szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Október közepéig vizsgálják, hogy a mélykúti polgármesteri hivatal illetékesei valóban fiktív számlákkal igazolták-e az utóbbi években pályázatokon elnyert pénzek felhasználását, mintegy 280 millió forintot. A polgármester alaptalannak tartja a vádakat.

Névtelen feljelentés alapján már egy éve nyomoznak a mélykúti polgármesteri hivatal ügyeivel kapcsolatban. A gyanú szerint az önkormányzatnál pályázatokon elnyert összegekkel éltek vissza, illetve szabálytalanul használták fel őket. A gazdasági előny jogosulatlan felhasználása és vesztegetés gyanúja miatt indított ügyben a nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség végzi a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség felügyelete mellett, mivel a feljelentésben önkormányzati vezetőket gyanúsítanak bűncselekmények elkövetésével.

A feljelentő szerint a Bács-Kiskun megyei település polgármestere, alpolgármestere, jegyzője, pénzügyi vezetője és egyes képviselői fiktív számlák felhasználásával „számolták el” 2003-ban a Mélykút virágosítására kapott 40 millió forintos állami támogatást, a 2006-ban dűlőút-karbantartásra fordított 17 millió forintot, s az intézmények felújítására 2003 és 2005 között elköltött 100 milliót is. Ugyanígy fiktív számlákkal igazolták a halastó tisztítására elköltött milliók kifizetését is. Hogy a kifizetett összegekkel mi lett, egyelőre nem tudni. A nyomozás során mindenesetre házkutatást tartottak a mélykúti polgármesteri hivatalban, és öt évre visszamenőleg számlákat és határozatokat foglaltak le.

Másik gyanúsítás is volt, ám azzal, vagyis a vesztegetéssel már nem foglalkozik a nyomozó hatóság, a vizsgálatot bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozó hatóság – közölte a hvg.hu-val Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője. Közlése szerint nem volt igazolható az a feljelentésben szereplő állítás, miszerint a képviselő-testületet bizonyos összeg fejében döntött úgy, hogy Mélykút a jövőben ne a bajai, hanem a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházhoz tartozzon.

A polgármester

Gelányi János a Fidesz-MDF-KDNP-Mélykúti Gazdakör támogatásával nyerte el legutóbb a polgármesteri széket, s már hatodik éve irányítja a települést.

„Valóban megkeresett bennünket a kiskunhalasi intézmény azzal, hogy ha újra az ő illetékességi körükbe tartoznánk, egy évig finanszíroznák az éjszakai orvosi ügyeletünket” – mondta a hvg.hu-nak Gelányi János polgármester. „Akkor tárgyaltam a Bajai Kórház illetékeseivel is, de ők nem tudtak hasonló ajánlatot adni. Ha ez vesztegetés, állok elébe. De így van éjszakai és hétvégi ügyelet.”

Mélykúton a kedélyek nem csillapodnak. Néhány nappal ezelőtt szerkesztőségünkhöz is eljutottak azok a levelek, amelyeket a panaszos helybeliek a legfőbb ügyésznek, az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, az Állami Számvevőszék elnökének, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökhelyettesének, Szekeres Imrének, sőt a miniszterelnöknek, valamint a megyei közgyűlésnek írtak még tavaly. Ezekben a címzettektől vizsgálatokat kérnek a vitatott pályázatok által felhasznált összegek elszámoltatására. A nyomozást azonban – tudomásunk szerint – nem ezek a papírok, hanem egy, a rendőrségre megküldött feljelentés alapján indították el, majd, mivel a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága illetékes benne eljárni, áttették annak területi szervéhez.

Kerékpárút magánterületre (Oldaltörés)

A levelekben írtakról megkérdeztük a polgármestert, aki szerint sértett emberekről van szó, olyanokról, akik szerettek volna a pályázati pénzek közelébe kerülni. „Nekem viszont semmi szükségem arra, hogy ezekkel a támogatásokkal ügyeskedjem, mert megvan a vállalkozói hátterem, ami az anyagiakat biztosítja számomra. Engem nem tudnak megfogni” – hangoztatta. Gelányi azt állítja, a település három-négyszer több pályázati pénzhez jutott, amióta ő az első embere. „Hazugság, hogy csődben van az önkormányzat. Az igazság az, hogy a megye egyik olyan önkormányzata a miénk, amely pluszban van. Ez az összeg 12 millió forint, és nem kellett még hozzányúlnunk az OTP-nél meglévő 20 millió forintos hitelkeretünkhöz sem.”

Gelányi nevetségesnek titulálta azokat a –  levelekben és a feljelentésben is szereplő – vádakat, melyek szerint saját rokonait juttatta pozícióba a polgármesteri hivatalban. „A nejem, aki szociális és gyámügyi ügyintéző, nálam húsz évvel korábban került a hivatalba, az talán meg nem bűn, hogy a harmadunokatestvérem férje is ott kapott munkát.”

A szerkesztőségünkbe beküldött dokumentumok egyike – amely nem tartozik a fent említett levelek közé –  a helybéli Radvánszki József kálváriáját írja le. Kerékpárutat épített az önkormányzat, s mivel az út érintette a férfi földjét, kikérték a hozzájárulását. Később, amikor kimérette a területét, kiderült, hogy a kerékpárút teljes egészében az ő földjén épült. Ezután Radvánszki a térképkivonattal besétált a polgármesteri hivatalba, és kérte, hogy rendezzék a problémát. „Több hónapig nem történt semmi, ezért jogi útra tereltem az ügyet” – közölte a hvg.hu-val Radvánszki. Az általa megbízott ügyvéd megpróbált egyeztetni a polgármesterrel, aki azt felelte, majd a bíróság eldönti az ügyet. Így nem maradt más hátra, mint a bíróságra hagyni a döntést.

Éppen a tárgyalás előtt egy nappal, 2006. június 6-án lett hajlandó az önkormányzat a megegyezésre. Ami úgy szólt, hogy Radvánszki jelképes összegért, 100 ezer forintért átengedi a községnek a kerékpárút által elfoglalt földterületet. És miért tudtak megállapodni? Radvánszki szerint, ha ebbe nem megy bele, akkor a polgármesteri hivatal nem adta volna meg az engedélyt a fiának egy nagyfeszültségű hálózat elvezetésének kivitelezésére. A férfi megjegyezte: annyira elege volt az önkormányzat eljárásából, hogy a kapott pénzt sem tartotta meg, hanem felajánlotta a templom tetejének a felújítására.

Gelányi János polgármester ehhez a történethez csak annyit fűzött hozzá, hogy az illetővel meg tudtak egyezni, és visszalépett a pertől, utólag pedig már bármit mondhat. Hozzátette: a kerékpárút még elődje idején készült el, így a tévedésért őt semmilyen felelősség nem terheli.

A polgármester visszatért arra, hogy biztos benne, ki fog derülni, nincsenek is ügyek, csak magukat sértve érző emberek, akiknek vádaskodásai teljesen alaptalanok, s emiatt végül a nyomozásokat meg fogják szüntetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában