szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adatvédelmi biztos szerint a Fidesz jogszerűen gyűjti a párt szimpatizánsainak adatait. Péterfalvi Attila közölte: az ellenzéki párt szerdán jelentette be hivatalánál az újabb adatgyűjtést.

A távirati iroda azt követően kereste meg az ombudsmant, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP népszavazási kampányának vezetője közölte: az ívek leadása után a Fidesz petíció formájában folytatja az aláírásgyűjtést a népszavazás támogatására. Tarlós István bemutatta azokat az aláírásgyűjtő lapokat, amelyeken jelölni lehet, ha valaki egyetért a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésével.

Péterfalvi Attila elmondta: a hivatalához érkezett bejelentés szerint a Fidesz azt kívánja felmérni, hogy az egyes kérdéseknek mekkora a támogatottsága. Ez - mint mondta - egyfajta szimpatizánsgyűjtési akció. Kifejtette: a pártszimpatizánsok adatainak gyűjtését nem tiltja jogszabály, a törvény ezzel kapcsolatban annyit ír elő, hogy az adatszolgáltatásnak önkéntesnek kell lennie, és az érintetteknek ehhez írásban hozzájárulásukat kell adniuk, amit egyébként bármikor vissza is vonhatnak.

Az ombudsman megismételte korábbi közlését, ami szerint a Fideszhez hasonlóan az MSZP-nek és az SZDSZ-nek is van adatbázisa saját szimpatizánsairól. Péterfalvi Attila szerint ha a jelenlegi szabályozás a politikának nem felel meg, van lehetőség arra, hogy azt törvényben szabályozzák. Utalt arra, hogy a parlament még nem fogadott el politikai marketingtörvényt.

Az adatvédelmi biztos ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszavazás során megszerzett adatokat nem lehet megőrizni vagy azokról másolatot készíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Pénteken startol a Fidesz-KDNP aláírásgyűjtése

A Fidesz és a KDNP átvette a választási irodától az aláírásgyűjtő kérdőíveket. A törvény által biztosított négy hónap helyett a pártok két nap alatt összegyűjtenék a 200 ezer aláírást.

Vélemény

Népszavazás: esély és kockázat

Jövő tavasszal bizonyára lesz népszavazás Magyarországon. Még nem tudjuk, három kérdésben kérik-e ki a véleményünket vagy harmincháromban. Számos előnye mellett a referendum rizikót is hordoz: ha a kijelölt intézmények nem lesznek képesek az egyszerű emberek számára is megvilágosítani a referendum kérdéseit, racionális keretek között tartani a népszavazási előkészületeket, jól megszervezni a szavazást, akár botrányba is fulladhat a kormány és az ellenzék politikai kötélhúzása. Mindez tovább kompromittálhatja a demokrácia intézményrendszerét.

MTI Itthon

Orbán minden eddiginél több aláírást szeretne

A népszavazással az ország történelmi lehetőség kapujában áll - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden Budapesten. A Fidesz elnöke kiemelte: pártja képesnek érzi magát arra, hogy amint az aláírásgyűjtés technikai akadályai elhárulnak, 48 óra alatt összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat.

MTI Itthon

Fidesz-KDNP: kérdéseként közel 300 ezer aláírást gyűjtöttek

Kérdésenként közel 300 ezer aláírást gyűjtött a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezésekhez 48 óra alatt - jelentette be Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója vasárnap.

MTI Itthon

SZDSZ: a Fidesz aláírásgyűjtése botrányos akcióval kezdődött

A liberális párt értesülése szerint Békéscsabán a 2. sz. Általános Iskolában, a tanári szobában pénteken kirakták a Fidesz népszavazási kezdeményezéséről szóló aláírásgyűjtő ívet, amelyet feltehetőleg a párt egyik önkormányzati képviselőjétől kaptak.