szerző:
Csikász Brigitta

Tóth Gábor egy éve irányítja a fővárosi rendőröket. Meglátása szerint ez idő alatt az állomány jól dolgozott, a vesztegetési ügyek száma csökkent, s nagy problémákkal nem küszködnek, főleg, hogy idén hatszáz fiatal kezdett munkába a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). A főkapitány helyteleníti, ha a "csip-csup ügyekkel" nem akarnak foglalkozni a rendőrök, és arra kérik az állampolgárt, hogy ne tegyen feljelentést.

hvg.hu: Alig múlt el a melegfelvonulás, itt az újabb forró esemény, a Turul-szobor lebontása, amelyen valószínűleg ismét nagyobb számú rendőri biztosításra lesz szükség. Ön mire számít?

© Stiller Ákos
Tóth Gábor: Nem mi döntünk a végrehajtásról,  a jegyző a felelős a jogszerűségéért. Ha karhatalmi erő kirendelését kéri, aminek biztosítása a rendőrségi törvénybe foglalt kötelezettségünk, akkor a megfelelő számú emberrel ott leszünk, és végrehajtjuk a feladatunkat. A rendőri intézkedéssel szemben pedig senkinek nincs joga ellenállni. Egyértelmű, hogy a rendőrség fellépése jogszerű lesz, ezt garantálom. Ebben az ügyben jogilag nem vagyunk nehéz helyzetben, és nem kell véleményt nyilvánítanunk róla. 

hvg.hu: Nem is kérem erről a véleményét. Azt azonban árulja el, hol tart a melegfelvonuláson történt támadások kivizsgálására létrehozott nyomozócsoport munkája?

T. G.: Jól haladunk, mert tizenöt embert azonosítottunk utólag, lakossági segítség nélkül. Közülük négyet hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével gyanúsítunk, ezért az eljárást velük szemben a nyomozóügyészség folytatja le. További tíz emberrel szemben pedig garázdaság miatt rendeltünk el nyomozást. Rajtuk kívül még huszonkilencen állnak büntetőeljárás alatt a felvonuláson elkövetett bűncselekményekért. A munka azonban ezzel nem ért véget, mert úgy vélem, hogy még jó néhány embert azonosítani tudunk.

hvg.hu: Már korábban voltak információk arról, hogy szélsőséges csoportok készülődnek a felvonulás megzavarására. Nem ez volt a valódi oka annak, hogy először nem engedélyezte az esemény megtartását?

T. G.: Nem. A közlekedési szakterületen dolgozó kollégáim úgy értékelték, hogy túl nagy aránytalansággal járna a főváros gépjármű-forgalmában, nagy káoszt okozna, ha ekkora területet lezárnánk. Ezért számtalan más ajánlatot tettünk a szervezőknek. Azt szerettük volna, ha egy másik útvonalon, helyen tartják meg a felvonulást, ahol nem akadályozzák a közlekedést ilyen mértékben, s ahol – valóban – biztonsági szempontból is jobbak a feltételek.

hvg.hu: De egy bármilyen városi sportrendezvény is eléggé megkavarja a közlekedést, nem?

T. G.: Való igaz, ezt beláttuk, és ezért át is értékeltük a korábbi döntést. Tudomásul kellett vennünk, hogy ma olyan igény van arra, hogy a gyülekezés alkotmányos alapjogával bármely kisebbség vagy társadalmi csoport élhessen, hogy a rendezvény megtartása elsőbbséget kell, hogy élvezzen minden mással szemben.

hvg.hu: Felhívták a szervezők figyelmét a biztonsági kockázatokra?

