklám- és médiaszakemberek már régóta hangoztatják, amelyet most a volt adatvédelmi biztos is kifejt: "Ha csak az internetes, elektronikus és írott sajtóban, illetve a közterületeken elhelyezett reklámokat számoljuk, és figyelmen kívül hagyjuk például a nagygyűlések, kis házilagos készítésű falragaszok, ajándéktárgyak, külföldi kampányszakértők és reklámfilmek költségét, akkor hozzávetőleg 10 elköltött kampányforintból 9 illegális, azaz a törvényben engedélyezett 386 millió forint helyett 3, de inkább 4 milliárdot költenek erre a célra a pártok".
   

Majtényiék javaslatai
Áttekinthető kampányszámla
Fekszik egy törvényjavaslat a parlament előtt, amelyet a kormány terjesztett be, továbbá a Majtényi László vezette intézetnek is van egy javaslatcsomagja. Ebben szerepel többek között a kampányszámla intézménye, amely azt jelentené, hogy lenne egy hiteles helyen, például a számvevőszéknél vezetett számla a pártok kampánnyal összefüggő pénzmozgásaira, és itt előre meg lenne határozva, hogy oda milyen forrásokból lehet egyáltalán befizetni, és onnan milyen címen lehet lehívni összegeket.
   
Egy másik javaslat tartalmazza: az állam tegyen hozzá a magánszemélyek pártoknak juttatott támogatásaihoz, de úgy, hogy minél kevesebb az egyén támogatása, annál több az állami dotáció és fordítva.
   
A szakember szerint fontos a pártok és a választók közötti viszony élővé tétele, például úgy, hogy törvényi garanciákkal körülbástyázva kis öszegű adományokkal is támogathassák a számukra kedves pártot a szimpatizánsok, oly módon, hogy ezzel ne lehessen politikai befolyást vásárolni. Továbbá szükség lenne arra is, hogy a kampányhirdetéseknél nyilvános és egységes tarifával dolgozzanak a hirdetők.
A jelenlegi szabályok szerint az Állami Számvevők ellenőrzi a pártok beszámolóit, de a nagy parlamenti pártokét eddig minden alkalommal elfogadta. A számvevőszék azzal védekezik, hogy nincs joga vizsgálódni, csak a pártok által rendelkezésre bocsátott számlákból, kimutatásokból dolgozhatnak - ezt "meglehetősen passzív jogalkalmazói hozzáállásnak" minősíti Majtényi, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője
  
Ugyanakkor a törvény a pártok számára is betarthatatlan. A választási kampányra a pártoknak engedélyezett 386 millió forint "rossz vicc", ebből valóban nem lehet kampányolni - folytatta. "Nem azt kifogásoljuk, hogy többet költenek a pártok, hanem azt, hogy nem tartják be a törvényt, de nem is vállalkoznak a módosítására, így az állampolgárok számára nem áttekinthető, ellenőrizhető a párt- és kampányfinanszírozás" - mondta Majtényi László.
   
A szakember szerint nagyok a "tranzakciós költségei" a jelenlegi "szürke" finanszírozásnak. Ha nem könyvelik a pénzmozgást, akkor valami - olykor nem is kevés - kézen-közön eltűnik.
   
Majtényi László arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártfinanszírozás kihat a pártrendszer stabilitására, ami alkotmányos érdek.   Azt hangsúlyozta: egy jogállamban kell, hogy legyenek következményei a jogsértésnek. A világon mindenütt úgy indult el a párt- és kampányfinanszírozás reformja, hogy botrány botrányt követett, és ebből végül már maguknak a pártoknak is elegük lett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Újratárgyalná a pártfinanszírozást az SZDSZ

AÚjra napirendre tűzné az Országgyűlésben a párt- és kampányfinanszírozást rendező törvényjavaslatot az SZDSZ. Az egész ország abban érdekelt, hogy tiszta, átlátható helyzetet teremtsenek a pártfinanszírozás terén - hangsúlyozta Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

Itthon

Pártfinanszírozás: több pénzt akarnak a politikusok

A pártkasszák illegális feltöltése a korrupció melegágya. A probléma azonban a rendszerváltás óta érinthetetlen terület. Elég csak visszaemlékeznünk arra, hogy a Tocsik- vagy a Postabank-ügyben, illetve a brókerbotrányban hány politikus neve merült fel, azonban egyiküket sem ítélték el jogerősen. A hvg.hu-nak politikusok vallanak önkritikusan, hogy a pénzkérdés mennyire létkérdés szakmájukban.

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Kicsúszott a leszállópályáról egy repülőgép Alaszkában

Kicsúszott a leszállópályáról egy repülőgép Alaszkában

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző

Lamperth Mónika lehet a budapesti főjegyző