szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Érvényteleníti a Baranya Megyei Önkormányzat a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházása, a regionális könyvtár és tudásközpont kivitelezésére kiírt pályázatot, miután a beérkezett ajánlatok messze meghaladták az építkezés tervezett költségét - közölte a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke hétfőn.

Hargitai János beszámolt arról, hogy a napokban lejárt határidőig két cég nyújtotta be ajánlatát, az egyiké 1,3 milliárd forinttal, a másiké 1,7 milliárd forinttal volt több a fejlesztés előzetesen kalkulált nettó 4,1 milliárd forintos költségénél. Hozzátette, a kivitelezőt január végén nevezték volna meg, de mivel új pályázatot kell kiírni, ez legkevesebb két hónapos csúszást jelent. Szakemberek szerint a tudásközpont kivitelezéséhez tizenhat hónapra van szükség.

A kereszténydemokrata politikus szerint ha kiderül, hogy a beruházást alultervezték, akkor két megoldás lehetséges: bővíteni kell a forrást, vagy a tudásközpont szegényesebb formában épül meg. Az előbbire aligha adna többet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az utóbbi pedig bizonyos tekintetben az eredeti elképzelések feladását jelentené.

A regionális könyvtár és tudásközpont a majdani tulajdonos Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetőinek reményei szerint Pécs és a régió információs és dokumentumigényét szolgálja majd, alkalmas lesz továbbá közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

A Kaptár névre keresztelt, 13 ezer négyzetméteres, négyemeletes épületbe költözik a jelenlegi városi, a megyei könyvtár, a PTE központi, valamint állam- és jogtudományi, továbbá közgazdaságtudományi karának könyvtára. Az ingatlanban két, egyenként 200 fős előadótermet és egy 150 embert befogadó konferenciatermet is kialakítanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Pécs köteles megmutatni az EKF-megvalósíthatósági tanulmányt

Pécs önkormányzata köteles hozzáférhetővé tenni a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) megvalósíthatósági tanulmányát, miután a Baranya Megyei Bíróság kedden hozott jogerős határozatában helybenhagyta az ügyben korábban eljáró Pécsi Városi Bíróságnak az iratok közérdekűségére vonatkozó döntését.

hvg.hu Helyi érték

Pécsi rémálom: ókori leletek az EKF-beruházás alatt

Akár szenzáció is lehetne annak a régészeti feltárásnak az eredménye, amelyet a majdani konferencia- és koncertközpont területén folytatnak. De a leletek a mostani állás szerint újabb késést jelenthetnek a már így is alaposan elcsúszott projektben.

MTI Kult

Lezárult az EKF tervpályázati szakasza

Lezárult a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa Program (EKF) kulcsberuházásainak tervpályázati szakasza, az utolsó, Közterek és parkok újraélesztése projekthez tartozó pályamunkák eredményeit pénteken hirdették ki a baranyai megyeszékhelyen.

hvg.hu Itthon

Perelne az EKF kirúgott főigazgatója

Mészáros András, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt vezetője távozik, de bírósághoz fordul. Miért éppen most kellett mennie a sokat kritizált EKF-projekt sokat kritizált főigazgatójának?

hvg.hu Helyi érték

Ma meneszthetik az EKF főigazgatóját

Mégis meneszthetik Mészáros Andrást, a 2010-es pécsi kultúrfővárosi program főigazgatóját, miután szerdán este erről döntött a helyi MSZP frakció. A pár napja még cáfolt tervről ma dönthet a pécsi közgyűlés - írja a Dunántúli Napló.

Hét nap gazdaság

Mohó EKF-vezetők?

A jövőben sem csökken jelentősen a Pécs 2010 európai kulturális főváros program felső vezetésének javadalmazása, bár...

MTI Kult

Csak Demján cégére felelt meg az EKF központ pályázata?

Megtámadta egy cég a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyprojektje, a konferencia- és koncertközpont közbeszerzési kiírását a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, Pécs így kénytelen módosítani a kivitelezésre pályázókkal szemben támasztott feltételeket.

MTI Kult

Uniós milliárdokat kapott a pécsi EKF három nagyberuházása

Megkezdődhet a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program három nagyprojektjének kivitelezése, miután a beruházók és a támogatók képviselői aláírták a finanszírozásról szóló támogatási szerződéseket Pécsett.

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

Ismét roham indult a vécépapírért Németországban

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki