szerző:
hvg.hu

Október közepéig vizsgálják, hogy a mélykúti polgármesteri hivatal illetékesei valóban fiktív számlákkal igazolták-e az utóbbi években pályázatokon elnyert pénzek felhasználását, mintegy 280 millió forintot. A polgármester alaptalannak tartja a vádakat.

Névtelen feljelentés alapján már egy éve nyomoznak a mélykúti polgármesteri hivatal ügyeivel kapcsolatban. A gyanú szerint az önkormányzatnál pályázatokon elnyert összegekkel éltek vissza, illetve szabálytalanul használták fel őket. A gazdasági előny jogosulatlan felhasználása és vesztegetés gyanúja miatt indított ügyben a nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség végzi a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség felügyelete mellett, mivel a feljelentésben önkormányzati vezetőket gyanúsítanak bűncselekmények elkövetésével.

A feljelentő szerint a Bács-Kiskun megyei település polgármestere, alpolgármestere, jegyzője, pénzügyi vezetője és egyes képviselői fiktív számlák felhasználásával „számolták el” 2003-ban a Mélykút virágosítására kapott 40 millió forintos állami támogatást, a 2006-ban dűlőút-karbantartásra fordított 17 millió forintot, s az intézmények felújítására 2003 és 2005 között elköltött 100 milliót is. Ugyanígy fiktív számlákkal igazolták a halastó tisztítására elköltött milliók kifizetését is. Hogy a kifizetett összegekkel mi lett, egyelőre nem tudni. A nyomozás során mindenesetre házkutatást tartottak a mélykúti polgármesteri hivatalban, és öt évre visszamenőleg számlákat és határozatokat foglaltak le.

Másik gyanúsítás is volt, ám azzal, vagyis a vesztegetéssel már nem foglalkozik a nyomozó hatóság, a vizsgálatot bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozó hatóság – közölte a hvg.hu-val Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője. Közlése szerint nem volt igazolható az a feljelentésben szereplő állítás, miszerint a képviselő-testületet bizonyos összeg fejében döntött úgy, hogy Mélykút a jövőben ne a bajai, hanem a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházhoz tartozzon.

A polgármester

Gelányi János a Fidesz-MDF-KDNP-Mélykúti Gazdakör támogatásával nyerte el legutóbb a polgármesteri széket, s már hatodik éve irányítja a települést.

„Valóban megkeresett bennünket a kiskunhalasi intézmény azzal, hogy ha újra az ő illetékességi körükbe tartoznánk, egy évig finanszíroznák az éjszakai orvosi ügyeletünket” – mondta a hvg.hu-nak Gelányi János polgármester. „Akkor tárgyaltam a Bajai Kórház illetékeseivel is, de ők nem tudtak hasonló ajánlatot adni. Ha ez vesztegetés, állok elébe. De így van éjszakai és hétvégi ügyelet.”

Mélykúton a kedélyek nem csillapodnak. Néhány nappal ezelőtt szerkesztőségünkhöz is eljutottak azok a levelek, amelyeket a panaszos helybeliek a legfőbb ügyésznek, az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, az Állami Számvevőszék elnökének, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökhelyettesének, Szekeres Imrének, sőt a miniszterelnöknek, valamint a megyei közgyűlésnek írtak még tavaly. Ezekben a címzettektől vizsgálatokat kérnek a vitatott pályázatok által felhasznált összegek elszámoltatására. A nyomozást azonban – tudomásunk szerint – nem ezek a papírok, hanem egy, a rendőrségre megküldött feljelentés alapján indították el, majd, mivel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága illetékes benne eljárni, áttették annak területi szervéhez.

Kerékpárút magánterületre (Oldaltörés)

A levelekben írtakról megkérdeztük a polgármestert, aki szerint sértett emberekről van szó, olyanokról, akik szerettek volna a pályázati pénzek közelébe kerülni. „Nekem viszont semmi szükségem arra, hogy ezekkel a támogatásokkal ügyeskedjem, mert megvan a vállalkozói hátterem, ami az anyagiakat biztosítja számomra. Engem nem tudnak megfogni” – hangoztatta. Gelányi azt állítja, a település három-négyszer több pályázati pénzhez jutott, amióta ő az első embere. „Hazugság, hogy csődben van az önkormányzat. Az igazság az, hogy a megye egyik olyan önkormányzata a miénk, amely pluszban van. Ez az összeg 12 millió forint, és nem kellett még hozzányúlnunk az OTP-nél meglévő 20 millió forintos hitelkeretünkhöz sem.”

Gelányi nevetségesnek titulálta azokat a –  levelekben és a feljelentésben is szereplő – vádakat, melyek szerint saját rokonait juttatta pozícióba a polgármesteri hivatalban. „A nejem, aki szociális és gyámügyi ügyintéző, nálam húsz évvel korábban került a hivatalba, az talán meg nem bűn, hogy a harmadunokatestvérem férje is ott kapott munkát.”

A szerkesztőségünkbe beküldött dokumentumok egyike – amely nem tartozik a fent említett levelek közé –  a helybéli Radvánszki József kálváriáját írja le. Kerékpárutat épített az önkormányzat, s mivel az út érintette a férfi földjét, kikérték a hozzájárulását. Később, amikor kimérette a területét, kiderült, hogy a kerékpárút teljes egészében az ő földjén épült. Ezután Radvánszki a térképkivonattal besétált a polgármesteri hivatalba, és kérte, hogy rendezzék a problémát. „Több hónapig nem történt semmi, ezért jogi útra tereltem az ügyet” – közölte a hvg.hu-val Radvánszki. Az általa megbízott ügyvéd megpróbált egyeztetni a polgármesterrel, aki azt felelte, majd a bíróság eldönti az ügyet. Így nem maradt más hátra, mint a bíróságra hagyni a döntést.

Éppen a tárgyalás előtt egy nappal, 2006. június 6-án lett hajlandó az önkormányzat a megegyezésre. Ami úgy szólt, hogy Radvánszki jelképes összegért, 100 ezer forintért átengedi a községnek a kerékpárút által elfoglalt földterületet. És miért tudtak megállapodni? Radvánszki szerint, ha ebbe nem megy bele, akkor a polgármesteri hivatal nem adta volna meg az engedélyt a fiának egy nagyfeszültségű hálózat elvezetésének kivitelezésére. A férfi megjegyezte: annyira elege volt az önkormányzat eljárásából, hogy a kapott pénzt sem tartotta meg, hanem felajánlotta a templom tetejének a felújítására.

Gelányi János polgármester ehhez a történethez csak annyit fűzött hozzá, hogy az illetővel meg tudtak egyezni, és visszalépett a pertől, utólag pedig már bármit mondhat. Hozzátette: a kerékpárút még elődje idején készült el, így a tévedésért őt semmilyen felelősség nem terheli.

A polgármester visszatért arra, hogy biztos benne, ki fog derülni, nincsenek is ügyek, csak magukat sértve érző emberek, akiknek vádaskodásai teljesen alaptalanok, s emiatt végül a nyomozásokat meg fogják szüntetni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait

Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

BMW 330e plugin teszt – mint egy Prius, amit vezetni is jó

BMW 330e plugin teszt – mint egy Prius, amit vezetni is jó

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Világháborús bombát találtak Szolnokon

Világháborús bombát találtak Szolnokon