Tetszett a cikk?

A HírTV-ben közzétett rejtett kamerás felvételen Weiszenberger László, az azóta leváltott MSZP-s kiskunhalasi kistérségi megbízott magyarázza egy vállalkozónak a pályázati pénzek "biztos" elnyerésének módszerét. A felvezető szöveg szerint Weiszenberger az uniós pályázatok lefölözésének technikáját ismertette, ám a lejátszásban nem az uniós pályázatokra történik utalás.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) arra kéri a HírTV-t, teljes terjedelmében hozza nyilvánosságra a 2005-ben készült rejtett kamerás felvételt. "Az elmúlt napokban többször és folyamatosan érték súlyos vádak az európai uniós támogatások pályázati rendszerét. Két hete a Fidesz elnöke az uniós pénzek nagy részének ellopásáról beszélt, mára eljutott az uniós pénzek maffiamódszerekkel történő lenyúlásának vádjáig" - áll a minisztérium közleményében.

Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal akkori területfejlesztési politikai államtitkára szerint a vállalkozás a területfejlesztési alap céltámogatási alapjából nyerhetett támogatást, aminek nincs köze az uniós pénzekhez. F. Károly vállalkozó, a videó készítője, aki a kunfehértói motel résztulajdonosaként pályázott támogatásra, állítása szerint nem tudta, milyen forrásból származik a több mint 17 millió forint, csak azt, hogy a pályázat elnyeréséről szóló gratuláló levelet Nagy Sándor írta alá. A vállalkozó a maga védelmében készítette a felvételt, és közölte Weiszenbergerrel, ha bármit tesz, átadja a felvételt az ügyvédjének.

Weiszenberger László a felvétel nyilvánosságra kerülése után azt állította, hazudott a vállalkozónak. Az ÖTM feljelentést tett a felvétel miatt a Fővárosi Főügyészségnél, amely feljelentés-kiegészítést rendelt el. Az Index információi szerint a HírTV-hez került felvétel megegyezik azzal, amit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség talált a Zuschlag-ügy vizsgálatában elrendelt egyik házkutatáson. Nincs információ arról, hogyan jutott a HírTV és a Magyar Nemzet a felvétel birtokába.

hvg.hu 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!