T. G.: Természetesen. A legegyszerűbb az lett volna, ha a vonulóktól jobbra és balra több utcát hermetikusan lezárunk, és akkor biztos, hogy nincs ember, aki bármit is oda tudott volna dobni a felvonulókhoz. Erre viszont azt mondták a szervezők - és ez a demokráciában teljesen elfogadható érv -, hogy ők nem szeretnének egy körbezárt utcán végigvonulni, mert ebben az esetben felvonulásuk elveszítené a jelentőségét. Ezért az egyeztetések során elmondtuk nekik, hogy akkor számolni kell vele, hogy nem tudjuk dobótávolságon kívülre tenni a biztonsági zónahatárt, és nem kerülhető el minden támadás. Nyilván azt meg lehet akadályozni, hogy fizikálisan közel kerüljenek, amit aztán végig biztosítottunk is. Egyébként egy demokráciában nem lehet az a helyes irány a jövőre nézve, hogy bármely társadalmi csoport bármely alapjogával csak úgy tudjon atrocitásmentesen élni, hogy ahhoz kiürítjük a fél várost. Ezért abban állapodtunk meg a szervezőkkel, hogy garantáljuk a rendezvény alatt a biztonságukat, az elvonulásukat, és biztosítani fogjuk azokat a szórakozóhelyeket, amelyekbe a rendezvény után eltávoznak. Így fizikailag nem is bántalmaztak résztvevőket az ismert két eseten kívül. Sajnálatos, és szerencsétlen mindkettő, hiszen Horn képviselő úr azokba futott bele, akiket a rendőrség szétoszlatott, míg Orosz József újságíró kivált abból a csoportból, amelynek a felvonulását biztosítottuk.

hvg.hu: Az nem lett volna megoldás, ha a két rendezvény megtartását nem egyszerre egy helyen, hanem, mondjuk, egymás után engedélyezik csak?

T. G.: De ez lett volna a jó, ha ebben meg tudtunk volna egyezni. A hatályos jogszabályok azonban nem hatalmazzák fel a rendőrséget arra, hogy annak alapján tiltsa meg egy rendezvény megtartását, hogy arra a helyre abban az időben már bejelentettek egy másikat. Még akkor sem, ha vannak információk arról, hogy nem fog problémamentesen lezajlani a két esemény. Biztonsági szempontból az volna a jó, ha a rendőrség ezt megtehetné, mint megteszi Európa számos országában. Van, ahol biztonsági-kockázati tényezőket értékelve tilthat meg a rendőrség egy rendezvényt, mert úgy értékeli, hogy annak a szervezetnek a korábbi demonstrációi mindig rendbontásba torkollottak, ezért nem járul hozzá újabb megtartásához. Nálunk nincs erre mód. Az ombudsman is ezért ajánlotta a pártoknak, hogy kezdeményezzenek ebben az ügyben törvénymódosítást. Hozzátenném, nem a bejelentett demonstrációkból adódott a probléma, hanem a Liszt Ferenc térre és a Hősök terére érkezők jogsértő magatartásából, hogy az egyenruhásokra támadtak. 

hvg.hu: Akkor nekik nem is a melegekkel volt a gondjuk?

T. G.: Hogy a melegekkel vagy a rendőrséggel, esetleg az egész országgal, azt csak találgatni lehet.  De azt gondolom, nekik leginkább mindegy, csak balhézni lehessen. Ők ideológiamentes, borzasztó alacsony toleranciaszinttel rendelkező emberek, akik köztörvényes bűncselekményeket követtek el.

hvg.hu: Ezeket az embereket, főleg, ha rendszeres résztvevői a rendbontásoknak, nem lehet szigorú büntetéssel távol tartani?
 
T. G.: Ezt a kérdést nem nekem kell feltenni, hanem a bíróságnak. Hiszen a rendőrség csak annyit tehet, hogy elfogja a bűncselekményeket elkövetőket, és lefolytatja velük szemben a különböző eljárásokat. Ha a bíróság olyan ítéleteket hoz, amelyek kellő visszatartó erővel hathatnak, akkor a büntetéseknek lesz következményük. Ha viszont megmosolyogtató döntéseket hoznak a bírók, akkor nem várható, hogy ezek a szélsőséges elemek abbahagyják a rendzavarást.

hvg.hu: A felvonulás alatt és után a rendőröket támadás érte, ami a 2006 őszi utcai zavargások óta nem először fordult elő. Félnek intézkedni az állomány tagjai?

T. G.: Én úgy látom, a munkatársaim megfontoltan és meggondoltan intézkednek. Ez pedig nem baj, hiszen a munkájuk egyik legfontosabb kritériuma, hogy jogszerűen végezzék. És ha ehhez az kell, hogy alaposan átgondolja valaki, indokolt-e az intézkedés, tegye meg, inkább, mint hogy törvénysértő legyen. A rendőr így maradhat hiteles, és a rendőrségben csak így bízhatnak meg az emberek. 

hvg.hu: A 2006. október 23-i túlkapások, a Zsanett-ügy, a rendőri visszaélések után eléggé megrendült a bizalom a szervezetben. Mit gondol, visszaszereztek ebből valamit?

T. G.: A helyzet sokat javult. Az eltelt bő egy év alatt, amióta főkapitány vagyok, sok biztosítást hajtottunk végre és nagyobb problémák nem akadtak. A különböző vélemények – az ombudsmané, a jogvédő szervezeteké, illetve a politika képviselőié – a rendőrség munkájáról a korábbinál pozitívabb képet mutatnak.

Fiatalok a pályán (Oldaltörés)

hvg.hu: A melegfelvonuláson biztosítást végző állomány soraiban voltak pályakezdők?

T. G.: A rendezvényt biztosító 2200 egyenruhás között csak tapasztaltabb rendőrök voltak, olyanok, akik korábban már végeztek hasonló feladatot. A fiataloknak azért kell némi idő, hogy a gyakorlatban tapasztalatokat szerezzenek.

hvg.hu: Hány frissen végzett rendőr került a BRFK-hoz és hány fő hiányzik a testületből?

© Stiller Ákos
T. G.: Évek óta nem volt arra példa, hogy ilyen sok, hatszáz fő – az összes végzős kétharmada – került be az állományba. Még egyszer hatszázzal pedig nem lenne létszámhiány a BRFK-n. A lényeg, hogy a több száz új ember munkáját meg fogja érezni a fővárosi lakosság.

hvg.hu: Hogyan lehet a fiatal rendőröket megtartani, hogy hat hónap után – eddig lehet visszatartani őket a szolgálati helyüktől – ne menjenek vidékre?

T. G.: A válasz egyszerű, elméletileg. Biztosítani kellene számukra a lakhatási feltételeket, és olyan fizetést kell nekik adni, amely a fővárosban és annak környékén a megélhetéshez megfelelő. Hozzáteszem: Európa más fővárosaiban is van rendőrhiány, aminek megszüntetése érdekében különböző intézkedéseket vezettek be. Van, ahol pótlékot kap a kezdő, van, ahol – például Münchenben – törvényileg szabályozzák, hogy öt évet ott kell szolgálnia, és csak utána kérheti át magát máshová. El kell dönteni, hogy nálunk mi lehet a megoldás.

hvg.hu: És mivel lehet megakadályozni, hogy egy fiatal rendőr ne lépjen a bűn útjára, vagy ne „védjen be helyeket”, vagyis ne vállaljon kidobói állást, mint teszik azt jelenleg is többen az akcióosztályosok között a fővárosban?

T. G.: A statisztikákat nézve azt látjuk, hogy az állomány tagjai által elkövetett korrupciós esetek száma arányaiban kevesebb, mint a társadalom egészében. Ez azt jelenti, hogy a rendőröknél a morál magasabb szinten van, mint az átlagemberben. Persze, elismerem, hogy vannak a rendőrségen belül olyan személyek, akik különböző jogsértéseket, korrupciós bűncselekményeket követnek el, és ez elfogadhatatlan. A célunk az, hogy az esetek száma tovább csökkenjen, az ellenőrzési főosztály folyamatosan vizsgálatokat végez, mi magunk is megteszünk mindent annak érdekében, hogy minél kevesebb ilyen eset forduljon elő. A rendőrség azonban a magyar társadalom szerves része, ezért nem lehet a környezetétől függetleníteni.

hvg.hu: Nem lehet, hogy az ügyek egy része nem derül ki? Egy ismerősöm nemrég szemtanúja volt, amint az utcán, bekamerázott területen fogadtak el kenőpénzt egy autóst igazoltató kollégái…

T. G.: Ha ez így van, nagyon szomorú vagyok, főleg, amiért az ön ismerőse nem tett feljelentést.

hvg.hu: Ő csak az utca másik oldaláról szemlélte az eseményeket. A rendőrök viszont kikérhették volna maguknak, és vesztegetés miatt indíthattak volna eljárást a gépjármű vezetője ellen.

T. G.: Természetesen, és nagyon sok ilyen eset van. A vesztegetésekkel kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy ha egy eset van, az is sok. Ám azt gondolom, hogy a magyar rendőrségen, ahol 45 ezren dolgoznak, a többség nem téved meg, tisztességgel végzi a munkáját, a korrupciós cselekmények száma javuló tendenciát mutat. A kérdés csak az, hogy milyen szintű a korrupció. Ami szerintem szervesen összefügg a társadalom erkölcsi normájával. Nyilván azokban az országokban, ahol nagyon jogkövetők az emberek, azok a rendőrök is. A magyar testület tagjai igyekszenek kitaszítani a soraikból a megtévedt embereket.

hvg.hu: És mit lehet tenni az ellen, hogy a rendőr ne mondja azt az állampolgárnak, hogy fölösleges egy betörés miatt feljelentést tenni, úgysem lesz meg a tettes? Vagy hogy ne közölje vele, hogy nem ad ki egy határozatot, mert nem akar vele foglalkozni?

© Stiller Ákos
T. G.: A helyzet összetett. Meg kell értetni a kezdőkkel, hogy a munkájuk fontos, és még ha ezt a nem könnyű és nem a legjobban fizetett munkát is választották hivatásuknak, akkor is szívvel-lélekkel kell csinálniuk. És ha ezt így teszik, akkor a társadalom elismeri majd őket, minek következtében a rendőr még szívesebben végzi majd a munkáját. New Yorkban az emberek úgy gondolják, a rendőr értük dolgozik, és ezt respektálják. Bíznak az egyenruhásokban, s fejet hajtanak előttük, nem kockakővel dobálják őket.

hvg.hu: Már azzal is sokat formálhat a szemléleten a rendőr, ha nem úgy áll a polgárokhoz, ahogy a fenti esetekben.

T. G.: Ön azt tapasztalja, hogy a postán, a gyógyszertárban vagy a kórházban toleránsak, megértőek és közvetlenek az emberek? Ez általában mindenkire nézve igaz, csak a rendőrökre nem? Miközben az USA-ban a metróból kitóduló emberek nyugodtan kivárják a sorukat a mozgólépcső előtt, és nem lökdösődnek, addig nálunk halálra tapossák egymást. Ezzel arra szeretnék rámutatni, hogy a magyar rendőrség működését a magyar társadalom viselkedésének és gondolkodásának tükrében kell megítélni. Nem mondom azt, hogy ez így rendben van, csak azt, hogy akik ma a testületnél dolgoznak, azok ennek a társadalomnak a szerves részei.

hvg.hu: Önnek parancsnokként megvan arra lehetősége, hogy felhívja az állomány tagjainak a figyelmét a helyes hangnemre.

T. G.: Természetesen, amikor módom van rá, megteszem. Nem jó, ha vannak ilyen esetek, és ha én is megtudok egyet-egyet, bizony a kollégáim helyett is szégyellem magam. A változás érdekében sok mindent lehet tenni, de máról holnapra nem lehet megszüntetni a rendőrségen belüli minden negatív jelenséget. Ami módomban áll: megfogalmazom, miként kellene ennek a testületnek működnie, és megpróbálok személyes példával elöl járni.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Fotók: autókat rugdosott egy dühöngő nő Győrben

Fotók: autókat rugdosott egy dühöngő nő Győrben

Közel 60 féle, messze nem csak tipikus nagycsaládos autó van, amire kormány pénzt adna

Közel 60 féle, messze nem csak tipikus nagycsaládos autó van, amire kormány pénzt adna

A Gazprombank zárolta a venezuelai állami olajcég számláit

A Gazprombank zárolta a venezuelai állami olajcég számláit

Megszólalt a világ legjobb Apple-elemzője, ilyenek lehetnek a 2019-es iPhone-ok

Megszólalt a világ legjobb Apple-elemzője, ilyenek lehetnek a 2019-es iPhone-ok

Orbán ma Izraelbe repül

Orbán ma Izraelbe repül

30 éves Apple számítógépet talált a szülei padlásán, és alig hitt a szemének, amikor bekapcsolta

30 éves Apple számítógépet talált a szülei padlásán, és alig hitt a szemének, amikor bekapcsolta