Tetszett a cikk?

Bárándy György, Droppa György, Kurucz János, Nógrádi György, Olajos Csaba, Spánn Gábor, Tőke Péter, Vörös Vince. Valamennyien az állambiztonsági szolgálatnak dolgoztak. Az 1956-os Intézet internetes oldalán nyilvánosságra hozta a titkos hálózta tagjait, 181 fedőnévből 110-et azonosított. Feladatuk volt a rend biztosítása Nagy Imre temetésén.


A nyilvánosságra hozott listán található hálózati személyeknek ugyanaz volt a feladatuk: kapcsolataikat vagy éppen pozíciójukat kihasználva az újonnan létrejövő pártok (Fidesz, SZDSZ, FKGP), szervezetek (Duna Kör, Történelmi Igazságtétel Bizottság) vezetésében is terjesszék, hogy politikai demonstráció helyett méltóságteljes gyászszertatást kell tartani, újságíróként írjanak békítő hangú, csendesítő cikkeket, és diplomáciai vonalon is az állambiztonsággal egyeztetett szempontokat hangoztassanak.

Vörös Vince a kisgazdapárton belül, Olajos Csaba az MDF-ben volt hivatva leszerelni a szélsőséges megnyilvánulásokat. Olajos volt az újratemetés rendezőgárdájának a vezetője. Az SZDSZ vezetésében Kakukk nevű besúgót egyelőre nem tudták azonosítani. Rajta van a listán az SZDSZ akkori sajtóreferense, a Vista Utazási Iroda mai ügyvezetője, Kurucz János is. Neki figyelemmel kellett kísérnie az SZDSZ Ügyvívői Testület üléseit, befolyásolnia kellett volna a ravatalozás helyszínének kiválasztását, hogy az a lehető legkevésbé frekventált helyen legyen, az újratemetés napján pedig a külföldi tudósítók terveiről kellett információt szereznie.

A Duna Kör több vezetője is kapcsolatban volt az állambiztonsági szolgálattal, Így Droppa György, aki SZDSZ-esként vett részt a rendezvényen, továbbá az ugyancsak  az SZDSZ-hez kötődő Duna körös Hoffman József.

Több újságírót azzal bíztak meg, hogy nyugtató hangvételű cikkekkel dolgozzák meg a közvéleményt az újratemetés előtt. A Reform főszerkesztője, Tőke Péter például azt a feladatot kapta, hogy információkat szerez a független lapok temetéssel kapcsolatos terveiről, és interjút készít a lapba, amihez a megfelelő háttéranyagokat az állambiztonsági szervek biztosítják. Erőss Lászlót azzal bízták meg, hogy figyelje a Nyilvánosság Klub prominens személyeit, gyűjtsön információkat a szándékaikról, és szorgalmaza olyan álláspont meghozatalát, amely nyugalomra int. Spánn Gábornak az volt a feladata, hogy a Magyar Televíziónál bejelentkezett külföldi forgatócsoportokról és rádióriporterekről készítsen listát és gyűjtsön információkat. A Szabad Európa Rádiónak az újratemetésről tudósító Szekeres László szintén ügynök volt.

Diplomácia vonalon dolgozott az állambiztonsággal együttműködve Bárándy György ügyvéd, akinek szintén többévtizedes múltja volt a szolgálatnál. Azt a feladatot kapta, hogy az állambiztonsági szervek által meghatározott koncepciót sugallja ismerőseinek, a francia nagykövetnek és katonai attasénak. Bárándy 1989. október 23. operatív biztosításának előkészítésekor is feladatot kapott. 

Külföldön dolgozott az állambiztonságnak Nógrádi György, ma biztonságpolitikai szakértő, aki 1989. május 10. és június 16. között Nyugaton tartózkodott. Kiutazása előtt eligazítást kapott, hogy az NSZK kormányköreiben, illetve az ellenzéki pártok képviselőinél  hangoztassa, súlyos következményekkel járhat, ha Nagy Imréék újratemetés politikai demonstrációvá alakul át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Megkezdte munkáját a mágnesszalag-bizottság

Megkezdte munkáját az a bizottság, amelynek azt kell megállapítania, hogy a pártállami rendszer állambiztonsági adatait tartalmazó mágnesszalagokat lehet-e olvasni, illetve digitalizált formában lementeni - mondta pénteken Kenedi János történész.

MTI Itthon

Állambiztonsági pedigré: Kivágóné nem érti

Sokkal fontosabb Budapest költségvetése, mint az, hogy az azt megszavazó egyik szocialista fővárosi önkormányzati képviselő a Kádár-rendszerben az állambiztonságnál dolgozott - mondta az MTI megkeresésére Kivágó Iván Györgyné, akit az MSZP budapesti párttanácsa a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójába delegál.

MTI Itthon

A református egyház szembenéz múltjával

Határozatot fogadott el az egyházi közelmúlt feltárásáról a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata Bölcskei Gusztáv, a testület lelkészi elnökének előterjesztésére.

MTI Itthon

Nem bizonyítható Kiss-Rigó ügynökmúltja, Ungváry szerint ez nem normális

"Nem normális, hogy a bíróságok úgy hoznak ítéletet, mintha Magyarországon egyetlen emberről sem tudhatnánk, hogy ügynök volt" - fogalmazott az ítélet után Ungváry Krisztián történész, harmadrendű alperes. Előzőleg a bíróság elmeszelte őt és két médiumot, mivel "nem bizonyítható, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök együttműködött volna a Kádár-rendszer belső elhárításával".

MTI Itthon

A Mazsihisz az ügynökmúlt teljes feltárását szorgalmazza

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a kommunista rendszer ügynökmúltjának teljes feltárását szorgalmazza, irattára pedig nyitva áll a kutatók előtt - mondta szerdán Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a Hitvallók és ügynökök című, a katolikus egyház ügynökmúltjával foglalkozó film bemutatása kapcsán.

MTI Itthon

Rainer M.: nem jó, hogy a leleplezett ügynök celebbé válik

Az ügynökkérdés nem csak a múlt része, sok köze van a jelenhez, mert rendszeresen beszélünk róla - mondta Rainer M. János történész, az 1956-os Intézet főigazgatója pénteken Budapesten, az Ünnepi Könyvhét pódiumbeszélgetésén.

MTI Itthon

Gyarmati: az egyházban különösen sok besúgó volt

Az egyházi társadalom az egyik legérintettebb réteg volt az ügynökkérdést tekintve a pártállami diktatúra idején, arányuk 7-10 százalékra becsülhető az eddigi kutatások és dokumentumok alapján - mondta Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója Budapesten kedden, a Hitvallók és ügynökök című film sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Itthon

Munkadossziék: Bárándy, Kurucz, Nógrádi, Tőke

Az alábbiakban négy közismert, egykoron az állambiztonság által beszervezett személy életútjába nyújtunk bepillantást az '56-os intézet nyilvánosságra hozott munkadossziéi alapján. Valamennyien „hazafias alapon” vállalták a hálózati munkát az összes velejáró „feladattal” – talán Bárándy György az egyetlen, akinél ezt dossziéja alapján nem mondják ki expressis verbis. Pénz? Befolyás? Bosszú?