szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legtöbb hazai médium betartja a szerzői jogi szabályokat, s e területen fejlődést mutatnak az utóbbi évek tapasztalatai - mondta Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) magyarországi igazgatója.

Nem ritka sem a hírlopás, sem a "túlidézés", amikor az indokolt és arányos mértéknél hosszabban citálnak valakit. Előfordulnak bitorlások is; ilyenkor általában az anyagot felhasználó médium nincs tisztában azzal, hogy nem a jogtulajdonostól szerzett be valamit - sorolta az igazgató.

Kálmán András hozzátette: szűk mezsgyén mozognak például azok az internetes szaklapok, amelyek a jogsértő cselekmények elkövetési módjait taglalják, olykor bőségesen. "Egyes megfogalmazások szerint ez már kimeríti a bűnpártolást vagy a felbujtást" - jegyezte meg Kálmán.

Mint mondta, nem a szerzői jogi, hanem a közigazgatási törvényt sérti, ha egyes művek korhatár-besorolását "hasra ütéssel", nem az e célra felállított bizottság ajánlása alapján végzik, ráadásul "ilyenből viszonylag sok van, és ezek ellen senki nem lép fel".

Neveket nem említve Kálmán András arról is szólt: vannak olyan cégek, amelyek külföldön gyártott, magyar nyelvű DVD-k behozatalakor elmulasztják a szükséges regisztrációt, és a feltűnés elkerülése érdekében ellátják a kiadványokat korhatárjelzéssel.

Az ASVA igazgatójának közlése szerint a legtöbb szerzői jogi probléma nem a "kirakatban lévő" médiumokkal van, mert azok "kínosan ügyelnek arra, hogy minden szabályt betartsanak", ám komoly feladat elé állítja őket a fejlődésnek az az iránya, hogy egyre több az egyszemélyes szolgáltató, például ugrásszerűen nő a blogok száma. "Ez a terület számunkra áttekinthetetlen, hogy itt mi történik, azt nem tudja igazán senki" - mondta a szakember. Ők sem ezt a vonalat, hanem a kalózkodás elleni küzdelmet tekintik munkájuk fő csapásirányának, s bejelentések alapján dolgoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Házak szerzői joggal – avagy az elfeledett tervező beleszól

Ingatlanunkat hajlamosak vagyunk egyszerű magántulajdonnak tekinteni, ahogy egyedi tervezésű bútorainkat is. Azt gondoljuk, úgy alakíthatjuk őket, ahogy csak akarjuk. Pedig ebbe a gyakran elfeledett tervezőnek is van beleszólása. Utánajártunk az ingatlanos szerzői jogoknak.

hvg.hu Tech

The Pirate Bay: rosszul áll a szerzői jogvédők szénája?

Nem tudták még sarokbaszorítani a világ legnagyobb torrentoldalát a jelenleg is zajló stockholmi perben. A tárgyalás második napján elejtették a vádak felét, a harmadik napon pedig elhangzott: lehet, hogy valaki meglopta a torrentoldal adminisztrátorát, valamint lehet, hogy a King Kong nevű felhasználó tényleg a kambodzsai dzsungelekből tölti le magának kedvenc tévésorozatait, írja a TorrentFreak.

hvg.hu Vállalkozás

Felülvizsgálják a szerzői jogdíjakat

Nemcsak a vásárló fizet kétszer, hanem a művész is ráfizet a termékekre kirótt szerzői jogdíjakra, amelyet még a másolásvédelmi technológiák előtt vezettek be. Az adózás egyik formájának is tekinthető szerzői jogi illeték megháromszorozódott Európában az elmúlt években. A CLRA, azaz a Szerzői Jogi Illetékek Reform Szövetsége szeretné elérni az "adónem" sürgős felülvizsgálatát.

MTI Itthon

Többmilliárdos kárt okoznak a szerzői jogsértések

A szerzői jogok elleni bűncselekmények Magyarországon évente több milliárd forintos kárt okoznak - közölték az illetékesek a feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés érdekében az APEH-hel kötött megállapodás alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

Feltaláló perli a Nokiát szerzői jogsértésért

Egy finn feltaláló beperelte a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóját, a finn Nokiát szabadalmi jogsértésért. A helsinki ügyészségi hivatal tájékoztatása szerint a Nokia, a panasz szerint, jogtalanul alkalmazott egy rendszert a mobiltelefonok távirányításában, amelyre a finn feltaláló, Jari Lahtinen 2003-ban már szabadalmat jelentett be.

Infinit Tech

Szerzői jogok örvén totális megfigyelés

Az Európai Unió a napokban újabb szakanyagot adott ki, amelyben a szoftverek és zeneszámok védelmére hivatott digitális jogkezelés elterjedésének következményeit boncolgatja. Ebből kiviláglik, hogy a szerzői jog egyoldalú alkalmazása elvezethet a fogyasztói szokások (egyáltalán nem kívánatos) totális megfigyeléséig.

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

"Fájdalmas procedúra" – Egy orvos bemutatta, hogyan kötik lélegeztetőgépre a beteget

32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben

32 ezer ember vesztette el a munkáját szeptemberben

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?