szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A VDSZSZ mindenütt felfüggesztette a munkabeszüntetést hétfőn 13 órától - mondta az MTI-nek Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke hétfőn. Korábban - pontosan 11 órától - néhány megye kivételével már felfüggesztették a sztrájkot.

Az egyeztetés hétfő délelőtt kezdődött a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) képviselői között a szakszervezet sztrájkköveteléseiről és a még elégséges szolgáltatásról.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás valamint a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt. A VDSZSZ február elsején kezdett határozatlan idejű sztrájkba.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben a vasutasok folytatják a sztrájkot - mondta Gelencsér László. Ott a dolgozók "lendületben vannak", és kitartanak a munkabeszüntetés mellett a követelések teljesítéséért - tette hozzá.

"Nem teljesült a remény, hogy a kisebbségi kormány esetleg változtat a korábbi 'nincs alku' hozzáálláson" - indokolta Gaskó István, hogy a VDSZSZ ma nulla órától határozatlan ideig újrakezdte sztrájkját, amelynek időtartamát nehéz megjósolni. A szervezet elnöke úgy vélte, követelésük és velük együtt a vasutasság politikai bosszú áldozataivá váltak, ami szerinte a VDSZSZ egészségbiztosítási törvény elleni fellépésére vezethető vissza.
A Déli pályaudvaron kora reggel az információs táblán sem érkező, sem induló vonat nem volt kiírva, a Nyugati pályaudvaron egy induló vonat várakozott - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója hétfőn kora reggel.

A Déli pályaudvaron kora reggel jelentős tömeg várakozott, sokan nem is tudtak a sztrájkról, vagy ha tudtak, abban bíztak, hogy elindul az a vonat, amelyikkel utazni szerettek volna. A pénztárak nyitva tartottak.

A Nyugati pályaudvar információs tábláján kora reggel az érkező oldalon nem jeleztek vonatot, az induló oldalon egyedül a 6.50 perckor induló Szegedi Intercity szerepelt. Az elővárosi - Vác, Cegléd - vonalakon kiszámíthatatlan a közlekedés, hellyel-közzel járnak a szerelvények, de a pontos indulási idő nem ismert.

A Keleti pályaudvaron 7 óra 10 perckor még bent állt a Kassára közlekedő gyorsvonat, amelynek menetrend szerint 5.35 perckor kellett volna elindulnia. A szerelvényeket jelző táblán nem szerepelt érkező vonat, de az információnál azt közölték, hogy a Keletibe reggel már jött szerelvény.

Országos helyzet (Oldaltörés)

Vegyes képet mutatott a vasutassztrájk támogatottsága a vidéki városokban, ennek megfelelően a vasúti közlekedés helyzete is eltérő az ország különböző pontjain.

Nagykanizsán jórészt pontosan indultak és érkeztek a vonatok hétfőn hajnalban, a sztrájk ellenére nem volt járatkimaradás. Az MTI tudósítója a vasútállomáson úgy értesült, hogy a dél-zalai városban mindössze egy dolgozó döntött a munkabeszüntetés mellett.

A szegedi Nagyállomáson valamivel több, mint tizenöt százalékos a részvétel a sztrájkban - tájékoztatta az MTI-t Veréb Olga a VDSZSZ helyi vezetője. Szüneteltették a munkát a forgalom lebonyolításában dolgozó személyzet tagjai, a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók is - tette hozzá.

Szombathelyen közlekedtek a vonatok, a szerelvények azonban üresen, utasok nélkül gördültek ki a vasútállomásról - közölte Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője. A vasutas dolgozók döntő többsége felvette a munkát, azt a néhány embert aki jelezte csatlakozási szándékát a sztrájkhoz, a reggeli munkaváltáskor a munkáltató másokkal helyettesített.

A miskolci Tiszai pályaudvarról a Bz-motorvonatok elindultak és érkeztek is ilyen kocsik, de "normális" szerelvényeket nem fogadott és nem indított a borsodi főpályaudvar, a vasutassztrájk így jószerivel teljes - mondta Kovács Ferenc, a VDSZSZ területi ügyvivője.

A Balatonnál a hajnali órákban nem okozott nagy fennakadást a vasutassztrájk, a helyi és a főváros felé közlekedő vonatok jártak a reggeli műszakváltás után is, viszont a Déli és a Keleti pályaudvarról induló járatok kimaradásával kellett számolni - nyilatkozta Sági Zoltán, a MÁV Start Zrt. kommunikációs vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MÁV: a vonatok többsége közlekedik

A MÁV Zrt. adatai szerint a forgalom területén a nappali műszakban a vasutasok 98 százaléka felvette a munkát, így Budapesten valamennyi főpályaudvar fogad és indít vonatokat, de a távolsági és IC-járatok egyelőre még nem teljes körűen közlekednek.

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Nem csitul a járvány Spanyolországban, tovább szigorítanak a tartományok

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot