szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valódinak nevezte azt a sukorói ingatlancseréről szóló feljegyzést Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. agrárportfólióért felelős vezérigazgató-helyettese, amelyet Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján az újságíróknak bemutatott. A dokumentumban, többek között az állt, hogy "a tervezett csereügylet szakmailag nehezen támogatható, megalapozható, jogi szempontból pedig megvalósítása jelentősebb akadályokba ütközhet".

Benedek Fülöp az MTI-nek arról is beszélt, hogy ez egy "nem végleges, csupán munkaanyagként készült" dokumentum volt. Vagyis a döntéselőkészítést szolgálta - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: az üggyel kapcsolatban rövidesen közleményt ad ki az MNV Zrt. Korábban az Állami Számvevőszék minősítette semmisnek  a Velencei-tó partjára tervezett King's City előkészítése kapcsán létrejött telekcsereügyletet. 

Mint Budai Gyula kifejtette: ez volt a vagyonkezelő álláspontja 2008. június 9-én, másfél hónappal később azonban a vagyongazdálkodási tanács minden habozás nélkül döntött a földcseréről . A Magosz szövetségi igazgatója, aki egyben a Fidesz választókerületi elnöke is, közölte: a feljegyzés alapján egyértelműen megállapítható az, hogy a „sukorói földcsere valóban egy nagy kormányzati lopásnak tekinthető”. A Magosz szövetségi igazgatója a belső feljegyzés alapján azt is egyértelműen megállapíthatónak mondta, hogy Veres János volt pénzügyminiszter, a Gyurcsány-Bajnai kormány, valamint Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszter is felelős az ügyben. Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan jutott a feljegyzés birtokába, Budai Gyula úgy válaszolt: "megküldték postán". "Ez a dokumentum teljesen hivatalosan kerülhetett hozzám" - tette hozzá.

Budai Gyula
© agrarhaszon.hu
Budai Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szeptember másodikai jelentésében kritizálja a King's City beruházással kapcsolatos Sukoró-Pilis/Albertirsa ingatlancserét. „Szeptember másodikától az MSZP-kormánynak papírja van arról, hogy az elmúlt évek során elherdálta és ellopta a nemzeti vagyont” – jelentette ki a politikus. Úgy fogalmazott: „megígérjük az embereknek, hogy a nemzeti vagyon ellopásáért felelős személyek, beosztástól függetlenül, nem úszhatják meg az elszámoltatást”.

A feljegyzésből idézve többek közt elmondta: a sukorói földrészletnek vannak olyan területei, amelyek az országos ökológiai hálózaton belül ökológiai folyosónak tekinthetők, ezért az erre vonatkozó törvény szerint nem minősíthetők beépítésre szánt területnek. A fideszes politikus, szintén a feljegyzésre támaszkodva, felhívta a figyelmet arra is: a felajánlott albertirsai ingatlanok tulajdoni lapjának vizsgálata alapján az állapítható meg, hogy a földrészek jelzáloggal terheltek. Ezen kívül a Raiffeisen Bank Zrt.-t illető jelzálogjog biztosítására az ingatlan-nyilvántartásba elidegenítési és terhelési tilalmat is feljegyeztek, amely a csere lebonyolításának szintén akadálya – idézett a feljegyzésből.

A tervezett beruházás helyszíne.
© Stiller Ákos
Budai Gyula kiemelte: a vagyonkezelő Pest megyei és Fejér megyei területi irodájának is az volt a szakvéleménye, hogy jogilag nem lehet kivitelezni a csereügyletet. Hangsúlyozta azt is: az is probléma, hogy a Sukorón található állami terület több részlete nem termőföld. Hozzátette: a 2008. augusztus elsejétől hatályba lépett új földtörvény szerint pedig termőföldet csak termőföldre lehet cserélni.

Közben az MTI szerint Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken levelet írt Joav Blumnak, amelyben személyes találkozót kezdeményezett a sukorói telekcsere kapcsán a Velencei-tó partjára tervezett létesítmény beruházóival. A pénzügyminiszter jelezte: megoldást kell találni a telekcserével kapcsolatban felmerült jogi és közvéleménybeli aggályokra. Emellett szeretné megismerni a beruházó álláspontját és megoldási javaslatait a folyamatban lévő eljárásokat illetően.  

A Pénzügyminisztérium közölte: a sukorói telekcsere ügyében részletes vizsgálatot folytat. "A vizsgálatnak éppen az a célja, hogy ha visszásságok történtek, azokra fény derüljön" - olvasható a közleményben. Mint írták, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésének ismeretében a pénzügyminiszter a vagyonkezelőnél, az MNV Zrt-nél folytatott belső vizsgálat mellett találkozót kezdeményezett a befektetőkkel, hogy tisztázhassák a telekügyletekkel kapcsolatos jogi aggályokat annak érdekében, hogy egyértelműek legyenek a jogi viszonyok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!